«Кальвадос» – бурштиновий напій зі смаком яблук і вмістом 40% спирту. Він з’явився в 15 столітті в провінції Франції – Нормандії. У світі дуже мало виробників, які мають право використовувати цю марку. Отже, «Кальвадос»: як правильно пити і чим закусувати цей напій?

Що це таке – «Кальвадос»?

«Кальвадос» – своєрідний бренді, який приготований дистиляцією з яблучного сидру, а іноді з додаванням грушевого. Батьківщиною напою вважається Нормандія – історична область, що розташована на північному-заході Франції і відома всьому світу.

КальвадосПівнічні області славляться високою якістю сидру, і саме це служить основою для отримання такого прекрасного продукту міцністю близько 40% оборотів. Ім’я напою дав один з департаментів регіону, і воно було закріплено в «Правилах достовірності походження».

Ці Правила суворо регламентують виробництво напою і визначають його місце. Прикладом цьому служить вимога витримки отриманого після дворазової дистиляції «Кальвадосу» в дубових бочках як мінімум протягом двох років. У виробництві використовують тільки ті сорти яблук, які мають сильний аромат, при цьому проводиться їх ретельний підбір згідно смакової складової. Основна частка припадає на гірко-солодкі сорти, а на гіркі і кислі – по 10 і 20% відповідно.

Правила вживання напою

Пляшка з напоєм повинна зберігатися у вертикальному положенні і в сухому приміщенні, яке не зазнає температурних коливань. Він вимагає поваги до свого віку. «Кальвадос» – це благородний напій, непридатний для буденного пияцтва.

закуска до КальвадосуЙого вживають, як правило, в кінці трапези, однак, дотримуючись усталених нормандських традицій, можна пити яблучний бренді вже в середині прийому їжі. Цінителі наповнюють «Кальвадосом» бокали з тонкого скла з завуженим верхом, що сприяє збереженню аромату, що виділяється в результаті отримання тепла від людської долоні і повільного похитування рідини.

Французи приписують напою магічні, цілющі і тонізуючі властивості. У місцевості, де його виробляють, вважають, що він виступає панацеєю від втоми, застуди і взагалі від усіх хвороб. Бурштиновий напій з ароматом яблука не охолоджують і не п’ють одним ковтком, як горілку, її потягують, насолоджуючись смаком і теплом, що розливається в грудях.

«Кальвадос» п’ють у поєднанні з терпкими і пряними закусками, такими як тверді сири або зелені маслини. Деякі вживають його до кави і десерту, а іноді він служить для відпочинку та бесіди: багато людей люблять повільно пити цей бренді в сукупності з сигарним димом.

Найчастіше «Кальвадос» використовують як складову частину коктейлів, поєднуючи його в рівних частинах з вермутом або якимось іншим аперитивом на травах, додавши кубики льоду і змішавши все в шейкері. Вживати це треба з лимоном або оливками. Можна також об’єднати його з солодким соком, лікером, яблучним або журавлинним сиропом і прикрасити вишенькою або лимоном.

Що кажуть поціновувачі благородних напоїв?

Прочитавши відгуки про «Кальвадос», можна зробити висновок, що цей напій має просто фантастичний і спокусливий аромат освіжаючого сидру з тонким натяком на спеції. Смак нагадує печене яблуко з невеликою кількістю солодощів, приправленого нотками ірису, карамелі, мускатного горіха і кориці. Він не несе опіку слизової, а лише потепління, яке приємно розповсюджується всередині. А це просто необхідно в вогкий і сірий дощовий день.

Дуже популярні коктейлі з «Кальвадосом». Давайте розглянемо рецепти деяких з них:

  • Змішайте по 25 мл нашого напою, лимонного соку, цукрового сиропу і додайте 150 мл води, насиченої вуглекислим газом. Влийте все в склянку з льодом. Коктейль допоможе отримати насолоду від останніх сонячних днів. Посилити контраст смаку ви можете, замінивши цукровий сироп медом.
  • 50 мл напою, 25 мл «Червоного вермуту» ретельно змішайте і подайте в келих для коктейля. Ви отримаєте дивовижний і складний коктейль в золотаво-червоних відтінках та з початковим фруктовим ароматом.

виробництво КальвадосуПідводячи підсумок, слід також сказати, що «Кальвадос» – напій, що поліпшує апетит і травлення. Фахівці відносять його до дигестивів, які подаються на завершальній стадії прийому їжі. Це третій побратим міцних напоїв, подарованих світу Францією. Ось їх імена:

  • «Кальвадос»;
  • «Арманьяк»;
  • «Коньяк».

Цей янтарний напій здатний радувати око своєю яскравістю і чіткістю. Насолоджуватись ароматом слід в два етапи. На першому – просто вдихнемо запах налитої в келих рідини. На другому ж злегка похитаємо напій, тим самим звільнивши всі нюанси аромату.

Приймаючи «Кальвадос» дрібними повільними ковточками, ми отримуємо можливість провести межу між кислим і солодким, елегантним і сільським, а відчуття теплоти в роті і всередині організму тільки підкреслює гармонію, заховану у цьому бурштиновому напої.