Хто б не придумав тушонку, він був справжнім генієм кулінарної справи. Такий консервований м’ясний продукт зберігається досить довго і приходить на допомогу, коли потрібно швидко приготувати що-небудь смачненьке на вечерю. А що б робили без тушонки туристи і військові? Сьогодні ми розглянемо тонкощі приготування тушкованого м’яса в автоклаві у домашніх умовах.

Вивчаємо диво-агрегат

У шістдесятих роках минулого століття автоклави почали застосовувати в медицині, машинобудуванні та інших промислових сферах. Говорячи простою мовою, принцип їх роботи – очищення та стерилізація. Сьогодні цей диво-агрегат добрався і до наших кухонь. За допомогою автоклава багато господинь консервують паштети, м’ясні консерви та інші страви.

автоклавПерш ніж ми розглянемо рецепти тушонки в автоклаві у домашніх умовах, давайте зупинимося на тонкощах приготування цієї страви:

  • Щоб тушонка вийшла соковитою, потрібно готувати її лише зі свіжих продуктів. З цією ж метою кулінари радять додати трохи жиру. Кістковий, підшкірний або свинячий – вибирати вам;
  • Не можна консервувати м’ясо, яке було заморожене, оскільки тоді тушонка просто перетвориться на кашу;
  • Додаючи у страву листочки лавра, будьте уважні: якщо вони зберігаються у вас більше року, тушонка гірчитиме. Вибирайте листочки кольору оливи, але з їх кількістю не переборщіть;
  • Обов’язково стежте за тиском в автоклаві. Якщо він буде вищий, ніж 4 атмосфери, кришки після приготування втягнуться всередину банок;
  • Банки виймати з агрегату потрібно тільки тоді, коли вони повністю охолонуть, бо в іншому випадку кришки можуть роздутися. Така неприємність відбувається, якщо заповнити ємності заготівлею до самого верху. Завжди залишайте просвіт у 2-3 сантиметри;
  • Перед тим, як закладати м’ясо в банки, деякі господині його трохи підсмажують. Це допомагає уникнути появи крові при консервуванні;
  • Маленька хитрість: на дно банок викладіть кісточки, і тоді бульйон набуде консистенції желе;
  • Сумішшю спецій і сіллю приправляйте безпосередньо м’ясо, не варто додавати їх в банки окремо.

І ще: для приготування тушкованого м’яса в автоклаві у домашніх умовах вистачить маленького агрегату. А якщо ви вперше консервуєте тушонку таким способом, зробіть для початку невелику пробну партію. Пильно стежте за роботою автоклава, його тиском і температурним порогом, загалом, суворо дотримуйтесь інструкції до вашого приладу, і тоді все у вас вийде.

Куряча тушонка в автоклаві у домашніх умовах

Розглянемо рецепт приготування тушонки з курячого м’яса. Головне – зрозуміти загальний принцип цього кулінарного процесу, а там ви вже зможете консервувати тушонку з будь-якого м’яса. Пам’ятаймо, що не можна використовувати заморожені м’ясні продукти. Якщо ви готуєте яловичину, свинину або баранину, беріть м’ясо з різних частин тушки, мозкові кістки обов’язково видаліть, а ребра розрубайте на кілька частин.

Що стосується птиці, то її очищають від пір’я, а потім знімають з неї шкірку. Але останнє залежить від ваших смакових уподобань. Готувати курку або качку можна і з кісточками. Кількість пропорцій, спецій та приправ визначайте виходячи з того, скільки курячого м’яса ви плануєте консервувати.

домашня тушонка

Склад:

  • м’ясо курки;
  • листочки лавра;
  • горошини чорного перчика;
  • курячий бульйон;
  • горошини перчика запашного;
  • спеції;
  • сіль.

Приготування:

  1. Підготуємо м’ясо. Курку розріжемо, промиємо і обсушим. Наріжемо її порційними шматками так, щоб вони помістилися в банки. До речі, тушонку зазвичай закривають в ємностях об’ємом 0,5 і 1 л;
  2. Банки обов’язково вимиваємо і перевіряємо, чи немає на них відколів або тріщин;
  3. М’ясо приправляємо сіллю і сумішшю спецій;
  4. У кожну баночку додамо по листочку лавра і кілька горошин чорного та запашного перчиків;
  5. Розкладаємо по банках курку. Увага: наповнюємо ємності так, щоб 2-3 см зверху залишилися пустими;
  6. Додамо заздалегідь приготований курячий бульйон, залишивши зверху вільний простір;
  7. Закатуємо кришки;
  8. Поміщаємо банки в автоклав і заливаємо водою. Рідина повинна їх покрити;
  9. Не поспішаючи, герметично затягуємо кришку агрегату і починаємо качати тиск. Щоб кришки не злетіли, тиск не повинен бути вищим від 2 атмосфер;
  10. Через півгодини нагріємо автоклав до температурного порогу у 120°. Зараз допускається тиск до 4 атмосфер;
  11. Консервуємо тушонку ще 20 хвилин, а потім починаємо остуджувати десь до 30 градусів. Не забуваємо про рівень тиску! Головне – не опускати його, бо буде різкий перепад і ємності можуть вибухати;
  12. Після охолодження зменшуємо тиск до нуля. Відкриємо кришку агрегату і дістаємо банки з тушонкою;
  13. Протираємо баночки і перевертаємо догори дном. Закутуємо теплим рушником і залишаємо на ніч. Вранці можна перемістити банки в комору або льох.

По такому ж рецепту готується тушонка з свинини в автоклаві у домашніх умовах, так й будь-яке інше м’ясо.

Розширюємо базовий рецепт тушонки новими смаковими нотками

Базовий рецепт ми освоїли, тепер можна експериментувати. Підкреслити смак м’яса легко улюбленими спеціями або попереднім маринуванням. Тому курку можна спочатку замаринувати в гірчичному соусі, а потім вже консервувати. Багато хто ще додає у м’ясні консерви цибульку і моркву. Увага: всі овочі потрібно класти в банки тільки сирими! І ще: зберігається така тушонка недовго.

Дуже смачним і ситним виходить м’ясо у консервах з крупою. Додайте гречану, перлову крупу або рис. У якості прикладу розглянемо, як консервувати куряче м’ясо з рисом.

Склад:

домашня тушонка з рисом

  • м’ясо куряче;
  • масло вершкове;
  • цибуля;
  • морква;
  • перці болгарські;
  • рис;
  • сіль;
  • спеції;
  • олія соняшникова;
  • бульйон.

Приготування:

  1. Куряче м’ясо підсмажимо на олії;
  2. Рис відваримо і заправимо вершковим маслом;
  3. Всі овочі чистимо і подрібнюємо;
  4. З’єднуємо овочі з м’ясом і рисом, перемішуємо, додаємо спеції і сіль;
  5. Розкладаємо отриману масу по банках і вливаємо бульйон (гарячий);
  6. Закатуємо акуратно кришки і витримуємо банки в автоклаві протягом півгодини при температурній позначці у 120°.

Домашня натуральна тушонка завжди смачніша від магазинного продукту, адже ви робите її з любов’ю і турботою про близьких. Та й у власноруч приготованій страві можна не сумніватися. Готуйте з задоволенням, смачного!