Спеції є невід’ємною частиною будь-якої страви, оскільки вони дозволяють розкрити смак продуктів, а також покращити та урізноманітнити його. Їх кладуть під час готування в духовці, на парі, при обсмажуванні і відварюванні. До кожного продукту необхідно правильно підібрати прянощі. Це складне, але цілком здійсненне завдання.
До того ж слід враховувати, що у кожної людини свої смакові вподобання і підбирати набір спецій варто індивідуально. Які ж спеції підходять для свинини? Про це піде мова нижче.
Є універсальні прянощі, які підходять до різних частин туші, і використовувати їх можна як для сала, так і для корейки. Використовувана кількість залежить безпосередньо від рецепту і від бажаного смаку.
Асортимент спецій і приправ для свинини величезний і в ньому легко заплутатися. Почнемо, мабуть, з продуктів, які є на кухні кожної господині.
Сіль і цукор ідеально підходять для будь-якого виду м’яса, в тому числі і для свинини. Цукор не такий популярний для нашої країни, а ось у Китаї його люблять використовувати для надання солодкого смаку. До того ж цукор-пісок надає при смаженні золотисту і апетитну скоринку.
Сіль є найбільш популярною спецією, наприклад, без неї неможливо приготувати улюблене багатьма сало. Щоб зробити 1 кг сала потрібно взяти 1 ст. солі. Найголовніше, сало візьме в себе, скільки солі, скільки йому потрібно. Для приготування страв способом копчення, сіль додають у розсіл, в якому м’ясо витримують протягом певного проміжку часу.
Якщо для термічної обробки обране смаження, варіння або пара, сіль рекомендується додавати вже в кінці готування, що дозволить зберегти м’якість продукту.
Різні види перцю – ще одна популярна спеція, яка використовується для приготування різних страв зі свинини. Можна класти різні види перцю, починаючи від паприки і закінчуючи меленим чилі. Будь-який вид перцю підійде для приготування різних видів сала, оскільки є багато різних варіантів.
Для стейків можна використовувати як звичайний мелений перець, так і суміш перців. Цю спецію можна додавати в маринади. Якщо готувати суп, то краще класти перець на початку готування, а під час приготування других страв, прянощі слід додавати в кінці.
Популярна спеція для свинини в духовці і на вогні – хрін. До того ж багато хто не уявляє собі без цієї приправи таку страву як холодець.
Можна використовувати як свіжий подрібнений корінь, так і сухий варіант приправи.
Серед спецій для свинини великою популярністю користується майоран, гвоздика і кмин. Улюблена багатьма страва з цього виду м’яса – ковбаски. До їх складу обов’язково входить майоран, який має солодкуватий квітково-пряний аромат.
Для свинини відмінно підходить кмин, його часто кладуть у фарш і використовують під час запікання м’яса, і маринування шашлику. Важливо дотримуватися пропорції, зазначеної в рецепті, бо в цій спеції гострий і пряний смак з легкою гірчинкою. До речі, кмин допомагає прибрати неприємний запах під час приготування свинини з капустою.
Гвоздика завдяки своєму запашному і трохи гіркувато-пекучому смаку так само ідеально підходить для свинини.
Підходять для цього м’яса більш екзотичні прянощі: карі і усянмянь.
Карі додають у різні страви, а особливо люблять її в індійській кухні. Цю спецію можна використовувати просто для обсмажування м’яса з невеликою кількістю жиру.
Суміш усянмянь є незамінною для свинини приготованої по-китайськи.
Для цього виду м’яса можна використовувати мускатний горіх, який додає продуктам пікантний і трохи солодкуватий аромат. Краще купувати його в цілому вигляді, а потім, вже подрібнювати самостійно, щоб зберегти користь і смак.
Окремо хотілося б зупинитися на спеції для плову зі свининою. Кожна людина має право самостійно підбирати для себе набір прянощів, але все ж можна виділити кілька основних складників, без яких страва вийде не такою смачною.
Для плову потрібно взяти зіру, барбарис і шафран. Зіра є насінням індійського кмину, яке володіє приємним і досить потужним ароматом. Спеції додають як в цілому, так і в подрібненому вигляді. Кухарі рекомендують зупиняти свій вибір на першому варіанті, оскільки смак і запах буде значно сильнішим.
Барбарис – це висушені ягоди темно-червоного, а іноді і чорного кольору. Додає він страві пікантної кислинки. Шафран є досить дорогою приправою, але завдяки йому смак м’яса стає більш пряним і пекучим, а ще він надає страві жовтуватого кольору.
Важливо враховувати, що класти його потрібно в невеликих кількостях, оскільки страва стане дуже гіркою і їсти її буде неможливо.
Стандартний набір спецій для шурпи зі свинини – кілька видів перцю і лавровий лист, який можна використовувати як у сушеному, так і в свіжому вигляді. Він володіє легким запахом і гіркуватим смаком. Ще деякі кухарі кладуть зіру, часник, куркуму, базилік тощо.
Серед спецій для буженини зі свинини популярністю користується часник, гірчиця, чебрець, розмарин, сіль і мелений перець. Гірчицю можна використовувати як в зернах, так і в порошку, і в рідкому вигляді. Завдяки їй м’ясо набуває пікантного смаку з легкою гостротою.
Для буженини і для інших страв часто використовується чебрець, який володіє приємним, але при цьому сильним ароматом. Страв він надає гостренького і приємно-гіркуватого смаку.
Що стосується спецій для шашлику зі свинини, то в цю популярну страву часто кладуть такі приправи:
Коріандр краще купувати в зернах, просмажити їх трохи на вогні, а потім подрібнити в кавомолці. Якщо порошок коріандру довгий час контактує з повітрям, то він втрачає свій смак і аромат.
Для шурпи і шашлику рекомендується використовувати базилік, як свіжий, так і сушений. Ця приправа поєднує в собі гіркий і при цьому солодкий смак. Аніс має пряний аромат і солодкуватий смак, який ідеально підходить для м’яса.
Не варто забувати, що зі свининою чудово поєднуються такі овочі, як цибуля і часник. До речі, багато кулінарів використовують їх як спеції, тобто, кладуть у маринад, щоб овочі віддали м’ясу свій смак і аромат.
Є спеціальні приправи, які вже продаються в змішаному вигляді для приготування свинини. Завдяки цьому не потрібно буде підбирати, і поєднувати різні складники, але головне, враховувати для якої саме страви використовується суміш.
Тепер ви знаєте, які види спецій ідеально підходять для приготування свинини. Важливо правильно поєднувати прянощі і не використовувати їх у великих кількостях, оскільки вони можуть дати протилежний результат і зіпсують смак свинини, тоді страва буде непридатною до вживання.