Млинці – ситна та поживна страва. Ним можна швидко і ситно нагодувати велику сім’ю або гостей. Для кожної господині готування млинців – унікальний процес. Хтось пече їх легко і швидко, а інші господині бояться навіть починати готування або постійно задаються питанням, чому рвуться млинці.

Причиною хвилювання стає прилипання страви до сковороди і порушення цілісності при перевертанні. Цього можна уникнути, якщо знати причини і способи їх усунення.

Історія страви

Млинці – популярна страва. Завдяки своїй простій рецептурі вона вважалося чудовими ласощами в кожній родині. Перші згадки на Русі про страву відносяться до 9 століття. На початку 11 рецепт отримав широке поширення і з’явився в меню у кожної господині.

Історики вважають, що перший млинець з’явився з вівсяного киселю. Господиня поставила його грітися на піч, але забула. В результаті кисіль перетворився в апетитну рум’яну паляницю. Практикувати кулінарний шедевр стали на гарячих каменях і на розпечених глиняних підставках.

Млинці удосконалювалися з кожним десятиліттям. Це стало основними ласощами на святі Масляної. Страву і пекли у величезних кількостях, пригощали всіх гостей і перехожих. Таким чином також проводжали зиму. Млинці нагадують за своїм кольором і формою сонце, тому в давнину асоціювалися з язичницьким богом світла Ярило.

На сьогоднішній день млинці – це кулінарний продукт. Його випікають або смажать на сковороді. Рідке тісто підрум’янюється, перевертається і перетворюється на круглий тонкий коржик. Страву готують з величезним розмаїттям начинок.

Млинці рвуться при перевертанні: можливі причини

Аромат свіжоспечених тонких млинчиків змушує з ентузіазмом бігти на кухню. Ними легко можна пригостити велику компанію друзів, провести гарну розмову за чаєм. Але ароматна страва досить непередбачувана. Млинці можуть рватися в процесі перевертання, прилипаючи до сковороди.

Причин цьому досить багато:

  1. Неправильний вибір сковороди. Посуд посідає важливе місце в готуванні. Якщо сковорода з подряпинами та іншими дефектами, то мало ймовірно, що вдасться перевернути млинець і не порвати його. Щоб страва була ідеальною, слід використовувати чавунну «бабусину» сковороду з товстим дном. Бажано придбати млинницю. Це спеціальний посуд з низькими бортиками. Така сковорідка швидко нагрівається і також моментально остигає. При перевертанні підрум’яненого тіста, продукт збереже свою цілісність.
  2. Кількість і сорт борошна. Рецептів млинців сотні. Їх роблять на кефірі, молоці, воді, мінеральній воді і навіть пиві. Але найважливіший інгредієнт – це борошно. Від його якості та кількості залежить смак і міцність млинця. Якщо борошна покласти мало, то тісто вийде рідким. Його неможливо буде перевернути – воно порветься. Щоб уникнути цього, слід приділити увагу консистенції борошна. Тісто має бути в міру тягучим і щільним. При стіканні з ложки воно повинно повільно литися тонкою цівкою. Щоб домогтися такого ефекту, тісту потрібно настоятися протягом 30-40 хвилин перед готуванням.
  3. Велика кількість цукру. Якщо додати цей інгредієнт у великій кількості, то одна сторона швидко підсмажиться, а верхня залишиться сирою. Ось чому слід класти цукор строго за рецептом.
  4. Млинці рвуться при перекиданні, якщо в тісті багато соди. Вона надає пухкості продукту, через що важко зберегти цілісність.
  5. Якщо млинці прилипають до сковороди і рвуться, то, можливо, від нестачі олії. Її обов’язково слід додавати в тісто. Щоб тісто було ціле при перекиданні, сковорідку потрібно змащувати кожен раз. Робиться це за допомогою спеціального пензлика або серветки.
  6. Еластичним і податливим тісто стає завдяки яйцям. Їх недолік позбавить продукт важливих якостей. Млинці рвуться – потрібно додати 1-2 яйця.

На питання, чому рвуться млинці, відповідь проста – неправильне співвідношення інгредієнтів або ж невдалий вибір сковороди. Але причина може бути і в продуктах.

Круглі сонячні коржі готують тільки зі свіжих перевірених інгредієнтів. Тоді при перевертанні збережеться цілісність.

  • Борошно вищого сорту. (Не обов’язково пшеничне. Відмінна закуска вийде з гречаного, кукурудзяного або вівсяного борошна);
  • Яйця не давніше за 10-15 днів;
  • Якісна олія;
  • Очищена вода;
  • Кефір, якому понад 4 доби. (Ажурні коржики не виходять зі свіжого кефіру.)

Чому млинці прилипають до сковороди

Найпоширені труднощі у приготуванні – прилипання до сковороди. Страва втрачає свою чарівність і привабливість. Будь-якій господині хочеться вміло випікати їх.

Чому прилипають коржі при смаженні:

  • Недостатньо розпечена сковорода;
  • Мало олії на сковороді;
  • Дуже рідке тісто;
  • Надлишок прянощів (цукор, ванілін. кориця);
  • Відсутність олії в тісті;
  • Неправильно підібране співвідношення інгредієнтів;
  • Не підходящий матеріал сковороди.

Що зробити, щоб млинці не рвалися

Досвідчені господині перепробували десятки рецептів млинців. Тільки з досвідом можна досягти бажаного ефекту і з легкістю спекти цілісні рум’яні і тонкі коржі. Початківці господині задаються питанням «млинці рвуться, чого не вистачає?» або «чому вони постійно липнуть до сковороди».

Щоб спекти ідеальну страву необхідно дотримуватися ряду правил:

  1. Для приготування страви необхідна спеціально виділена сковорідка. На ній, крім млинців, нічого не готувати.
  2. Тісто зробити без грудочок. Для однорідності консистенції борошно спочатку змішати з частиною кефіру, молока, квасу чи пива). В процесі помішування додавати в рідину решту інгредієнтів. Це зменшує ймовірність розриву при смаженні.
  3. Сковороду потрібно добре розжарити. Потім змастити олією і лише потім наливати тісто.
  4. Перед кожним млинцем сковороду варто промащувати олією. Але для кращого ефекту, варто зробити це шматочком домашнього сала.
  5. Якщо сковорідка має тефлонову поверхню, то вони рвуться при перевертанні. Щоб уникнути цього, необхідно в тісто заздалегідь додати трохи окропу.
  6. Млинці прилипають до поверхні, якщо печуться на великому вогні. Після прожарювання сковороди подача тепла повинна бути помірною.
  7. Млинці можуть рватися від використання неправильного посуду. Перевертати сонячні кружечки треба тільки за допомогою дерев’яної лопатки.
  8. Тісто обов’язково повинно деякий час настоятися. Тільки тоді воно стане податливим і еластичним.
  9. Рвуться млинці? Що додати? Швидше за все справа в нестачі яєць. Додайте ще одне і спробуйте знову. Відразу кілька яєць не потрібно вбивати, так як виріб вийде жорсткуватий.
  10. Якщо кружечок з тіста не вийшов, то сковороду обов’язково треба помити і знову розжарити.
  11. Щоб млинець не порвався, слід лопаткою акуратно провести по колу всього виробу. Тільки після цього перевертати корж.

Для ідеальних за формою і смаком млинчиків приступати до готування потрібно в прекрасному настрої. Перші майстрині вважали, що тісто відчуває настрій кухаря. Навіть якщо перші коржі не вдалися не варто впадати у відчай.

Потрібно знати, чому рвуться млинці. Уникнувши найпоширеніших помилок, можна приготувати золотисті тонкі коржі. Вони стануть чудовим частуванням на будь-яке свято!