Дикуни зовсім не гребують вживати в їжу нутрощі тварин, а іноді і заблукалих чужинців. Благо цивілізоване суспільство канібалізмом не страждає, хоча щось схоже з дикими племенами у нас все ж є. Недарма іноді так і тягне спробувати чиї-небудь нутрощі, наприклад, свинячі. 😉 Давайте дізнаємося, як і скільки варити свиняче серце.

Варимо субпродукти правильно

Особливо спірним моментом у приготуванні свинячих субпродуктів завжди був час. Та й ви, напевно, зустрічали рецепти, де потрібно було варити свиняче серце «до готовності», а скільки це займає хвилин, вказується вкрай рідко. Як починаючому кулінару визначити ідеальний час так, щоб готовий продукт вийшов ніжним і соковитим?

Кухарі сходяться на думці, що оптимальний час кипіння свинячого серця в бульйоні повинен бути не менше півтори години, але при цьому його потрібно попередньо проварити 15 хвилин 2-3 рази. В цілому весь принцип приготування відварного свинячого серця полягає в наступному:

  1. Спочатку необхідно закип’ятити воду і занурити в неї вимитий субпродукт.
  2. Потім потрібно дати бульйону знову закипіти і проварити серце близько 10-15 хвилин, протягом яких слід регулярно знімати з поверхні пінку.
  3. Тепер серце належить перекласти на тарілку, а сіро-бурий бульйон вилити в раковину і замінити новою порцією води.

Всі ці дії повторюються з точністю до 2-3 разів і тільки потім можна приступати до безпосереднього варіння продукту. Свиняче серце навіть не стільки вариться, скільки томиться в бульйоні під кришкою на повільному вогні. Воду потрібно періодично помішувати, інакше субпродукт прилипне до дна. За 30-40 хвилин до закінчення приготування в каструлю для аромату можна додати чорний і запашний перчик, сушену петрушку і лавровий лист.

Переконатися в готовності продукту допоможе гострий кухонний ніж. Лезом потрібно проколоти серце, і якщо вістря входить легко, значить, воно зварилося.

Кулінарні хитрості і корисні поради

Отже, ми з’ясували, що секрет ідеально приготованого свинячого серця криється в постійній зміні води і тривалому варінні. Але чи сильно ці дії впливають на смакові якості продукту? Так, безперечно, прямий взаємозв’язок є, однак кожна господиня знає: скільки б не варилося серце, якщо його вчасно не приправити, смак страви буде недостатнім.

Як приготувати свиняче серце, щоб воно було не просто м’яким, але ще і дуже ароматним? Своїми секретами люб’язно поділилися досвідчені кулінари:

  • Перш ніж покласти серце в киплячий бульйон, розріжте його на половинки і ретельно виберіть всі прожилки, великі артерії і вени. Ці нутрощі хоч і їстівні, але особливого смаку в них мало, до того ж вони надають м’ясу зайву жорсткість.
  • Більшість салатів і гарнірів подаються у гарячому вигляді, тому вам доведеться заздалегідь обзавестися сотейником з товстими стінками і дном. Якщо ж таке приладдя на кухні не знайшлося, поки інші інгредієнти смажаться і паряться, поставте серце в прогріту духовку.
  • Остуджувати свиняче серце необхідно в тому ж бульйоні, в якому воно варилося. Справа в тому, що на свіжому повітрі субпродукт швидко покриється сухою скоринкою.

Ось і всі особливості варіння цього субпродукту. А тепер давайте приступимо до приготування страв зі свинячого серця.

Що смачного приготувати на вечерю?

Існує безліч варіантів, куди можна додати відварені субпродукти. Але серце гармонійніше всього поєднується з овочами і травами в салаті, підливі і соусах. Дуже часто зі свинячого субпродукту господині готують домашні паштети і піджарки. Кращі страви та рецепти приготування свинячого серця представлені нижче.

Печеня по-домашньому

Печеня із свинячого серця

Склад:

  • 1 скл. червоного сухого вина;
  • 1 свиняче серце;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • прянощі і спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Відваріть свиняче серце у воді до напівготовності, приблизно 30 хвилин.
  2. Потім обполосніть продукт під струменем води, щоб позбутися від накипу і пінки.
  3. Розріжте серце навпіл і акуратно видаліть зайві прожилки і сполучну тканину.
  4. Наріжте філе невеликими кубиками.
  5. Перекладіть шматочки м’яса в поліетиленовий пакет і додайте всередину вино, дрібно порізаний зубчик часнику, 2 столові ложки оливкової олії і приправи. З прянощів добре підійде петрушка, кінза і чебрець.
  6. Щільно закрийте пакет і приберіть серце в холодильник маринуватися на 2-3 години.
  7. Розігрійте суху сковороду на сильному вогні.
  8. Відокремте маринад від шматочків м’яса за допомогою друшляка. Не виливайте воду з миски, оскільки вона нам ще знадобиться.
  9. Перекладіть шматочки свинячого серця в сковороду і обсмажте з усіх боків до золотистої скоринки.
  10. Вилийте маринад, який залишився в сотейник і накрийте кришкою. Тушкуйте м’ясо на середньому вогні протягом 25 хвилин.
  11. Через деякий час додайте в сковороду крупно нарізані овочі – моркву і картоплю.
  12. Готуйте м’ясо до повного розм’якшення овочів. Це займе ще приблизно півгодини.
  13. Перекладіть печеню в порційну тарілку, при бажанні посипте страву свіжою зеленню і подавайте до столу. Приємного вам апетиту!

Ніжний паштет

паштет зі свинячого серця

Склад:

  • 1 свиняче серце;
  • ½ кг свинячої печінки;
  • 500 г шпику;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 2 великі моркви;
  • лавровий лист і прянощі.

Приготування:

  1. Промийте і наріжте великими кубиками свинячу печінку і серце. Перекладіть субпродукти в каструлю і залийте водою.
  2. Готуйте їх протягом 2 годин. За 30 хвилин до закінчення варіння додайте в бульйон спеції за смаком.
  3. Точно таким же способом відваріть до готовності свиняче сало.
  4. Овочі помийте, почистіть, поріжте великими кубиками і обсмажте на сковороді в оливковій олії.
  5. Перемішайте овочі з готовими субпродуктами, додайте дрібно нарізаний часник і пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку.
  6. Готовий паштет гарненько перемішайте, розкладіть по банках і приберіть в холодильник.
  7. Дуже смачний домашній свинячий паштет зі свіжим білим хлібом.

Відварне свиняче серце – це суцільний білок, мінімум вуглеводів, жиру і калорій. Саме тому страва вважається дієтичною і рекомендується в їжу всім без винятку. Але це не означає, що її потрібно їсти на сніданок, обід і вечерю. Пам’ятайте, що свинячі субпродукти містять у собі також і холестерин, який осідає на стінках наших судин. Тому готуйте свиняче серце за нашими рецептами на свята або до особливих дат. Приємного вам апетиту!