Якщо вивчити список продуктів, які дієтологи рекомендують вживати людям з надмірною вагою, то можна помітити, що в них великою повагою користується куряча грудка. А скільки в ній калорій? Чи впливає спосіб приготування на енергетичну цінність цього продукту? І невже доведеться кожен день їсти тільки відварне м’ясо?
Курятина – універсальний дієтичний продукт. Такий вердикт давно вже винесли стосовно цього м’яса фахівці зі здорового харчування.
І справа не тільки в тому, скільки калорій в курячій грудці. Така страва відрізняється чудовими смаковими якостями, в ній мінімум жиру і безліч корисних елементів. Це дозволить не тільки скинути зайві кіло, не відчуваючи при цьому болісного почуття голоду, але ще і оздоровити свій організм.
Основа курячого м’яса – білок. Його кількість становить 84 % – це будівельний матеріал для клітин. У той же час біле м’ясо містить мінімальний запас жиру – 15 %, а вуглеводів у ньому не більше 1 %. Так що це ідеальний вибір для тих, хто хоче придбати стрункість. Але все ж якою кількістю калорій поділиться з Вами страва з курячого філе?
Справжній фаворит різних програм по зниженню ваги і лікувальних дієт – варена куряча грудка. Скільки в ній калорій? Якщо відварити філе (без кісточок), то в ньому на 100 г буде лише 113 ккал. Це найбільш пісна і дієтична частина курячої тушки. Калорій в ній навіть менше, ніж у яйцях.
Тим, хто віддає перевагу відвареній курячій грудці з кістками, не завадить дізнатися, скільки додаткових калорій придбає такий продукт. Їх кількість збільшиться на 24 ккал і досягне 137 ккал, що теж зовсім небагато.
А ось скільки калорій міститься в 100-грамової порції курячого філе, приготованого різними способами:
Не менш важливо, скільки калорій в бульйоні з курячого філе, тому що ця страва так само часто рекомендується тим, хто бореться з вагою. У ній приблизно 17-20 ккал, але це якщо зняти з філе калорійну шкіру. Якщо ж варити м’ясо, не видаляючи шкірки, то в бульйоні буде близько 57 ккал. І ще одна корисна порада: першу воду з бульйону краще злити, адже в неї потрапляє досить багато жиру і маса шкідливих речовин (включаючи медикаменти, якими годували курочку).
Біле м’ясо – основа численних програм, спрямованих на нормалізацію ваги. Але якщо Ви рахуєте кожну калорію, то повинні знати, яким чином його приготувати, щоб воно зберегло свою кулінарну цінність і дієтичний потенціал.
Курятина відрізняється надзвичайно ніжним смаком. Єдиний недолік – її не можна переварювати, інакше вона стане сухою і несмачною. Варене філе – справжня знахідка для тих, хто худне: воно і поживне, і смачне, і низькокалорійне.
А варити його рекомендується так:
Відварити курку краще на повільному вогні з додаванням приправ. М’ясо слід класти у киплячу воду, щоб у ньому збереглися цінні мікроелементи.
Звичайно, якщо стоїть завдання привести в порядок вагу, то при приготуванні страв за орієнтир необхідно брати калорійність продукту. Але не всім до душі відварне або тушковане м’ясо, хоча енергетичний запас таких страв і не перевищує 123 ккал на 100 г. Щоб урізноманітнити своє меню, приготуйте копчену курочку. «А як же калорії?» – запитаєте ви. Виявляється, навіть копчену птицю можна зробити малокалорійної, якщо приготувати її так: взяти товстостінну сковороду, встановити в неї грати. На дно посуду покласти фольгу, згорнуту в кілька разів. На неї насипати корицю, рис, цукор, чайну заварку. Курочку обмазати оливковою олією, все покрити фольгою. Коптити 30 хв. У такій страві залишиться всього 117 ккал, і в ній не буде шкідливих добавок, які використовуються при фабричному копченні.
Якщо Ви любите запечену курячу грудку, але Вас зупиняє те, скільки в ній калорій, то скористайтеся таким прийомом – замаринуйте її в соусі. Змішайте по 1 ст. л. оливкової олії і соєвого соусу, додайте сіль і спеції. Намажте цією сумішшю філе, натріть його гірчицею, залиште на 15 хв. Оберніть м’ясо фольгою і відправте в духовку на чверть години. Через 15 хвилин на Вашому столі буде смачна, апетитна страва, яка подарує Вам всього 140 ккал.
Знизити калорійність смаженої курочки теж не складе великої праці. Для цього достатньо звільнити її від жирної шкірки і замаринувати в оливковій олії зі спеціями. Потім взяти сковороду з антипригарним покриттям і смажити шматочки філе, не додаючи масла.
Куряче м’ясо міцно утримує звання дієтичного продукту, адже 113 калорій – суща дрібниця. А скільки користі принесе відварна грудка або курячий бульйон! В них міститься необхідний для роботи серця вітамін В6, білок, глютамін. Ці страви корисні при подагрі, діабеті, поліартриті, виразці. Вони допомагають попередити атеросклероз судин, захищають від інфаркту, інсульту і гіпертонії. Бульйон з курочки – чудовий засіб для відновлення сил і зміцнення організму. Ці продукти надають позитивний вплив на мозок і міцність кісток.
Куряча грудка – кращий вибір для тих, хто мріє про тонку талію, але не готовий ставати вегетаріанцем. Тільки доведеться відмовитися від золотистої скоринки, в якій повно шкідливих жирів і холестерину. А ось курячий бульйон і відварене ніжне м’ясо – кращі союзники в боротьбі за модельну фігуру. Їжте, насолоджуйтесь і худніть, але без фанатизму! Хоча калорійність цих продуктів настільки низька, що їх можна вживати без обмежень, але лікарі радять з’їдати не більше 150 г курятини в день.