Млинці – ситна та поживна страва. Ним можна швидко і ситно нагодувати велику сім’ю або гостей. Для кожної господині готування млинців – унікальний процес. Хтось пече їх легко і швидко, а інші господині бояться навіть починати готування або постійно задаються питанням, чому рвуться млинці.
Причиною хвилювання стає прилипання страви до сковороди і порушення цілісності при перевертанні. Цього можна уникнути, якщо знати причини і способи їх усунення.
Історія страви
Млинці – популярна страва. Завдяки своїй простій рецептурі вона вважалося чудовими ласощами в кожній родині. Перші згадки на Русі про страву відносяться до 9 століття. На початку 11 рецепт отримав широке поширення і з’явився в меню у кожної господині.
Історики вважають, що перший млинець з’явився з вівсяного киселю. Господиня поставила його грітися на піч, але забула. В результаті кисіль перетворився в апетитну рум’яну паляницю. Практикувати кулінарний шедевр стали на гарячих каменях і на розпечених глиняних підставках.
Млинці удосконалювалися з кожним десятиліттям. Це стало основними ласощами на святі Масляної. Страву і пекли у величезних кількостях, пригощали всіх гостей і перехожих. Таким чином також проводжали зиму. Млинці нагадують за своїм кольором і формою сонце, тому в давнину асоціювалися з язичницьким богом світла Ярило.
На сьогоднішній день млинці – це кулінарний продукт. Його випікають або смажать на сковороді. Рідке тісто підрум’янюється, перевертається і перетворюється на круглий тонкий коржик. Страву готують з величезним розмаїттям начинок.
Млинці рвуться при перевертанні: можливі причини
Аромат свіжоспечених тонких млинчиків змушує з ентузіазмом бігти на кухню. Ними легко можна пригостити велику компанію друзів, провести гарну розмову за чаєм. Але ароматна страва досить непередбачувана. Млинці можуть рватися в процесі перевертання, прилипаючи до сковороди.
Причин цьому досить багато:
- Неправильний вибір сковороди. Посуд посідає важливе місце в готуванні. Якщо сковорода з подряпинами та іншими дефектами, то мало ймовірно, що вдасться перевернути млинець і не порвати його. Щоб страва була ідеальною, слід використовувати чавунну «бабусину» сковороду з товстим дном. Бажано придбати млинницю. Це спеціальний посуд з низькими бортиками. Така сковорідка швидко нагрівається і також моментально остигає. При перевертанні підрум’яненого тіста, продукт збереже свою цілісність.
- Кількість і сорт борошна. Рецептів млинців сотні. Їх роблять на кефірі, молоці, воді, мінеральній воді і навіть пиві. Але найважливіший інгредієнт – це борошно. Від його якості та кількості залежить смак і міцність млинця. Якщо борошна покласти мало, то тісто вийде рідким. Його неможливо буде перевернути – воно порветься. Щоб уникнути цього, слід приділити увагу консистенції борошна. Тісто має бути в міру тягучим і щільним. При стіканні з ложки воно повинно повільно литися тонкою цівкою. Щоб домогтися такого ефекту, тісту потрібно настоятися протягом 30-40 хвилин перед готуванням.
- Велика кількість цукру. Якщо додати цей інгредієнт у великій кількості, то одна сторона швидко підсмажиться, а верхня залишиться сирою. Ось чому слід класти цукор строго за рецептом.
- Млинці рвуться при перекиданні, якщо в тісті багато соди. Вона надає пухкості продукту, через що важко зберегти цілісність.
- Якщо млинці прилипають до сковороди і рвуться, то, можливо, від нестачі олії. Її обов’язково слід додавати в тісто. Щоб тісто було ціле при перекиданні, сковорідку потрібно змащувати кожен раз. Робиться це за допомогою спеціального пензлика або серветки.
- Еластичним і податливим тісто стає завдяки яйцям. Їх недолік позбавить продукт важливих якостей. Млинці рвуться – потрібно додати 1-2 яйця.
На питання, чому рвуться млинці, відповідь проста – неправильне співвідношення інгредієнтів або ж невдалий вибір сковороди. Але причина може бути і в продуктах.
Круглі сонячні коржі готують тільки зі свіжих перевірених інгредієнтів. Тоді при перевертанні збережеться цілісність.
- Борошно вищого сорту. (Не обов’язково пшеничне. Відмінна закуска вийде з гречаного, кукурудзяного або вівсяного борошна);
- Яйця не давніше за 10-15 днів;
- Якісна олія;
- Очищена вода;
- Кефір, якому понад 4 доби. (Ажурні коржики не виходять зі свіжого кефіру.)
Чому млинці прилипають до сковороди
Найпоширені труднощі у приготуванні – прилипання до сковороди. Страва втрачає свою чарівність і привабливість. Будь-якій господині хочеться вміло випікати їх.
Чому прилипають коржі при смаженні:
- Недостатньо розпечена сковорода;
- Мало олії на сковороді;
- Дуже рідке тісто;
- Надлишок прянощів (цукор, ванілін. кориця);
- Відсутність олії в тісті;
- Неправильно підібране співвідношення інгредієнтів;
- Не підходящий матеріал сковороди.
Що зробити, щоб млинці не рвалися
Досвідчені господині перепробували десятки рецептів млинців. Тільки з досвідом можна досягти бажаного ефекту і з легкістю спекти цілісні рум’яні і тонкі коржі. Початківці господині задаються питанням «млинці рвуться, чого не вистачає?» або «чому вони постійно липнуть до сковороди».
Щоб спекти ідеальну страву необхідно дотримуватися ряду правил:
- Для приготування страви необхідна спеціально виділена сковорідка. На ній, крім млинців, нічого не готувати.
- Тісто зробити без грудочок. Для однорідності консистенції борошно спочатку змішати з частиною кефіру, молока, квасу чи пива). В процесі помішування додавати в рідину решту інгредієнтів. Це зменшує ймовірність розриву при смаженні.
- Сковороду потрібно добре розжарити. Потім змастити олією і лише потім наливати тісто.
- Перед кожним млинцем сковороду варто промащувати олією. Але для кращого ефекту, варто зробити це шматочком домашнього сала.
- Якщо сковорідка має тефлонову поверхню, то вони рвуться при перевертанні. Щоб уникнути цього, необхідно в тісто заздалегідь додати трохи окропу.
- Млинці прилипають до поверхні, якщо печуться на великому вогні. Після прожарювання сковороди подача тепла повинна бути помірною.
- Млинці можуть рватися від використання неправильного посуду. Перевертати сонячні кружечки треба тільки за допомогою дерев’яної лопатки.
- Тісто обов’язково повинно деякий час настоятися. Тільки тоді воно стане податливим і еластичним.
- Рвуться млинці? Що додати? Швидше за все справа в нестачі яєць. Додайте ще одне і спробуйте знову. Відразу кілька яєць не потрібно вбивати, так як виріб вийде жорсткуватий.
- Якщо кружечок з тіста не вийшов, то сковороду обов’язково треба помити і знову розжарити.
- Щоб млинець не порвався, слід лопаткою акуратно провести по колу всього виробу. Тільки після цього перевертати корж.
Для ідеальних за формою і смаком млинчиків приступати до готування потрібно в прекрасному настрої. Перші майстрині вважали, що тісто відчуває настрій кухаря. Навіть якщо перші коржі не вдалися не варто впадати у відчай.
Потрібно знати, чому рвуться млинці. Уникнувши найпоширеніших помилок, можна приготувати золотисті тонкі коржі. Вони стануть чудовим частуванням на будь-яке свято!