«Кальвадос» – бурштиновий напій зі смаком яблук і вмістом 40% спирту. Він з’явився в 15 столітті в провінції Франції – Нормандії. У світі дуже мало виробників, які мають право використовувати цю марку. Отже, «Кальвадос»: як правильно пити і чим закусувати цей напій?
«Кальвадос» – своєрідний бренді, який приготований дистиляцією з яблучного сидру, а іноді з додаванням грушевого. Батьківщиною напою вважається Нормандія – історична область, що розташована на північному-заході Франції і відома всьому світу.
Північні області славляться високою якістю сидру, і саме це служить основою для отримання такого прекрасного продукту міцністю близько 40% оборотів. Ім’я напою дав один з департаментів регіону, і воно було закріплено в «Правилах достовірності походження».
Ці Правила суворо регламентують виробництво напою і визначають його місце. Прикладом цьому служить вимога витримки отриманого після дворазової дистиляції «Кальвадосу» в дубових бочках як мінімум протягом двох років. У виробництві використовують тільки ті сорти яблук, які мають сильний аромат, при цьому проводиться їх ретельний підбір згідно смакової складової. Основна частка припадає на гірко-солодкі сорти, а на гіркі і кислі – по 10 і 20% відповідно.
Пляшка з напоєм повинна зберігатися у вертикальному положенні і в сухому приміщенні, яке не зазнає температурних коливань. Він вимагає поваги до свого віку. «Кальвадос» – це благородний напій, непридатний для буденного пияцтва.
Його вживають, як правило, в кінці трапези, однак, дотримуючись усталених нормандських традицій, можна пити яблучний бренді вже в середині прийому їжі. Цінителі наповнюють «Кальвадосом» бокали з тонкого скла з завуженим верхом, що сприяє збереженню аромату, що виділяється в результаті отримання тепла від людської долоні і повільного похитування рідини.
Французи приписують напою магічні, цілющі і тонізуючі властивості. У місцевості, де його виробляють, вважають, що він виступає панацеєю від втоми, застуди і взагалі від усіх хвороб. Бурштиновий напій з ароматом яблука не охолоджують і не п’ють одним ковтком, як горілку, її потягують, насолоджуючись смаком і теплом, що розливається в грудях.
«Кальвадос» п’ють у поєднанні з терпкими і пряними закусками, такими як тверді сири або зелені маслини. Деякі вживають його до кави і десерту, а іноді він служить для відпочинку та бесіди: багато людей люблять повільно пити цей бренді в сукупності з сигарним димом.
Найчастіше «Кальвадос» використовують як складову частину коктейлів, поєднуючи його в рівних частинах з вермутом або якимось іншим аперитивом на травах, додавши кубики льоду і змішавши все в шейкері. Вживати це треба з лимоном або оливками. Можна також об’єднати його з солодким соком, лікером, яблучним або журавлинним сиропом і прикрасити вишенькою або лимоном.
Прочитавши відгуки про «Кальвадос», можна зробити висновок, що цей напій має просто фантастичний і спокусливий аромат освіжаючого сидру з тонким натяком на спеції. Смак нагадує печене яблуко з невеликою кількістю солодощів, приправленого нотками ірису, карамелі, мускатного горіха і кориці. Він не несе опіку слизової, а лише потепління, яке приємно розповсюджується всередині. А це просто необхідно в вогкий і сірий дощовий день.
Дуже популярні коктейлі з «Кальвадосом». Давайте розглянемо рецепти деяких з них:
Підводячи підсумок, слід також сказати, що «Кальвадос» – напій, що поліпшує апетит і травлення. Фахівці відносять його до дигестивів, які подаються на завершальній стадії прийому їжі. Це третій побратим міцних напоїв, подарованих світу Францією. Ось їх імена:
Цей янтарний напій здатний радувати око своєю яскравістю і чіткістю. Насолоджуватись ароматом слід в два етапи. На першому – просто вдихнемо запах налитої в келих рідини. На другому ж злегка похитаємо напій, тим самим звільнивши всі нюанси аромату.
Приймаючи «Кальвадос» дрібними повільними ковточками, ми отримуємо можливість провести межу між кислим і солодким, елегантним і сільським, а відчуття теплоти в роті і всередині організму тільки підкреслює гармонію, заховану у цьому бурштиновому напої.