Солоний оселедець давно вже став стравою української кухні, хоча процес засолювання риби вперше був проведений далеко за межами нашої Батьківщини. Багато господинь віддають перевагу магазинному продукту, оскільки не знають, як солити оселедець цілком в домашніх умовах. Секрети цього процесу нам і належить сьогодні розкрити.

Страва національної кухні: кулінарні секрети

Щоб засолити оселедець в домашніх умовах цілком, потрібно знати деякі правила. В першу чергу господині необхідно вибрати якісну і свіжу рибну тушку. При виборі для засолки оселедця потрібно звернути увагу на наступні аспекти:

  • тушка повинна бути цілою, неушкодженою, з округлими формами і рівномірним забарвленням;
  • для засолювання підходить тільки свіжа охолоджена тушка;
  • ні в якому разі не беріть оброблену рибу, адже це перша ознака того, що оселедець вже не зовсім свіжий;
  • оселедець з молокою жирніше і смачніше, а з ікрою – сухіше і жорсткіше;
  • ідеальний варіант для соління – тихоокеанська або атлантична риба;
  • у балтійського оселедця можуть міститися домішки важких металевих з’єднань;
  • очі у свіжого оселедця трохи випуклі, а плавники щільно притиснуті до тушки.

Тепер ви знаєте, як правильно вибирати рибу для соління. А от якому ж спосібу засолювання віддати перевагу? На сьогоднішній день засолити оселедець можна різними способами:

  • в розсолі;
  • сухим способом;
  • повністю;
  • порційними шматками.

Найкраще солити цілу тушку риби, не обробляючи її. Єдине, що вам потрібно, це ретельно прочистити зябра. Необроблена риба просолится рівномірно і вийде соковитою. Перед початком засолювання зверніть увагу ще на кілька аспектів:

  • для засолювання риби використовуємо емальований або пластикову ємність;
  • обов’язково потрібен гніт для рівномірного просолювання оселедця;
  • маринад доводимо до кипіння, а потім повністю остуджуємо, тільки після цього заливаємо їм оселедець;
  • в маринад в класичному рецепті додають перець-горошок і листи лавра;
  • для засолу використовуємо тільки грубозернисту сіль;
  • використовуючи дрібну сіль, ми можемо недосолити або пересолити продукт, а грубозернистої солі оселедці візьме стільки, скільки потрібно;
  • якщо ви вчасно не вийняли рибу з розсолу, то вона вийде пересоленою, в цьому випадку виправити ситуацію можна, вимочивши оселедець в холодній воді.

Смачна закуска до вашого столу

Зараз ми навчимося солити оселедець цілком в домашніх умовах. Рецепт цей дуже простий і вимагає мінімальних фінансових витрат і часу. Ми будемо використовувати морську сіль, але тільки не ароматизовану. Але ви можете через брак такої замінити її звичайною грубозернистою сіллю.

Склад:

  • 150 г морської грубозернистої солі;
  • за смаком гвоздика;
  • 1 ч. л. приправи для засолювання;
  • перець-горошок – 8-10 шт.;
  • 2-3 шт. листів лавра;
  • зернова гірчиця – за смаком;
  • за смаком коріандр;
  • 750 г відфільтрованої води;
  • 1 ч. л. цукрового піску;
  • оселедець – 2 шт.

Приготування:

  1. Готуємо усі потрібні спеції, кількість яких можна змінювати у відповідності зі своїми смаковими уподобаннями.
  2. В товстостінний, краще емальований, посуд наливаємо відфільтровану воду і доводимо її до стану кипіння.
  3. Розводимо у воді сіль та цукровий пісок.
  4. Додаємо у воду підготовлені приправи, все гарненько перемішуємо.
  5. Остуджуємо приготований маринад.
  6. Оселедець викладаємо в пластикову або емальовану ємність і заливаємо розсолом, маринадом.
  7. Зверху ставимо гніт і відправляємо оселедець для засолювання в холодильник на 48 годин.

Оселедець в банці – просто, швидко і дуже смачно

Існує ще один варіант засолки оселедця в домашніх умовах цілком. Так, багато господинь оселедець солять в банці. Для цього краще вибирати скляну тару з широкою шийкою, щоб можна було гарненько утрамбувати рибу всередину ємності. Банку попередньо ретельно вимиваємо і просушуємо. Можна навіть простерилізувати її.

Цей рецепт розрахований на 4 кг охолодженого оселедця. Якщо ви будете солити меншу кількість риби, то пропорції всіх інгредієнтів для маринаду зменшуйте відповідно. Тушки ми попередньо розбираємо, видаляючи голову і нутрощі.

Склад:

  • 4 кг оселедця охолодженого;
  • 1500 мл відфільтрованої води;
  • 3 ½ ст. л. цукрового піску;
  • 3-4 шт. листів лавра;
  • 1 ч. л. коріандру;
  • 1 ст. л. перцю-горошку;
  • 7 ½ ст. л. грубозернистої солі.

Приготування:

  1. Виливаємо в каструлю відфільтровану воду, потім розчиняємо в ній цукровий пісок і сіль.
  2. Додаємо у воду всі приправи.
  3. Доводимо маринад до стану кипіння, проварюємо 3-5 хвилин, а потім відставляємо з вогню і охолоджуємо.
  4. Далі ми готуємо тару для засолки оселедця. Вона повинна бути кришталево чистою.
  5. Охолоджений оселедець розбираємо, видаляючи голову і нутрощі.
  6. Викладаємо оселедець в банку шарами, гарненько утрамбовуючи тушки, але не порушуючи їх цілісності.
  7. Заповнюємо банку до самого верху. Якщо весь оселедець не помістився, ви можете використовувати ще одну тару або приготувати з риби інше блюдо.
  8. Беремо остиглий, але злегка теплий маринад і починаємо потихеньку його вливати в банку.
  9. Наливаємо невеликими порціями, щоб рідина добре просочилася на дно банки і заповнила всі порожнечі між оселедцем.
  10. Далі візьмемо ніж і акуратно вставляэмо його в банку уздовж стінки.
  11. Злегка відсунемо оселедець, щоб вийшло повітря, а маринад заповнив ємність.
  12. Доливаємо маринад вщерть і щільно закриваэмо банку кришкою.
  13. Ставимо банку в холодильник або льох і залишаємо на три доби.
  14. За цей час оселедець просолится і вийде дуже смачним і ароматним.

Маринад, який залишився ви можете не виливати, а поставити в холодильник. У міру спустошення банки потрібно доливати маринад, щоб оселедець, як і раніше, був повністю покритий розсолом.

Тепер ви знаєте всі секрети домашнього засолювання оселедця. Як показує життєва практика, жодне застілля не обходиться без цієї простої, але в той же час дуже смачної і пікантної закуски. Солоний оселедець можна подавати до столу, приправивши цибулею, зеленню або соусом, наприклад, гірчичним, сметанним, томатним. Приємного апетиту!