За останні кілька років люди кардинально змінили своє ставлення до вершкового масла. Колись такий продукт був незамінним інгредієнтом сніданку кожного середньостатистичного громадянина, поряд з яєчнею, докторською ковбасою і шматочком чорного хліба. Оскільки сьогодні в лексиконі людства з’явилися такі визначення, як «холестерин» і «підвищена калорійність», любити вершкове масло стало майже не непристойно, а в його корисності стали сумніватися в буквальному сенсі цього слова.
Незважаючи на зовнішню простоту і вседоступність, вершкове масло має багатий склад, в який входить більше ніж 150 видів жирних кислот, і 20 з них виробляються організмом.
Природно, що переважна більшість жирних кислот відноситься до класу насичених, тобто підвищують вміст холестерину у крові. Звідси і їх основна шкода, яка полягає у здатності провокувати інсульти, ожиріння та інфаркти.
Все це, звичайно, погано, але саме у вершковому маслі знаходяться ті види ненасичених жирних кислот, які в силах вивести з тіла «негативний» холестерин. До них відноситься лінолева, арахідонова та інші кислоти.
Користь молочного жиру полягає в здатності допомагати кальцію легше засвоюватися, знижуючи концентрацію холестерину, і виводячи з тіла тригліцериди. Наостанок можна сказати, що такий продукт є справжнім вітамінним скарбом, оскільки тільки в ньому одночасно містяться вітаміни С і А, Е і В і D.
Крім того, що вживання вершкового масла позитивно позначається на загальному здоров’ї жінок, покращуючи стан шкіри, волосся і нігтів, воно ще й сприяє повноцінному росту і розвитку м’язових тканин, кісток, оптимізації роботи органів зору та інше.
До іншого можна віднести наступні позитивні моменти:
Перед тим як розтопити свіже вершкове масло, маючи намір приготувати їжу, важливо знати, що зайва теплова обробка призводить до втрати левової частки корисних властивостей цього інгредієнту. І набагато доцільніше додавати його в теплу і готову їжу, це дасть можливість зберегти найцінніші складові.
Тому перед тим як перетопити зіпсоване або солоне масло вершкове, подумайте, наскільки це правильно, і чи не краще купити свіжий продукт відповідної якості.
Зберігання – ще один важливий пунктик, дотримання якого не просто збільшує термін безпечного споживання масла, але і дозволяє зберегти в ньому вітамін А. Правильно загортати продукт в фольговану упаковку, і захищати від попадання сонячних променів, які руйнують вітамін А.
Незважаючи на численні вітаміни у вершковому маслі, громадян бентежить тільки одне – холестерин. Але чи так він небезпечний, як здається на перший погляд? Насправді, все набагато складніше і заплутаніше.
Отже, для початку варто знати, що сам організм людини в стані виробити 2/3 потрібної йому норми холестерину, тоді як тільки 1/3 поступаємо в нього з їжею.
Також існує і зовсім неймовірний факт: ця речовина – основна складова наших клітин, завдяки якій вони можуть ділитися, а весь організм – отримувати захисні функції.
Наявність натуральних жирів і холестерину – ось те, що робить вершкове масло здатним активувати вироблення вітаміну D, гормонів і кислот, які беруть активну участь у процесах перетравлення і засвоєння їжі.
Крім усього цього, значимість холестерину полягає в наступному:
Зрозуміло, що в міру дорослішання, вершкове масло має бути в раціоні людини у все меншій кількості, оскільки його калорійність та підвищений вміст холестерину незмінно провокують труднощі з судинами і серцевого м’яза.
Надлишок цієї суперечливої речовини можна нейтралізувати шляхом одночасного споживання горіхів, жирної риби і нерафінованих рослинних масел, які знищують атеросклеротичні утворення.
Висока калорійність масла – це те, чого бояться всі прихильники дієт та здорового харчування. Насправді, цей показник дорівнює всього лише 748-ми Ккал на 100 грам продукту. І, якщо врахувати, що 100 грам – це ціла пачка, то не все так сумно.
Безсумнівно, майже все те, з чого роблять справжнє вершкове масло, представляє величезну користь для тіла людини, але ось забувати про ризик ожиріння теж не варто. Уникнути його можна тільки одним шляхом – дозованим споживанням масла і страв з його вмістом.
Щоб не сильно хвилюватися про те, що конкретно несе з собою вершкове масло, яка його реальна користь або ж воно завдає тільки шкоду, можна замінити продукт іншими продуктами, які володіють не менш цінними властивостями і можливостями.
Сметана та вершки – ось те, що наповнить організм вітамінами, жирами і корисними бактеріями, не демонструючи при цьому високу калорійність.
Наостанок хочеться сказати, що питаннями того, наскільки корисне або шкідливе вершкове масло, чи можна його перетопити або розтопити, скільки його їсти в день і т.д., варто задаватися до 40-ка років максимум.
Далі холестерин вже стає не такий важливий для організму, а тому не витрачається в повній мірі і починає завдавати шкоди здоров’ю.
Сподіваємося, після прочитання цієї статті ви зробите для себе вичерпні висновки щодо важливості даного продукту особисто для вас. Приємного вам апетиту та міцного здоров’я!