Мікрохвильовка настільки міцно увійшла в побут, що уявити собі сучасну кухню без цього агрегату майже неможливо. Але більшість господинь не використовують повністю функції цієї диво пічки, обмежуючись тільки розігрівом. Між тим в ній можна пекти, варити, і навіть приготувати смачні мясні страви.

Майже безмежні можливості

М’ясо в мікрохвильовій печі можна готувати по-різному: запекти з допомогою додаткового обладнання на грилі, зробити в горщиках, сформувати рулетики… Способів багато.

Недоліків у порівнянні з традиційним методом готування на газі – всього два: економічні витрати і обмежена кількість їжі. Але страва виходить дуже ніжною і смачною, та й часу доводиться витрачати на приготування набагато менше.

Прості рецепти смачних страв

Традиційний рецепт – м’ясо по-французьки. В мікрохвильовці це блюдо виходить надзвичайно ароматним.

М'ясо в мікрохвильовій печіНеобхідні інгредієнти:

  • свинина – 300-500 г;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • майонез;
  • сир твердий – 50 г;
  • часник – 1-2 зубчики;
  • масло.

М’ясо нарізають тонкими невеликими шматочками, краще його додатково відбити. Скляна або керамічна форма змащується маслом.

Першим шаром викласти м’ясо. На нього – нарізану півкільцями цибулю, часник, все полити майонезом. Далі шар картоплі. На картоплю наливають ще трохи майонезу і – завершальний акорд – тертий сир.

Картопля з м’ясом у мікрохвильовці готується 30 хвилин. Пічка включається на повну потужність. М’ясо в горщиках приготувати в мікрохвильовій печі можна також.

Треба підготувати:

  • м’ясо курки – 150 г;
  • печериці – 5 шт.;
  • картоплі – 3 шт.;
  • часнику – 2 зубця;
  • цибулину – 1 велику.

Додаткові компоненти: сіль, м’ясний бульйон, перець, сметана.

Все нарізається, щоб потім про це не замислюватися .М’ясо прямокутниками, гриби – на 4 частини, картоплю – кубиками, цибулю – півкільцями. Часник натирають на тертці або чавлять. У горщик все викладається в наступному порядку: трішечки часнику, м’ясо, цибулю, гриби, картопляні кубики, ще часник.

Засипають спеції, наливають бульйон – тільки так, щоб до верху залишалося ще 3 пальця – інакше все виплеснеться під час готування, на самий верх – трохи сметани або шматочок вершкового масла. Горщик краще накрити вощеним папером – якщо використовувати кришку, час приготування збільшиться.

Готувати потрібно на високому рівні потужності – від 850 Вт протягом 15 хвилин. Рецепт гарний тим, що попередньо не потрібно нічого обсмажувати.

Картопля з м'ясом у мікрохвильовціНеобов’язково дотримуватися саме цього рецепта. Приготування в горщиках проводиться за цим принципом, а от з вмістом можна експериментувати.

Немає легше рецепта, ніж приготування м’яса на грилі в мікрохвильовці. На весь процес йде 12 хвилин!

В мікрохвильову піч встановлюється підставка-гриль. На неї кладуть шматки м’яса – краще свинини, вона ніжніша.

М’ясо потрібно попередньо відбити і замаринувати у спеціях. Якщо хочеться досягти натурального смаку – маринувати не потрібно.

Ставлять режим на повну потужність, витримують 6 хвилин. Потім потрібно перевернути м’ясо, посолити шматки, і почекати ще 6 хвилин. Все! Страва готова!

Більш складні страви

Як не просто запекти в мікрохвильовій печі м’ясо, а приготувати з нього справжню буженину?

Для процесу знадобиться – крім пічки і ножа:

  • вирізка свинини – з прошарком жиру – близько 1 кг;
  • часник – 4 зубчики;
  • родзинки – 2 чайних ложки – їх можна замінити рубаним чорносливом;
  • вода – 400 мл, гаряча, майже окріп.

Спеції: сіль, перець чорний і запашний мелений, лавровий лист. Для смаження необхідно підготувати соняшникову олію.

Всі моделі мікрохвильових печей мають різну потужність. Час приготування коригують індивідуально. Для цього після 15 хвилин перебування страви в печі, її надрізають і дивляться, скільки потрібно ще для доведення до готовності.

Для прикладу: в печі з потужністю 1000 Вт буженина дійшла до кондиції за 46 хвилин.

Спосіб приготування:

  • М’ясо миють, висушують паперовим рушником, нарізають скибочками – не тонкими;
  • У кожному шматку роблять розрізи, в них вкладають родзинки або чорнослив, часник. Деякі господині згортають рулетики;
  • Натирають шматки перцем і сіллю, і залишають маринуватися на 40 -60 хвилин;
  • Коли м’ясо просочилося достатньо, його обсмажують на сковороді кілька хвилин з кожного боку на розігрітій олії. Буженина буде красивіше з підсмаженою скоринкою;
  • У спеціальну каструлю для мікрохвильовки на дно викладають шар лаврового листа;
  • На шар лавра укладають м’ясо, заливають окропом.

Кришку закривають, каструлю ставлять у піч і включають повну потужність, розраховуючи на половину часу – десь хвилин на 20-25. М’ясо в процесі приготування слід перевертати. Гарнір до буженини може подаватися будь-який.

Як приготувати м’ясо – телятину – в мікрохвильовці?

В телятині немає прожилок жиру, чи вийде смачною страва? Рецепт дуже смачної телятини, запеченої з помідорами.

Як приготувати телятину в мікрохвильовціНеобхідні інгредієнти:

  • телятина – близько половини кг;
  • помідори – 250 г;
  • масло топлене – близько 50 г

Різні види перців, ароматні трави, сіль – за смаком.

М’ясо нарізається на дрібні шматки і відбивається. Перчится, солиться, і вкладається в керамічний посуд. На шар м’яса викладають шарами нарізані помідори, вливають трохи води.

Ємність закривають кришкою і – потрібно звернути увагу – ставлять запікати в мікрохвильовку, встановлюючи потужність не більше 700 Вт. Пробувати можна вже через 15 хвилин.

При приготуванні м’яса в мікрохвильовій печі варто враховувати модель печі, чи обладнана вона грилем, її ємність і наявні функції. Але яка б не була піч, завжди можна знайти відповідний рецепт, щоб приготувати смачну страву.

Якщо несподівано прийшли гості, а вдома є мікрохвильовка, їх можна буде почастувати ситним обідом або вечерею. Чудо піч допоможе розморозити м’ясо і швидко приготувати. Якщо мати «про запас» кілька рецептів, несподіваний прихід приятелів ніколи не застане зненацька!