Рано чи пізно всі батьки стикаються з проблемою – дитина відмовляється від їжі. У малюків бувають періоди, коли знижується апетит. Але знаю дітей трьох і навіть чотирьох років, які живуть на макаронах або картоплі місяцями, а будь-які овочі або фрукти вважають особистим ворогом.

Багато батьків стали фанатами книги американської письменниці Паули Друкерман «Французькі діти не плюються їжею». Вона описує різницю в поглядах на виховання дітей між американськими і французькими батьками.

Письменниця з самого переїзду до Франції була вражена тим, що французькі малюки їдять овочі і фрукти (із задоволенням!), Висиджують вечерю з чотирьох страв, люблять супи, сири, не накидаються на солодощі і найдивніше – обходяться без десерту! Хіба це можливо в світі, де в очах рябить від достатку солодощів, а магазини з фаст-фудом стоять на кожному кроці?

Пула Друкерман підгледіла маленькі хитрощі у французьких сімей, які можуть застосовувати без винятку всі батьки нашої країни.

Все починається з першої ложки

Іноді ми, батьки, забуваємо, що у дитини ті ж смакові рецептори, що і у дорослих. Діти теж можуть насолоджуватися їжею! А це вже залежить від того, як ми їх з нею познайомимо.

з першої ложки

Про перший прикорм написано багато статей і висловлено багато думок фахівців. Багато педіатрів рекомендують починати прикорм з овочевих і фруктових пюре. З ними не можна не погодитися. Пюре з кабачка, картоплі або банана практично не викликає алергій, добре засвоюється дитячим організмом.

Іноді лікарі радять починати вводити в прикорм безмолочні каші. Чого гріха таїти, може вони і насичують малюка, але каші без молока і цукру абсолютно позбавлені смаку (перевірено особисто)!

Прикорм ще називають їжею однієї ложки. Багато мам представляють, що вже з першого разу зможуть нагодувати малюка корисним і смачним. Яке ж їх розчарування, коли дитина випльовує їжу назад.

Головне завдання дитячого прикорму – ознайомити дитину з їжею, а не нагодувати від пуза. Навіть найменших важливо знайомити з різними смаками, консистенціями, запахами.

І ще один не менш значний момент – не нагодувати дитину чимось одним. Якщо малюкові до смаку банан, не варто вводити його в меню три рази на день. А якщо дитині не подобається ненависник усіх дітей світу брокколі, не виключайте його з раціону раз і назавжди. Пропонуйте малюкові їжу, що не сподобалася, кілька разів в різних варіаціях, наприклад, у вигляді пюре, в шматочках, з іншими овочами.

Самі того не підозрюючи, саме ми закладаємо основи гастрономічних уподобань своїх дітей з самого дитинства.

Маленькі гурмани

Французькі батьки садять навіть найменших за загальний стіл. Не важливо, що дитина буде їсти пюре. Загальна атмосфера прийому їжі запам’ятовується з раннього дитинства.

Французи, та й взагалі європейці, просто обожнюють говорити про їжу. Вони обговорюють, що у них було на вечерю вчора, що буде сьогодні, як їм смакував сир, яке враження залишилося від запечених овочів під соусом.

маленькі гурмани

Європейці ставляться до прийомів їжі з повагою. У них не прийнято ковтати бутерброд на ходу або пити каву, поспішаючи на зустріч. Цьому вони вчать і своїх дітей.

У французів є чотири основних прийоми їжі – сніданок, обід, вечеря і полуденок. На полуденок дорослі в основному п’ють каву, а діти можуть поласувати солодким. Навіть найменших дітей французькі батьки намагаються підлаштувати під власні ритми.

Французькі мами подають обід з декількох страв, починаючи з сирів, овочів, фруктів. Вони не змушують дітей з’їдати все, але дитині настійно рекомендують спробувати хоча б шматочок або з’їсти одну ложку. Якщо дитина відмовляється їсти, ніхто не б’ється в паніці. Їй пропонують просто понюхати овочі або сир. Мама описує запах, колір, консистенцію, запитує, що дитина думає про цю страву.

Нюхати їжу дуже важливо. Наш ніс може розпізнавати мільйони різних запахів. Ніколи не помічали, що під час нежиті їжа здається менш смачною? Це все наш ніс.

Не смаком єдиним …

Місце прийому їжі відіграє таку ж роль, як і сама їжа. Європейська вечеря іноді стає тим часом, де вся родина збирається разом. Французькі мами не бояться доручати дітям накривати на стіл або брати участь в процесі приготування вечері. Мами іноді використовують це як хитрість – дитина повинна спробувати, чи смачно вийшло приготувати страву!

готуємо разом з дитиною

Для дітей використовують красиві тарілки, серветки з цікавими малюнками.

Навіть трирічні діти самі можуть вибирати, яким сиром посипати макарони, або який соус вибрати до овочів. На думку автора, коли діти їдять те ж, що і батьки, вони відчувають себе дорослими.

Естетика присутня не тільки в сервіровці столу, але і подачі страв. Звичайно, у працюючої мами не завжди вистачає часу на кулінарні хитрощі, але в основному господині намагаються приготувати і подати вечерю в такому вигляді, щоб діти змогли побачити різноманітність колірної гами їжі.

Письменниця зазначає, що головна відмінність американських і європейських батьків в тому, що перші маскують овочі в іншій їжі, а другі терпляче прищеплюють до них любов своїх чад.

Що, де і коли ви їсте?

Важливо не тільки що ми їмо, а як і де. Де ви вечеряєте? За великим столом у колі сім’ї? Вибачте, але я вам не повірю. Не тому що ви лукавите, а тому що і сама дуже часто ковтаю їжу перед телевізором.

Американський інститут громадської думки Ґеллапа в 2013 році провів дослідження, в результаті якого з’ясувалося, що тільки 53% сімей вечеряють разом за загальним столом.

за загальним столом

Про те, який негативний вплив має поглинання їжі біля телевізора ми говорити не будемо, ви і самі знаєте. А ось про те, як впливають на дітей сімейні вечері, сказати варто. Іноді сімейний стіл мало не єдине місце, де можна спокійно поговорити з дитиною після довгого складного дня.

Згідно з тими ж дослідженнями, діти, які вечеряють разом з батьками, набагато краще вчаться в школі, легше адаптуються в суспільстві, мають високу самооцінку.

Звичайно, спільні обіди або вечері не повинні бути догмою. Іноді правила можна порушувати. На вихідних, наприклад, можна дозволити дітям повечеряти перед телевізором.

Одного разу і моє терпіння лопнуло, і ми стали вечеряти з дитиною за загальним столом. І сталося диво – трирічна дитина спробував салат, а на наступний день овочі, які до сих пір були в списку її особистих ворогів. Так що, слава сімейним вечерям!

Перекушування – ворог здорового харчування

Чому французькі діти їдять все і з задоволенням? Тому що у них немає перекусів. Їх батьки вважають, що зголодніти між сніданком і вечерею цілком нормально. Навіть якщо діти просять що-небудь перекусити, їм не завжди це дозволяють. Діти не ниють і не вимагають їжу негайно. Їх просять почекати, і вони спокійно йдуть грати в свою кімнату.

Французькі діти не під’їдають на прогулянках і дитячих майданчиках. Як каже сама Памела Друкерман, якщо на прогулянці дитина жує чіпси, швидше за все, це іноземець.

Солодкі і шкідливі

Ми живемо в світі царюючих солодощів. Такого розмаїття цукерок, тістечок, мармеладу та інших шкідливих речовин ми ще не знали. Але найстрашніше, що нашим дітям про них відомо мало не з пелюшок. А ще гірше те, що батьки не можуть виключити їх з раціону своїх чад.

солодощі

У французьких батьків теж є своя думка з цього приводу. Вони не забороняють їсти солодощі, але для поглинання цукерок є строгі правила. Наприклад, можна з’їсти тістечко або кекс тільки на полуденок. За вечерею ніхто не отримує десерту. Але на днях народження або святах діти ласують смаколиками вдосталь.

Французи абсолютно спокійно ставляться до шоколаду (зрозуміло, тільки до якісного). Цілком нормальним перекусом на полуденок вважається багет зі шматочками чорного шоколаду.

Але що абсолютно бентежило письменницю, французькі діти нормально ставляться до того, що їм не дозволяють їсти цукерки, коли заманеться. Мама може не дозволити їсти солодощі до приходу гостей, а діти спокійно йдуть грати і чекати свята.

Чому ж їм вдається зробити практично неможливе – контролювати вживання солодощів їхніми дітьми? Тому що правила поведінки для всіх дітей однакові, у всіх схожий режим дня, всі відвідують однакові ясла і дитячі сади, у всіх дітей схожий раціон.

У нашій країні навряд чи вдасться домогтися таких результатів, коли кожні батьки виховують дітей по-різному.

Затикаємо дітей їжею

Чого гріха таїти, ми затикаємо дітей їжею. Використовуємо чупа-чупс як вимикач дитячого плачу. Якщо дволітка після двох істерик отримує цукерку, що заборонить малюку істерити в третій раз?

затикаємо дітей їжею

Нам соромно тягнути дитину, що плаче за руку під засуджувальні погляди оточуючих. І ми даємо цукерку.

Неможливо зайти з дитиною в магазин, що майорить яскравими вітринами. І ми купуємо цукерку.

Друг їсть шоколадку. Шкода дивитися на сумний і голодний погляд своєї дитини. І ми купуємо цукерку.

З найкращих спонукань ми самі робимо своїх дітей залежними від їжі, але найстрашніше – ми вчимо дітей заїдати свої образи і поганий настрій.

Паула Друкерман пише про кардинальну відмінність поглядів між нею і її французькими подругами на солодощі. Вони не закривають дітям рот цукерками, вони вчать насолоджуватися смакотою в міру і в приємній обстановці.

Те, що, коли і як полюблять їсти наші діти залежить тільки від нас. Так що варто обзавестися терпінням, змінити звички, полюбити приймати їжу красиво – і все вийде!