Коли мова заходить про баранину, відразу представляється ароматний узбецький плов з соковитими, смачними шматками м’яса. Цей продукт поширений у багатьох країнах світу. З нього готують страви для святкового і повсякденного столу: тушковані, варені, запечені, смажені, приготовані на відкритому вогні і т. д.
Хотілося б дізнатися, які ж користь і шкода баранини для організму?
Вівці вважаються одними із самих невибагливих для розведення домашніх тварин, вони швидко ростуть. На сьогоднішній день відомо більше десятка різновидів овець м’ясного напряму. Чим же так привабливо м’ясо баранини, крім швидкого його отримання, які від його вживання користь і шкода?
Щоб відповісти на це питання, потрібно розглянути продукт в принципі. М’ясом баранини називається продукт, що розрізняється харчовими властивостями в залежності від віку особини. Високо цінується м’ясо ягняти і молодого баранчика (2-6 місяців від народження). Потім йде продукт, одержуваний з тварини до року. Однорічний баранець вже починає обростати жиром, тому його м’ясо не таке ніжне, як у ягняти. Молоду баранину зараховують до дієтичних м’ясних продуктів, так як в ній міститься мало жиру. На противагу цьому В баранині присутня велика кількість вітамінів і мінералів, також легкозасвоювані білки.
Якщо порівнювати шматок відмінної баранини з таким же шматком свинини, то організм, безсумнівно, отримає більше користі від баранини. Так як в ній міститься на 30% більше заліза, що дуже важливо в профілактиці анемії, дуже мало холестерину.
А ось баранячий топлений жир вважається унікальним засобом у боротьбі з вірусними простудними захворюваннями.
Регулярне вживання баранини в допустимих нормах сприяє нормалізації травних процесів. Пісна баранина рекомендована людям, які страждають від цукрового діабету, так як відзначено, що її багатий склад благотворно впливає на роботу підшлункової залози. М’ясний бульйон корисний людям із захворюваннями внутрішніх органів.
Шкідливим м’ясо баранчика може стати, якщо вживати його занадто багато: обернеться переїдання ожирінням і розвитком атеросклерозу. Краще вибирати ягнятину або гарненько видаляти жир перед готуванням. Не забувайте про енергетичний баланс: відсутність вуглеводів в м’ясі компенсується за рахунок овочевого гарніру.
Маленьким дітям і людям похилого віку баранина не протипоказана, але бажано обмежити цей продукт у раціоні. Особливо, якщо є захворювання печінки, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту. А ось кому і зовсім не можна їсти страви з баранини, так це людям з артритом, подагрою і нирковими патологіями.
Чим старше особина, тим жирніше і жорсткіше м’ясо. Це стосується не тільки баранини, але і м’яса інших домашніх тварин. В залежності від того з якого місця тушки шматок варіюється і енергетична цінність продукту. Зауважимо, що білків у баранині більше, ніж жирів при повній відсутності вуглеводів.
Калорійність баранини порівняно з іншими продуктами тваринного походження невисока:
Ось такий він спірний, але все ж корисний продукт, ця баранина. Щоб максимально убезпечити свій організм від небажаних наслідків, при цьому приносити йому достатньо користі, вживайте м’ясо з особливої нагоди і бажано в класичних рецептах страв.