Дари моря ми почитаємо з давніх пір. Саме океанська володарка подарувала кулінарному світу безліч смачних рибних страв. Практично жодне застілля не обходиться без скумбрії. На жаль, придбати якісний продукт в наш час дуже складно. Предмет сьогоднішньої розмови – скумбрія в цибулинні за 3 хвилини.

Послухаємо поради провідних кулінарів

Скумбрія, маринована в цибулинні, мабуть, вважається самою популярною закускою домашнього приготування. Ви можете приготувати таку рибу буквально за 3 хвилини. З допомогою цибульного відвару рибу коптять. Тільки уявіть: мінімум фінансових витрат і часу, і ви отримаєте копчену скумбрію навіть без спеціального коптильного обладнання.

приготування скумбрії в цибулинні

Досвідчені господині вже випробували різні рецепти і знають, як правильно і, головне, смачно приготувати мариновану або копчену скумбрію. Ви напевно зацікавлені, але виникає одне закономірне питання: «Для чого потрібне цибулиння?». Як відомо, саме в лушпинні цибулі містяться фарбувальні речовини, які надають скумбрії насичений золотистий, практично бурштиновий відтінок. А якщо ще додати і дим, то ваші гості не зможуть відрізнити магазинний продукт від риби домашнього приготування.

Перш ніж ми розглянемо найпопулярніші рецепти копчення скумбрії, давайте обговоримо ряд кулінарних нюансів:

  • Для копчення або відварювання підходить як охолоджений, так і заморожений продукт.
  • Якщо ви вибираєте заморожені тушки риби, то розморожувати їх потрібно виключно природним шляхом. Швидке розморожування тільки погіршить смак риби.
  • Розморожування у мікрохвильовій печі призведе до того, що рибне філе стане відходити від кістки, тому при термічній обробці воно буде розвалюватися або кришитися.
  • Тушку риби обов’язково очищують від нутрощів, черевце бажано не розпорювати. Виняток становить лише засолювання риби порційними шматками.
  • Обов’язково відокремлюємо голову, плавники і хвіст. У якому вигляді ви будете солити, чи коптити скумбрію, залежить від об’єму посуду.
  • Емальований посуд для засолювання риби в цибулинні не походить. Вибирайте алюмінієві чи скляні ємності.
  • У класичному рецепті для засолювання скумбрії використовуються сіль та цукровий пісок. Якщо ви любите пікантні страви, додайте за смаком лист лавра і коріандр.
  • Незвичайний насичений колір скумбрії додасть чорний заварний чай.
  • В процесі копчення риба буде спливати на поверхню ємності, тому використовуйте гніт.
  • Якщо ви готуєте копчену рибу, додйте для аромату рідкий дим. Але потрібно знати міру: надлишок такого інгредієнта може призвести до погіршення смаку і запаху скумбрії.

Засікаємо час: копчена скумбрія за 3 хвилини

Дійсно, скумбрія в цибулинні готується за 3 хвилини. Покроковий ецепт допоможе вам у цьому переконатися. Зрозуміло, що в цей час не входить підготовка розсолу і інгредієнтів. Скуштувати смачну скумбрію можна вже відразу після відварювання. Риба як у холодному, так і в гарячому вигляді буде дуже смачною і ароматною.

Як же розрахувати пропорції лушпиння цибулі? Досвідчені господині радять на 1 літр відфільтрованої води додавати лушпиння приблизно з 5 середніх цибулин. Підходить тільки сухе і чисте лушпиння, пошкоджене ми утилізуємо, оскільки в копченні його використовувати не можна.

скумбрія в цибулинні в домашніх умовахСклад:

  • 1 тушка охолодженої скумбрії;
  • сіль – 5 ст. л.;
  • відфільтрована вода – 1000 мл;
  • цибулиння – 5-6 жменей.

Приготування:

  1. У глибоку жароміцну ємність викладаємо сухе лушпиння.
  2. Спочатку промиваємо лушпиння, а потім заливаємо його відфільтрованою водою. Протягом декількох хвилин настоюємо суміш.
  3. Тим часом займемося обробленням тушки скумбрії.
  4. Її ретельно промиваємо під холодною проточною водою і просушуємо паперовими серветками.
  5. Тепер акуратно відокремлюємо хвостову частину і голову. Виймаємо нутрощі, ще раз промиваємо, просушуємо і нарізаємо рівноцінними, не дуже тонкими шматками.
  6. Ставимо на помірний вогонь цибульний відвар, додаємо потрібну кількість солі і доводимо його до стану кипіння.
  7. У киплячий відвар викладаємо шматки скумбрії і варимо на помірному вогні рівно 180 секунд.
  8. Після закінчення відведеного часу скумбрію викладаємо на блюдо і подаємо до столу. Перед подачею її можна побризкати свіжовіджатим соком лимона.

Коптимо рибу за допомогою підручних засобів

Всім відомо, що приготувати справжню копчену скумбрію можна лише в коптильні. Для цього використовуються вільхова, дубова тирса або гілки плодових дерев, а процедура займає багато часу, та й придбати коптильню не кожному по кишені. Кулінари винайшли абсолютно новий, простий і доступний всім рецепт приготування скумбрії в лушпинні цибулі з додаванням рідкого диму.

Склад:

копчена скумбрія в домашніх умовах

  • 2 шт. тушки риби;
  • 1 ½ ст. л. цукрового піску;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • 1000 мл відфільтрованої води;
  • 2 жмені цибулевого лушпиння;
  • заварений чорний чай – 150 мл;
  • 1 ст. л. рідкого диму;
  • за смаком коріандр, перець горошком, лист лавра.

Приготування:

  1. Рибу розморожуємо, ріжемо вздовж черевця і очищаємо. Обов’язково відокремлюємо голову, хвостову частину і не забуваємо зішкребти чорну плівку всередині, інакше вона додасть скумбрії зайву гіркоту.
  2. Промиваємо і просушуємо тушку риби.
  3. Лушпиння викладаємо в друшляк і добре промиваємо водою.
  4. Тим часом в жароміцну ємність виливаємо 1 л відфільтрованої води, ставимо на плиту і доводимо до стану кипіння.
  5. Потім додаємо лушпиння, проварюємо маринад протягом 5 хвилин, а потім проціджуємо і остуджуємо.
  6. В окремій піалі заварюємо міцний чорний чай.
  7. В цибульний відвар додаємо цукровий пісок і сіль.
  8. Ще раз доводимо його до кипіння.
  9. Потім додаємо інші прянощі, рідкий дим і чорний чай.
  10. Остуджуємо і виливаємо суміш у глибокий контейнер. Викладаємо тушки скумбрії в маринад.
  11. Зверху встановлюємо гніт і відправляємо скумбрію в холодильну камеру на 72 години.
  12. Після закінчення цього часу риба набуде золотистий відтінок. Витягуємо її з маринаду, промиваємо.
  13. Просушуємо рибу у вертикальному положенні, бажано в провітрюваному приміщенні, протягом 2 годин.
  14. Потім натираємо спинку скумбрії рафінованою рослинною олією і можемо подавати до столу.

Освоюємо процес копчення скумбрії

Для того щоб періодично балувати себе копченою рибкою, не потрібно купувати дороге обладнання. Деякі господині звикли і стали готувати скумбрію в жароміцній бочці з додаванням тирси. Якщо ви зважилися закоптити рибу саме таким способом, тоді попередньо уважно вивчіть рецепт. Але такі способи приготування, як правило, забирають багато часу, тому сучасні господині знаходять швидкі і прості рецепти копчення скумбрії.

копчена скумбрія в бочціСклад:

  • 1 л відфільтрованої води;
  • скумбрія – 1-2 шт.;
  • 2 ст. л. листового чорного чаю;
  • 2 ст. л. солі;
  • лушпиння цибулі – кілька жмень;
  • 1 ст. л. цукрового піску.

Приготування:

  1. У глибоку ємність виливаємо відфільтровану воду і додаємо всі компоненти за винятком цибулиння.
  2. Цибульне лушпиння спочатку промиваємо, а потім також викладаємо в ємність.
  3. Доводимо суміш до стану кипіння і відставляємо в сторону.
  4. По мірі охолодження маринад насититься бурштиновим кольором.
  5. Тушку скумбрії готуємо так, як було описано в попередніх рецептах.
  6. У широкий контейнер викладаємо рибу і заливаємо маринадом.
  7. У холодильній камері під гнітом солимо рибу протягом 48 годин.
  8. Перед подачею просушуємо рибу і змащуємо маслом і свіжовіджатим соком лимона.

Як бачите, приготувати копчену рибу в домашніх умовах дуже просто. Головне – підійти з усією відповідальністю до вибору охолодженої або замороженої скумбрії. Її колір повинен бути рівномірним. Товстий шар льоду буде говорити про багаторазовое заморожування, тому відмовтеся від такої тушки. Тепер ви знаєте все кулінарні секрети, залишилося тільки відправитися на кухню і замаринувати скумбрію. Приємного апетиту!