Дикуни зовсім не гребують вживати в їжу нутрощі тварин, а іноді і заблукалих чужинців. Благо цивілізоване суспільство канібалізмом не страждає, хоча щось схоже з дикими племенами у нас все ж є. Недарма іноді так і тягне спробувати чиї-небудь нутрощі, наприклад, свинячі. 😉 Давайте дізнаємося, як і скільки варити свиняче серце.
Варимо субпродукти правильно
Особливо спірним моментом у приготуванні свинячих субпродуктів завжди був час. Та й ви, напевно, зустрічали рецепти, де потрібно було варити свиняче серце «до готовності», а скільки це займає хвилин, вказується вкрай рідко. Як починаючому кулінару визначити ідеальний час так, щоб готовий продукт вийшов ніжним і соковитим?
Кухарі сходяться на думці, що оптимальний час кипіння свинячого серця в бульйоні повинен бути не менше півтори години, але при цьому його потрібно попередньо проварити 15 хвилин 2-3 рази. В цілому весь принцип приготування відварного свинячого серця полягає в наступному:
- Спочатку необхідно закип’ятити воду і занурити в неї вимитий субпродукт.
- Потім потрібно дати бульйону знову закипіти і проварити серце близько 10-15 хвилин, протягом яких слід регулярно знімати з поверхні пінку.
- Тепер серце належить перекласти на тарілку, а сіро-бурий бульйон вилити в раковину і замінити новою порцією води.
Всі ці дії повторюються з точністю до 2-3 разів і тільки потім можна приступати до безпосереднього варіння продукту. Свиняче серце навіть не стільки вариться, скільки томиться в бульйоні під кришкою на повільному вогні. Воду потрібно періодично помішувати, інакше субпродукт прилипне до дна. За 30-40 хвилин до закінчення приготування в каструлю для аромату можна додати чорний і запашний перчик, сушену петрушку і лавровий лист.
Переконатися в готовності продукту допоможе гострий кухонний ніж. Лезом потрібно проколоти серце, і якщо вістря входить легко, значить, воно зварилося.
Кулінарні хитрості і корисні поради
Отже, ми з’ясували, що секрет ідеально приготованого свинячого серця криється в постійній зміні води і тривалому варінні. Але чи сильно ці дії впливають на смакові якості продукту? Так, безперечно, прямий взаємозв’язок є, однак кожна господиня знає: скільки б не варилося серце, якщо його вчасно не приправити, смак страви буде недостатнім.
Як приготувати свиняче серце, щоб воно було не просто м’яким, але ще і дуже ароматним? Своїми секретами люб’язно поділилися досвідчені кулінари:
- Перш ніж покласти серце в киплячий бульйон, розріжте його на половинки і ретельно виберіть всі прожилки, великі артерії і вени. Ці нутрощі хоч і їстівні, але особливого смаку в них мало, до того ж вони надають м’ясу зайву жорсткість.
- Більшість салатів і гарнірів подаються у гарячому вигляді, тому вам доведеться заздалегідь обзавестися сотейником з товстими стінками і дном. Якщо ж таке приладдя на кухні не знайшлося, поки інші інгредієнти смажаться і паряться, поставте серце в прогріту духовку.
- Остуджувати свиняче серце необхідно в тому ж бульйоні, в якому воно варилося. Справа в тому, що на свіжому повітрі субпродукт швидко покриється сухою скоринкою.
Ось і всі особливості варіння цього субпродукту. А тепер давайте приступимо до приготування страв зі свинячого серця.
Що смачного приготувати на вечерю?
Існує безліч варіантів, куди можна додати відварені субпродукти. Але серце гармонійніше всього поєднується з овочами і травами в салаті, підливі і соусах. Дуже часто зі свинячого субпродукту господині готують домашні паштети і піджарки. Кращі страви та рецепти приготування свинячого серця представлені нижче.
Печеня по-домашньому
Склад:
- 1 скл. червоного сухого вина;
- 1 свиняче серце;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- прянощі і спеції – за смаком.
Приготування:
- Відваріть свиняче серце у воді до напівготовності, приблизно 30 хвилин.
- Потім обполосніть продукт під струменем води, щоб позбутися від накипу і пінки.
- Розріжте серце навпіл і акуратно видаліть зайві прожилки і сполучну тканину.
- Наріжте філе невеликими кубиками.
- Перекладіть шматочки м’яса в поліетиленовий пакет і додайте всередину вино, дрібно порізаний зубчик часнику, 2 столові ложки оливкової олії і приправи. З прянощів добре підійде петрушка, кінза і чебрець.
- Щільно закрийте пакет і приберіть серце в холодильник маринуватися на 2-3 години.
- Розігрійте суху сковороду на сильному вогні.
- Відокремте маринад від шматочків м’яса за допомогою друшляка. Не виливайте воду з миски, оскільки вона нам ще знадобиться.
- Перекладіть шматочки свинячого серця в сковороду і обсмажте з усіх боків до золотистої скоринки.
- Вилийте маринад, який залишився в сотейник і накрийте кришкою. Тушкуйте м’ясо на середньому вогні протягом 25 хвилин.
- Через деякий час додайте в сковороду крупно нарізані овочі – моркву і картоплю.
- Готуйте м’ясо до повного розм’якшення овочів. Це займе ще приблизно півгодини.
- Перекладіть печеню в порційну тарілку, при бажанні посипте страву свіжою зеленню і подавайте до столу. Приємного вам апетиту!
Ніжний паштет
Склад:
- 1 свиняче серце;
- ½ кг свинячої печінки;
- 500 г шпику;
- 4 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 2 великі моркви;
- лавровий лист і прянощі.
Приготування:
- Промийте і наріжте великими кубиками свинячу печінку і серце. Перекладіть субпродукти в каструлю і залийте водою.
- Готуйте їх протягом 2 годин. За 30 хвилин до закінчення варіння додайте в бульйон спеції за смаком.
- Точно таким же способом відваріть до готовності свиняче сало.
- Овочі помийте, почистіть, поріжте великими кубиками і обсмажте на сковороді в оливковій олії.
- Перемішайте овочі з готовими субпродуктами, додайте дрібно нарізаний часник і пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку.
- Готовий паштет гарненько перемішайте, розкладіть по банках і приберіть в холодильник.
- Дуже смачний домашній свинячий паштет зі свіжим білим хлібом.
Відварне свиняче серце – це суцільний білок, мінімум вуглеводів, жиру і калорій. Саме тому страва вважається дієтичною і рекомендується в їжу всім без винятку. Але це не означає, що її потрібно їсти на сніданок, обід і вечерю. Пам’ятайте, що свинячі субпродукти містять у собі також і холестерин, який осідає на стінках наших судин. Тому готуйте свиняче серце за нашими рецептами на свята або до особливих дат. Приємного вам апетиту!