Барбарис – колючий гіллястий чагарник з яскраво-червоними ягодами з сімейства барбарисових, висота якого може досягати до 5 метрів. Листя славиться різноманітною забарвленням: жовтим, червоним, пурпурово-білим, пурпурово-золотим, рожево-сірими кольорами.
Він росте в степу або в лісостеповій зоні на річкових долинах і сухих схилах.
Його видів існує багато: вічнозелені, листопадні, низькорослі, високорослі та інші.
Деякі з них застосовуються як ландшафтний декор і живі огорожі. Тому що добре піддаються обрізанню, завдяки чому чагарнику можна надати будь-яку форму.
до Речі, у Давній Греції та Римі вірили, що рослина приносить удачу і щастя родині, біля будинку якої росте такий чагарник.
В наших краях зустрічаються лише три види: барбарис Тунберга, звичайний і оттавский. Кулінарія використовує плоди, а медицина – листя, кору, коріння звичайного чагарнику.
Листя збирають у травні-липні після того, як пройшло цвітіння. Коріння викопують пізно восени, кору заготовляють рано навесні з тих кущів, які потрібно викорчувати або почистити. Плоди обов’язково повинні дозріти повністю, оскільки в зеленому вигляді вони отруйні. Збирати їх потрібно злегка підмороженим.
Як висушити барбарис правильно, щоб його зберегти плоди користь? Для цього потрібно цілі зрілі плоди добре промити і перебрати. Закип’ятити воду, опустити їх у неї на три хвилини, потім швидко охолодити проточною холодною водою. Сушити в духовці або печі при 45 градусах. Зберігати три роки у паперових мішках у сухому приміщенні.
Свіжі плоди не вживають, вони кислі і в’язкі.
Барбарис містить такі властивості:
Чим корисний барбарис? Розглянемо дане питання.
Барбарис володіє різними властивостями: жарознижуючі, бактерицидні, протизапальні, спазмолітичні, знеболюючі, жовчогінними.
Плоди вживають в маринованому або відвареному вигляді. Відвари, настойки на коренях, листках, корі, плодах цієї рослини мають ряд лікувальних дій:
Корисні властивості барбарису корисні також і для зовнішнього застосування. Так, його використовують у вигляді примочок, ванночок, спринцівок, розтирань і компресів. Робити це потрібно у разі запалень жіночих органів, ясен, горла та очей. А також при ранах, екземі, ревматизмі, артритах, остеохондрозі, радикуліті.
Нові досліди вчених довели, що барбарис також здатний вилікувати залежність від алкоголю і тютюну.
Відвари з кори і листя готують так: заливають склянкою води одну ложку сировини, дрібно порубаного, кип’ятять хвилину, потім настоюють півгодини. Перед вживанням процідити. Приймати по ложці за годину до їжі.
Відвари з кореня використовують зовнішньо: дві ложки сировини заливають ? літром води, кип’ятять хвилину. Настоюють годину, проціджують.
Настоянка на листках: на 250 мл горілки беремо ложку подрібненого листя, наполягаємо тиждень у темному місці, проціджують. Приймати потрібно від 20 до 30 крапель до їди 3 рази в день. Обов’язково розвести водою або запити великою її кількістю.
Плоди рослини мають солодкий смак з кислинкою. З нього готують різні солодощі, а саме: желе, цукерки, варення, мармелад і джем. А також напої: соки, сиропи, компоти і шербети.
В кухні народів Азії використовують ягоди як приправу до соусів, плову, м’ясних страв. Особливо добре вони підкреслюють смак м’яса і дичини. Смажена або варена яловичина, телятина подана з пікантним соусом з барбарисовой приправи набуває приємну кислинку і незвичайний смак.
А ми на нашій кухні готуємо тільки смаколики!
Рецепт 1. Варення з барбарису у вигляді желе:
Барбарис заливаємо водою врівень, ставимо варити до розм’якшення ягід. Перетираємо через сито. Дану масу перемішуємо з цукром, заливаємо відваром.
Суміш ставимо варити після закипання поступово зменшуємо вогонь. Періодично помішуємо, поки все не увариться в три рази. Потім розливаємо по прогрітим банкам, закриваємо. Подальше зберігання продовжуємо в холодному місці.
Рецепт 2. Солодке варення з барбарису:
Зрілі плоди перебираємо, добре миємо, трохи просушуємо. Готуємо цукровий сироп з розрахунком 70 % цукру на 30 % води. У нього кладемо ягоди, доводимо до кипіння, знімаємо. Через 10 годин уварюють до готовності. Розливаємо по банках, які прогріли в духовці при 100 градусах.
Рецепт 3. Мармеладное варення з барбарису:
Чисті, перебрані ягоди висипаємо в каструлю, заливаємо водою. Розварену суміш перетираємо через сито. Пюре змішуємо з цукром, варимо близько години. Готовність варення перевіряємо по масі. Воно повинно бути в 2 рази більше використовуваного для приготування цукру.
Рецепт 4. Варення з барбарису з ваніліном:
Заливаємо плоди холодною водою на сім годин. Відкидаємо на друшляк. Готуємо цукровий сироп, у нього закладаємо плоди. Варимо на сильному вогні, поки плоди не опустяться на дно. Додаємо ванілін для аромату. Готове прозоре варення швиденько закочує в баночки. Готове.
Барбарис – це плодоносна рослина, яку застосовують у вигляді ландшафтного декору, лікарського засобу, а найголовніше – для створення незвичайного смаку кулінарних страв!