Емульгатори – це речовини або добавки, які забезпечують з’єднання емульсій з різними рідинами. Їх часто застосовують для приготування продуктів при створенні та стабілізації харчових дисперсних систем. Їхні пластичні властивості дозволяють надати продуктам певної консистенції і в’язкості.
Щоб змішати чисту воду і маслянисту рідину, необхідно скористатися сумішшю особливих речовин, тобто природними емульгаторами.
До них можна зарахувати: смоли, солі, органічні нафторозчинні кислоти, асфальтени, глину, домішки та інші продукти. В основному користується популярністю така синтетична речовина, як емульгатор лецитин.
Існують такі групи емульгаторів:
Їхня дія полягає в тому, щоб знижувати енергію поверхнево-активних речовин (ПАР), які входять до складу необхідних для змішування продуктів.
Кодекс Аліментаріус присвоїв харчовим добавкам індекс Е4хх. Найпоширеніші в харчової промисловості емульгатори класифікуються так:
Крім синтетичних речовин існують ще природні аналоги. Це натуральні стабілізатори емульсії, які оточують нас. Їх використовують як компоненти гігієни, парфумерії та харчової промисловості. Приклади таких продуктів: вершкове масло, маргарин, майонез, шоколад, соуси, морозиво.
Е 322 – це емульгатор лецитин природного рослинного походження, який має високу поверхнево-активну дію. У перекладі лецитин означає яєчний жовток. Він використовується в харчовій промисловості як добавка, як антиокислювач.
Основними його джерелами є продукти, які містять багато жиру, а саме: яйця, м’ясо, арахіс, печінка. Навіть деякі овочі і фрукти. Він видобувається із залишків виробництва олії, соєвих продуктів.
Організм людини містить у багатьох своїх клітинах цю речовину. Наприклад, печінка на 50% складається з неї.
Завдяки своїм властивостям вона необхідна для того, щоб:
Але де існують позитивні сторони, там є і негативні. Якщо перестаратися із вживанням, емульгатор лецитин може викликати алергію.
Його застосовують для виробництва маргарину, молочних продуктів, шоколаду, глазурі, борошняних виробів. Він дозволений в багатьох країнах Євразії.
Е471 – це добавка з моно-, дигліцеридів жирних кислот. Вона також отримана з натуральних продуктів шляхом обробки жирних, рослинних або штучних кислот. В основному її отримують з гліцерину.
За допомогою цієї добавки змішують олію з водою. Її використовують і в жирних молочних продуктах, бо вона не є шкідливою для здоров’я в розумних рамках.
Наш організм перетравлює Е471, як і інші жири. Але надмірне вживання також не схвалюється.
Емульгатори Е471 застосовуються в маргарині, майонезі, йогурті, морозиві та інших жировмісних продуктах.
Е472 – це добавка, що складається з групи ефірів жирних кислот, гліцеринів. До неї належать такі ефіри:
Добавка Е472е – це змішані ефіри гліцерину, тобто кислот, жирної і діацетилвинної. Завдяки їм 472 додає продуктам в’язкості, клейкості та однорідності.
Емульгатори Е472е при вживанні проходять дві фази:
Його застосовують для випічки хліба твердих сортів, печива, а також при виробництві морозива і розчинних кавових напоях, оскільки ця добавка надає потрібні смакові якості і споживчий вигляд.
Іноді, крім рослинних жирів, при виробництві цієї добавки використовують тваринні, бо вони за складом схожі.
Але здебільшого її видобувають із соєвої олії геномодифікованих рослин. Ці ефіри також використовуються у виробництві лікарських мазей, будівельних фарб, лаків і оліфи.
Е476 – це добавка, що складається зі з’єднаних жирних кислот, полігліцерину. Його виробляють із насіння рицини, касторової олії шляхом переробки ГМО. Офіційно добавка визнана як нешкідлива і дозволена багатьма європейськими країнами.
Застосовують її в двох різних сферах:
У харчовій промисловості існує багато добавок і стабілізаторів. А в косметології одним з найпоширеніших є емульгатор Т2. Це суміш складних неповних ефірів стеаринової кислоти і полігліцеринів, які мають рослинне походження.
Добавка має вигляд сметаноподібної білої маси, яка отримана в результаті розплавлення цього емульгатора в дуже гарячій воді при температурі 80-90 градусів.
Т2 є компонентом кремів і лосьйонів емульсійного типу, він обов’язково має входити до їх складу, тому що визначає стабільність, однорідність, створює правильну консистенцію, забезпечує високу якість.
Продукти застосування: креми, лосьйони для обличчя, очищаючі засоби в вигляді крему, маски, кондиціонера, кремоподібні шампуні для волосся, косметика.
Такі харчові емульгатори безпечні для нашого організму, якщо не перестаратися з їх кількістю. Це доведено науковими дослідженнями і підтверджено дослідними лабораторіями. Будьте уважні і обов’язково читайте склад продукту перед його покупкою!