Що таке хашлама? Напевно щось східне – це перше, про що можна подумати, почувши це слово. І дійсно: хашлама – це страва з Вірменії або Кавказу. Її назва походить від слова «хашел», що по-вірменськи означає м’ясо, зварене шматком.
Точно визначити, звідки воно прийшло до нас, неможливо. Головним залишається одне: хашлама – це м’ясне і в той же час овочеве блюдо. Його рецепт містить бараняче м’ясо, яке за традицією використовують народи сходу. Хоча багато господинь замінюють його м’ясом інших тварин або птицею.
Смачна хашлама з баранини містить такі секрети:
Хашлама з баранини по-вірменськи:
Таке блюдо вірмени готують в казані. Це металева або чавунна ємність з широкими товстими стінками і напівкруглим дном. Призначений він для приготування різних страв на вогні.
Казан добре зберігає тепло, тому що його округла форма нагрівається повністю, порівняно з простими плоскодонними каструлями. Завдяки цьому блюдо нудиться з усіх сторін в своєму соку.
Як готується хашлама з баранини в цій спеціальній ємності? Приступаємо до готування.
М’ясо миємо, трохи просушуємо чистою серветкою. Ріжемо на шматочки. Вони повинні бути середні за розміром, бажано на кістки.
Цибулини нарізаємо великими кільцями, перець – поздовжніми смужками, помідори – четвертинками.
В казан кладемо продукти шарами: цибуля, перець, помідори, баранина з сіллю і перцем. Потім знову овочі, і знову м’ясо. Таких шарів може бути стільки, скільки дозволить ваша ємність, але в кінці страва «вкривають» помідорами.
Казан накриваємо щільно кришкою, ставимо на слабенький вогонь. Процес триває близько 3 або 4 годин. В результаті хашлама з баранини стає соковитою і дуже ніжною.
Прикрашаємо зверху порізаною зеленню. Таке ситне блюдо нагодує все сімейство!
Хашлама з баранини по-грузинськи:
Таке блюдо дуже подобається жителям Кахетії в Грузії. Воно по-суті просте, але до червоного вина саме те. Мінімум інгредієнтів, зате максимум душі.
М’ясо зі спеціями, часником на міцному бульйоні – це те, що потрібно на велику компанію. Його можна приготувати достатньо багато, щоб вистачило і для родини, і для частування гостей.
Грудинку ріжемо крупно, щоб на кожному шматку була кісточка або хрящик. Вкладаємо в чавунну каструлю або казан, заливаємо чистою водою, ставимо варити. Як закипіло, знімаємо зверху пінку.
Нарізаємо корінь селери, петрушки, моркву, цибулину шматочками по 0,5-0,7 мм. Додаємо ці продукти до м’яса разом з 3 листочками лаврушки. Варимо на слабенькому вогні протягом 4 годин.
Зливаємо бульйон в окрему ємність, удаливши цибулю, лаврушку і коріння. Дотримуючи всі тонкощі, готове варене м’ясо викладаємо на блюдо, посипаємо сіллю. Потім чистимо часник, віджимаємо через прес, змішуємо його з 4 ложками бульйону. Поливаємо часниковою рідиною, посипаємо зеленими листочками петрушки баранину.
Ось такий рецепт нашої закуски. Приємного апетиту!
Хашлама на пиві з бараниною:
Цей рецепт досить трудомісткий, тому що багато інгредієнтів потрібно перечистить. Але хашлама з бараниною і з пивом – кращий спосіб ситно нагодувати близько 10 осіб. Вам не доведеться довго складати меню. Це витратьте час, щоб приготувати таку страву.
Ви вже знаєте, що овочі потрібно нарізати крупно, також крупно нарізаємо баранину і зелень. Шматки м’яса щедро солимо, оскільки в подальшому більше нічого солити не будемо. У такому стоянні залишаємо на півгодини.
Кладемо інгредієнти в казан або велику каструлю в такому порядку у два шари: м’ясо, потім цибуля, морква, картопля, перець болгарський. В самому кінці – томати, зелень, горошки перцю, лаврове листя. Заливаємо все пивом.
Хашлама з баранини повинна нудитися 2,5 години після того, як закипіла. Розкладаємо по порціях кожному учаснику застілля, прикрашаємо свіжою зеленню.
Хашлама з пивом з баранини і баклажанів:
Обсмажуємо, насамперед, м’ясо в казані на олії рослинній 15 хвилин. Потім шарами накладаємо нарізні овочі. До речі, баклажани потрібно на 15 або 20 хвилин перед цим посолити, дати постояти, щоб пішла гіркота. Потім злийте воду і промийте їх під водою.
Всі верстви солимо, перчимо, заправляємо хмелі-сунелі. Заливаємо пивом, але не до самого верху, нижче овочів на два пальці, тому що вони також дадуть свій сік.
Готувати бажано 2 або 3 години залежно від молодості м’яса. Воно повинно просто танути в роті. За 10 хвилин до зняття з вогню кладемо головки часнику. Блюдо насипаємо гарячим, посипаємо рясно зеленню, подаємо до столу.
Хашлама – ситне і соковите блюдо з неповторним смаком і ароматом баранини, овочів і зелені. Готуйте зі смаком!