Булгур – це крупа з зерен пшениці, які попередньо проходять термічну обробку. Тобто вони пропарюються водою, сушаться в спеціальних печах або на сонці (по традиційному способу), потім очищаються від висівок і подрібнюються. Його можна легко переплутати з подрібненою пшеницею, яка не пройшла термообробку, або з кускусом.

Булгур1

Така крупа дуже популярна в країнах Азії таких, як Азербайджан, Вірменія, Індія, Близький Схід, а також на Балканах і в Середземномор’ї.

Її використовують як гарнір, в якості начинки для фарширування, в супах, салатах, замість рису в плові. У неї велика харчова цінність, вона знаходиться на рівень вище звичайного білого рису або кускуса.

Корисні властивості булгуру

Цей продукт багатий на корисні елементи і вітаміни. До його складу входять вітаміни А, групи В, фолієва кислота, піридоксин, пантотенова кислота, рибофлавін, тіамін, токоферол, філохінон, каротиноїди, ниациновый еквівалент, холін, кальцій, селен, залізо і багато інших корисних елементів. Калорійність залежить від сорту пшениці, і коливається від 340 до 360 калорій.

Булгур зміцнює стінки судин, серцевий м’яз, знижує рівень цукру в крові, допомагає у розщеплення жирів, нормалізує нервову систему. Так як містить правильні вуглеводи, може знижувати вагу, але для цього ще потрібно збалансувати свою дієту. Клітковина налагоджує травлення, очищає кишечник від токсичних речовин.

Крім впливу на органи, ця крупа застосовується в косметології. Її можна використовувати в якості очищаючого скрабу для обличчя і тіла, а разом з любим маслом для масажу проблемних або больових зон під час купання в душі.

У вигляді зігріває маски варений продукт змішують з медом і яйцем, намазують на прогріту чисту шкіру шиї та обличчя, зазвичай після ванни. Таку процедуру проводять кожний вечір 12 днів поспіль для того, щоб побачити результат. Це прекрасний спосіб зігріти себе в зимовий період року після довгих прогулянок на морозі.

Застосування булгуру в кулінарії

Булгур в кулінарії використовується по-різному. Його помел може бути як великим, так і дрібним. Тому тут є, де поекспериментувати. З великої каші зазвичай готують плов, гарнір до риби і м’яса, а продукт з дрібної крупинкою додають в суп, фарширують разом з морквою перці, змішують з печеними кабачки, смаженими баклажанами або з бобами. Перед приготуванням його потрібно замочити в теплій воді на пару годин.

Традиційне блюдо вірмен – це голубці з виноградного листя, начинка яких складається із звареного булгуру, сочевиці і овочів. Моркву, цибулю і перець томят на олії, потім додають до основних інгредієнтів.

Ще в такі листя загортають овочевий салат з кашею. Його називають «Табуле». Зелень, огірки, помідори нарізають, потім додають до звареної крупі, полив оливковою олією і соком лимона.

Якими чудовими виходять запіканки, пудинги, фруктові салати з таких подрібнених зерен. Вони не тільки поєднуються з багатьма продуктами, але і надають стравам неповторний аромат, злегка горіховий присмак.

булгур

Наші господині не так часто застосовують булгур при приготуванні страв, тому що він не настільки популярний. А дарма, адже такий продукт може ситно нагодувати нас, при цьому урізноманітнити звичну їжу, а головне – надати святкового вигляду вашого столу.

<h2″>Рецепти страв з булгуру

Рецептів використання крупи на сьогодні цілком досить. Варто тільки трохи вивчити кухню Близького Сходу, де без неї не обходиться жодна господиня вже багато століть. Надамо вам декілька з них.

Булгур в мультиварці з куркою:

  • 250 грамів каші;
  • куряча грудка;
  • 2 стручка солодкого перцю;
  • цибулина;
  • 2 зубчики часничку;
  • 0,5 літра бульйону з курки або води;
  • 2 ложки томатної пасти;
  • 45 грам рослинного масла;
  • ложечка меленої зіри, паприки.

М’ясо нарізаємо шматочками, кладемо в чашу мультиварки, включаємо режим «Смаження», готуємо до напівготовності. Перекладаємо курку в мисочку.

Смажимо подрібнену цибулю на олії в нашому приладі до прозорості. Часник тиснемо чесночницей, перець чистимо, миємо, нарізаємо квадратиками. Додаємо ці продукти до цибулі, продовжуємо готувати на встановленому режимі.

Булгур мити не потрібно, засипаємо його так в чашу, додаємо спеції. Обсмажуємо все близько двох хвилин. Кладемо пасту, шматочки м’яса, потім вливаємо теплий бульйон або воду, солимо за смаком. Добре заважаємо вміст. Як закипіло, перемикаємо режим з «Смаження» на «Гасіння». Час – 20 хвилин. Наша каша з куркою в мультиварці готова!

Гострий булгур з овочами:

  • 150 грамів крупи;
  • сіль за смаком;
  • 300 мл води;
  • 4 г каррі;
  • 2 солодких (червоний, зелений) перцю;
  • 5 часточок часнику;
  • 40 мл масла оливок;
  • на маринування овочів: 2 кабачка, сік половини лимона, 2 г солі, 20 грам свіжий кінзи, 20 мл масла оливок, 4 зубчики часничку.

Часничок, 5 часточок, нарізаємо дрібно. Розігріваємо в каструлі масло, кладемо туди часник, додаємо карі. Дві хвилин заважаємо, потім насипаємо булгур. Мити його не треба, він і так вже пропарений.

Булгур4Ретельно перемішуємо, щоб вся крупа була в маслі, наливаємо воду. Каструлю накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь, залишаємо нудитися на 20 хвилин.

Перець очищаємо, нарізаємо кубиками. Смажимо його на маслі близько п’яти хвилин. Коли каша звариться, кладемо до неї овочі, перемішуємо.

Вимикаємо вогонь, накриваємо посуд зверху рушником на 10 хвилин, щоб страва доходило.

Кабачки миємо, ріжемо тоненькими смужками, кладемо в миску. Додаємо до них сіль, подрібнений часник, сік лимона, зелень, перемішуємо, в кінці поливаємо олією. Накриваємо зверху, відправляємо в холодильник на 10 хвилин.

На блюдо викладаємо шарами кашу з кабачками. Подаємо на стіл.

Суп турецький з булгуром і реберцями:

  • 6 копчених м’ясних реберець;
  • 120 грам каші;
  • 250 грам томатної пасти;
  • 3 картоплі;
  • цибуля ріпчаста;
  • морква;
  • масло рослинне, перець, сіль.

В каструлю, в якій будемо варити суп, наливаємо трохи олії, нагріваємо. Насипаємо туди кашу, перемішуємо. Крупа повинна бути покрита маслом, а не плавати в ньому. Тушкуємо 10 хвилин, постійно заважаючи. Уважно дивіться, щоб не підгоріло.

Цибулю, картоплю і моркву очищаємо, моєму, цибулю подрібнюємо, картоплю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо. З реберець зрізаємо частина м’яса.

В крупу кладемо моркву з цибулею, м’ясо з реберець, пасат, варимо хвилин 7-10, час від часу помішуючи. Потім доливаємо воду. Її кількість визначайте самі, ми ж готуємо турецький суп, а не кашу. Додаємо реберця, спеції, солимо, перчимо. Через 15 хвилин кладемо картоплю. Довариваем до готовності картоплі. Ароматний, смачний суп подаємо в глибоких мисочках з шматочками свіжого хліба.

Каша з крупи булгур з сухофруктами і фісташками:

  • 400 грамів каші;
  • 200 грам кураги;
  • 100 грам родзинок;
  • 50 грам сушеної вишні;
  • лимон;
  • 50 грам фісташок;
  • 2 ложки меду;
  • 100 грам масла вершкового;
  • сіль, цукор на смак.

В посуді топимо половину вершкового масла, насипаємо кашу, тушкуємо, помішуючи. Потім наливаємо води в два рази більше, ніж крупи (1:2), трохи солимо. Після закипання варимо ще 10-15 хвилин.

Сухофрукти, попередньо за деякий час замочені, дрібненько нарізаємо. На сковороді розтоплюємо інше масло, обсмажуємо сухофрукти близько трьох хвилин, потім вливаємо туди ж сік лимона, кладемо мед, очищені фісташки, заважаємо і в теж час тушкуємо ще дві хвилини.

Готові сухофрукти і фісташки кладемо в кашу, перемішуємо, варимо пару хвилин, вимикаємо.

Така східна каша стане улюбленим ласощами ваших рідних.

Пшениця – це в першу чергу хліб, а потім неймовірно смачна крупа для різних страв! Відкрийте для себе всі сторони надзвичайною каші булгур!