Батат – давня коренеплідна рослина з сімейства в’юнків. Він має зовнішню схожість з картоплею, зростає широкообразними або довгастими бульбами від 300 грам до 3 кілограм і більше.
У нього коричнева шкірка, але м’якоть різного кольору – червоного, фіолетового, червоного, рожевого і білого. Кожен з них на смак солодкий і в той же час різний. Наприклад, білий – схожий на буряк, рожевий – на гарбуз у вареному вигляді, а в сирому – на каштан, інші – на горіхи, диню і навіть банани.
В нинішні часи солодкий картопля вирощують у тропічних і субтропічних країнах нашої планети: Колумбії, Перу, Китаї, Індії, Уганді, Нігерії, Індонезії, В’єтнамі та Японії. Вага може досягати 7 кілограм в залежності від сорту. Проте не всі сорти відомі, оскільки їх офіційно не класифікують.
Але існує три основні групи – десертний батат, овочевий і кормовий. До речі, в Японії поширений наземний вегетативний вид, який не плодоносить. У кормовій групі м’якоть має білий колір і водяний смак. В овочевих сортів – жовтий колір і солодкий смак. Десертний сорт відрізняється червоним або рожевим кольором, він насичений, солодкий на смак.
В східній країні Китаї солодкий картопля вважають плодом довгого життя, тому що він виступає стимулятором активної роботи нирок, печінки, і є загальнозміцнюючим, вітамінним засобом.
Корисні властивості батату мають ряд дій на організм:
Калорій в солодкій картоплі батате близько 108 ккал на 100 р. Але потрібно пам’ятати, що його слід вживати з обережністю при виразковому коліті, шлунково-кишкової хвороби, вагітності, годуванні грудьми і дивертикульозі.
У їжу вживають батат у вареному, сиром, печеному і смаженому вигляді. З нього готують гарніри до м’ясних страв, начинку до фаршированим перцям, котлети, чіпси, суфле, пастили, повидла. Додають в каші і супи, як це роблять китайці і японці.
Бульби використовують для одержання борошна, цукру, спирту і патоки. Наприклад, у Кореї готують локшину з такого борошна. Молоді варені стебла і листя, після видалення гіркого соку, додають у салати. Насіння також застосовують як сурагат кави. З висушеного рослини заварюють чай.
Відварюємо 15 хвилин вимиті картоплини, очищаємо, нарізаємо шматочками по 0,5 мм. Перемішуємо борошно, воду, яйця, сіль перець. Мочаємо кожну часточку в тісто, обсмажуємо на розігрітій олії до золотистого кольору. Готові чіпси ховаємо в теплу духовку, поки не дожарим інші.
Чистимо батат, миємо, ріжемо на кубики, ще рез моєму. Кладемо в друшляк, щоб стекла вода. Смажимо до темного кольору.
Чистимо цибулину, нарізаємо дрібно, підсмажуємо. До неї додаємо фарш, спеції, сіль. Готувати, поки м’ясо не стане придатним до вживання.
На кілька хвилин кладемо помідори у окріп, виймаємо, знімаємо шкірку. Нарізаємо, додаємо до м’яса. Перемішуємо, готуємо, поки м’ясо не просочиться томатами.
Наш картоплю кладемо в чавунну каструлю, зверху фарш з томатами, заливаємо соусом, що залишився на сковороді. Доводимо до готового стану на маленькому вогні. Подаємо гарячим до рисової каші.
Чистимо і ріжемо картоплю рівними шматочками, готуємо до м’якого стану, перетираємо через сито. Збиваємо окремо жовтки і білки яйця. Змішуємо масу з сиром, натертим на тертці, білками, жовтками.
Викладаємо на сковороду, змащену і присипану сухарями. Зверху посипаємо сиром. Запікаємо до щільності.
Коренеплід і яблука миємо, чистимо. Нарізаємо кубиками батат, скибочками яблука. Змащуємо форму для запікання викладаємо в один шар. Посипаємо зверху корицею, цукром рівномірно, розкладаємо порізане масло, поливаємо соком. Запікаємо в духовці до м’якого стану.
Готувати салат нескладно. Картопля моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою, варимо 30 хвилин. Охолоджений коренеплід чистимо, ріжемо часточками, як і яблуко, селера – тоненько скибочками, фенхель – смужками уздовж.
Соус: кубики цибулини змішуємо з гірчицею, цукром, жовтками, маслом, вершками. Заливаємо їм інгредієнти. Зверху посипаємо смаженим насінням.
Батат – смачний надзвичайний плід, який урізноманітнює вашу щоденну їжу. Пробуйте з задоволенням!