Спаржа – це стародавній вид рослин, що нараховує більше 100 видів. Росте переважно в сухих кліматичних зонах. Найпоширеніший вид – спаржа звичайна. Деякі види рослини представлені травами, інші чагарниками.

Що таке спаржа, і які в неї корисні властивості?У їжу вживають молоді паростки. Також існує спаржа лікарська, яку використовують для лікування багатьох хвороб.

Дозріває рослина дуже рано, пагони збирають в квітні. Після появи бруньок пагони вже неможливо вживати в їжу, тому що вони стають дуже щільними. Краще всього готувати і є паростки відразу після збору врожаю, оскільки протягом кількох днів вони втрачають свої корисні властивості.

Що таке спаржа, і які в неї корисні властивості?

Спаржа відноситься до овочевим культурам. У їжу вживають два виду овоча – зелений та білий. Обидва види мають безліч корисних властивостей, проте зелена спаржа містить додатково хлорофіл, який допомагає доставляти кисень клітинам і тканинам організму.

У рослині містяться вітаміни C, E, PP, A, B1, B9, B2, мінерали – калій, цинк, магній, фосфор, залізо, кальцій. Крім того, спаржа містить аспарагін – речовина сприяє розширенню судин, зниженню тиску і виведенню з організму аміаку.

Завдяки такому багатому складу овоч дуже добре впливає на організм людини, допомагає йому залишатися здоровим і молодим.

Корисні властивості спаржі:

  • рослина позитивно впливає на зір;
  • сприяє оновленню шкіри;
  • благотворно впливає на кісткову тканину;
  • володіє сечогінним ефектом;
  • зміцнює сполучні тканини і сприяє швидкому загоєнню ран;
  • надає заспокійливу дію;
  • попереджає розвиток багатьох хвороб, таких як гепатит, пелагра, атеросклероз, цироз печінки;
  • завдяки вмісту фолієвої кислоти спаржа корисна вагітним жінкам і годуючим мамам;
  • пагони містять грубу клітковину, що добре позначається на травленні;
  • калорійність спаржі дуже маленька, в 100 грамах пагонів всього 20 калорій, тому їх можна вживати для схуднення;
  • рекомендують вживати цей овоч людям, що перенесли інфаркт, оскільки він покращує кровообіг і розслабляє судини.

Для збереження здоров’я слід вживати спаржу сирої і свіжою, щойно з грядки. Якщо вона не сподобається, можна додавати пагони в різні страви, головне, правильно приготувати овоч, щоб у ньому залишилася хоч якась користь.

Як правильно готувати?

Як правильно готувати?Перед тим як приступити до приготування спаржі, її слід очистити. Зелені пагони чистять від середини стебла і до низу, білі тільки під верхівкою. Після очищення слід обрізати приблизно два сантиметри від кінця стебла.

Потім підрівняти стебла під одну довжину і поставити в каструлю так, щоб верхівки стирчали над водою на п’ять сантиметрів. Верхівки не такі щільні, як низи, тому добре зваряться на пару.

Можна варити овоч і горизонтально, тоді пагони слід перев’язати і причепити до них вантаж. Варити пагони потрібно недовго, щоб вони не стали занадто м’якими і порожніми в плані корисних властивостей.

Біла спаржа вариться приблизно 4-8 хвилин, зелена – 10-13 хвилин. Готовність овочів можна перевірити виделкою, паростки повинні стати ніжними і легко протыкаться.

Спаржу можна вживати окремо або в складі інших страв. Вона відмінно поєднується з м’ясом і є не тільки смачним, але і корисним до нього доповненням, оскільки овоч допомагає виводити з організму канцерогени, що утворюються при термічній обробці м’ясних страв.

Протипоказання та можливу шкоду

Протипоказаннями для вживання овоча є індивідуальна непереносимість продукту, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки.

Також існує думка, що при частому прийомі спаржі може розвинутися сечокам’яна хвороба. Ця стурбованість обумовлена тим, що при вживанні овочу в організмі накопичуються солі щавлевої кислоти, які сприяють утворенню каменів.

Однак дана думка заперечується іншими фахівцями, які стверджують, що овоч має сечогінну дію і, навпаки, запобігає сечокам’яну хворобу.

Протипоказання та можливу шкодуПро користь і шкоду спаржі можна сперечатися до посиніння, якщо є сумніви з приводу шкоди продукту, краще не вживати його в їжу. Адже якщо постійно думати, що овоч може нашкодити, задоволення і користі від його поїдання точно не буде.

Також тим, хто стежить за здоров’ям і бажає отримати максимальну віддачу від їжі, слід знати, що мариновані продукти не містять у собі майже ніяких корисних речовин. Звичайно ж, маринована спаржа відрізняється приємним смаком, але цінності для організму вона не має.

Взагалі, для здоров’я пагони рослини варто вживати лише в сезон збору врожаю і бажано, не відходячи від грядок.

Сподіваємося, що надана нами інформація допоможе вам оцінити всі достоїнства цього овоча і ви введете спаржу в раціон своєї родини. Приємних кулінарних відкриттів!