На схилах соснового бору з липня по листопад можна відшукати яскраво-помаранчевий гриб, відомий як рижик. А де знайшли один, там буде і другий, і третій…! Гриби ростуть групами, тому назбирати ціле відро досить просто.

Швидкі методи і сухе засолюванняАле що робити з цими дарами лісу, щоб вони не зіпсувалися? Як зберегти їх на зиму? Їх можна замаринувати, засушити або засолити. Засолювання рижиків – один з найбільш популярних способів заготівлі цього гриба! Саме про засолювання ми і поговоримо в цій статті.

Як солити гриби

Різні гриби заготовляються по-різному. Рецепти засолювання рижиків умовно можна розділити на 3 групи, залежно від способу приготування: сухе, холодне і гаряче. Кожній господині буде корисно знати як правильно солити гриби кожним з цих методів.

Швидкі методи і сухе засолювання

Свіжі, нещодавно зібрані гриби необов’язково піддавати жорсткій обробці. Їх можна їсти практично сирими. А ось куплені гриби готувати такими способами не рекомендується. Як же швидко солити гриби рижики?

Рецепт №1. В ролі закуски до застілля відмінно підійдуть гриби, приготовлені нашвидкуруч.

Як солити: їх слід ретельно вимити, почистити і покласти в миску. Укладати краще таким чином, щоб капелюшки дивилися вниз, тоді вони краще засоляться. Потім повністю засипаємо капелюшки сіллю і залишаємо приблизно на півтори години. Зливаємо червонуватий сік, промиваємо і можна подавати до столу.

Рецепт №2. Цей спосіб схожий на попередній, але він ще цікавіший, адже завдяки сухому засолюванню залишається приємний сосновий аромат.

Як солити: суть методу полягає в тому, що промивати гриби не потрібно, але зате їх слід ретельно вичистити. Ніяких спецій, сіль (40 г на 1 кг рижиків). Приготовлені таким способом соління гриби довго не зберігаються. Для того, щоб зробити заготівлю на тривалий термін зберігання вдаються до інших рецептів.

Гарячий спосіб

Процес засолювання рижиків гарячим способом, звичайно, займає більше часу, ніж попередні варіанти. Очевидною перевагою цього методу є те, що для засолювання згодяться навіть не зовсім свіжі гриби.

Рецепт №3.

Інгредієнти (тут і далі всі об’єми вказані з розрахунку на 1 кг рижиків):

  • 50 г солі;
  • горошок запашного перцю – 1 шт.;
  • коріандр горошок – 2 шт. (за бажанням);
  • лавровий листочок.

як засолити рижики гарячим способомЯк засолити рижики гарячим способом: гриби чистимо, відбираємо тільки чисті, незіпсовані. Крупно нарізаємо, каструлю наповнюємо доверху водою і відправляємо все це на вогонь кип’ятитися на 5 хвилин.

Пінку, яка утворилася необхідно час від часу знімати. Далі зливаємо воду, кладемо гриби в посудину для засолювання, посипаємо сіллю і спеціями. Накриваємо тканиною, ставимо під прес на півтори місяці (температура не вище 8 градусів). В процесі дозрівання потрібно стежити, щоб розсіл не став чорним і періодично віджимати рушник.

Є ще кілька рецептів, які є наче перехідними між гарячим і холодним способами.

Рецепт №4.

Інгредієнти:

  • 50 г солі;
  • горошок запашного перцю – 1 шт.;
  • лавровий листочок;
  • 5 г чорного перцю;
  • 20 г смородинового листя.

Як солити: Обдати грибочки окропом, обмити холодною водою і обсушити. На дно ємності викласти половину листя смородини (чорної) і прянощі. Гриби викладаються пластинками донизу, посипаються сіллю і перцем.

Поверх укладіть решту смородини. Далі все так само, як у попередньому рецепті – серветка, прес і невисока температура. Засолювання в такому варіанті гарантує смачну і пікантну страву.

Рецепт №5. Дуже схожий на попередній, але в цьому випадку бланшувати гриби в окропі потрібно близько 3 хвилин. Інгредієнти ті ж, за винятком листя смородини.

Холодний спосіб

Солити гриби можна не тільки гарячим способом, але й холодним. Як краще солити гриби холодним способом?

Рецепт №6.

Інгредієнти:

  • 50 г солі;
  • 3 горошини запашного перцю;
  • 150 г ріпчастої цибулі.

Як солити: щоб зберегти аромат, краще не мити грибочки, а просто почистити їх і потім викласти капелюшками вгору. Посипаємо їх наступним нарізаною цибулею, змішаною з сіллю і перцем.

Рецепт №7. Для цього методу потрібна тільки сіль (45 г на кожен кілограм).

Як солити: вимиті і почищені гриби укладаються в ємність. Капелюшками перевернути донизу, зверху пересипати сіллю. Накрити рушником і поставити під прес на сорок днів.

Цей рецепт можна продовжити. Холодне засолювання рижиків не дозволяє зберігати їх занадто довго. Для того, щоб продовжити термін придатності до вживання такої смачної закуски, можна залити готові соління свіжим розсолом і стерилізувати в банках протягом 30 хвилин, а потім закатати. Таким способом можна збільшити термін зберігання в кілька разів.

Рецепти страв з солоними грибочками

Недостатньо просто знати, як солити гриби. Маючи під рукою таку заготівлю, можна приготувати величезну кількість смачних частувань, від закусок до основних страв. Нижче наведено найсмачніші рецепти страв із засолених рижиків!

Бутерброди з рижиками

  • хліб;
  • помідори;
  • зелена цибуля;
  • сметана.

Змішайте дрібно нарізану зелену цибулю, солоні гриби, сметану. Намажте цією сумішшю хліб і зверху покладіть кружечок свіжого помідора.

Салат з рижиками

  • шинка;
  • яйце;
  • яблуко;
  • сметана;
  • майонез.

Наріжте кубиками шинку, соління, яблуко, яйце. Залийте сумішшю 1:1 сметани з майонезом. Поперчіть, солити салат не потрібно.

Картоплю з рижиками

  • картопля;
  • цибуля ріпчаста;
  • сир.

Картоплю відварити до напівготовності, нарізати. Нашаткувати цибулю, грибочки у разі необхідності порізати. Обсмажити на сковороді цибулю, додати картоплю і гриби. Перед подачею посипати тертим сиром.

Грибний суп на вершках

  • Грибний суп на вершкахкартопля;
  • вершки;
  • цибуля ріпчаста;
  • шинка;
  • спеції.

Картоплю приварити і нарізати. Солоні гриби нарізати, обсмажити з цибулею на вершковому маслі. Залити грибочки водою, поставити на повільний вогонь, додати картоплю і спеції. Через 20 хвилин влити вершки. Перед подачею додати кубики шинки.

Такі нескладні рецепти відкриють вам можливість кулінарних експериментів. Солоні грибочки – окраса як повсякденного, так і святкового застілля. Збирайте, соліть і готуйте рижики з задоволенням! Приємного апетиту!