Як часто ви балуєте своїх домочадців делікатесними продуктами? Тепер м’ясні вироби, які в кулінарних магазинах коштують відносно недешево, будуть постійними мешканцями на вашому повсякденному столі. Сиров’ялене м’ясо, приготоване в домашніх умовах, за своїми смаковими якостями нічим не поступається магазинному продукту.

Кулінарний майстер-клас

Господині, зацікавлені в правильному і здоровому харчуванні своїх домочадців, цікавляться, як приготувати сиров’ялене м’ясо в домашніх умовах.

домашнє сиров'ялене м'ясо

Всі лікарі стверджують, що м’ясо вимагає ретельної термічної обробки, оскільки в сирому вигляді в ньому міститься величезна кількість різних хвороботворних мікроорганізмів.

А ось приготування сиров’яленого м’яса не вимагає попереднього варіння або його обсмажування. Ви можете не хвилюватися, оскільки функцію дезінфектора виконає кухонна сіль.

Перш ніж ви дізнаєтеся, як зробити сиров’ялене м’ясо в домашніх умовах, давайте загостримо увагу на наступних аспектах:

  • В’ялити можна практично будь-які сорти м’яса. Великим попитом користуються яловичина, свинина і філе курки.
  • Якщо ви хочете приготувати низькокалорійний продукт, використовуйте філе курки або яловичину.
  • М’ясне філе обов’язково потрібно промивати, обсушувати, а також очищати від плівок і жилок.
  • На початковому етапі необхідно провести засолювання. Для цих цілей рекомендується використовувати сіль крупного помелу, оскільки дрібнозерниста швидко вбирається в волокнисту частину м’ясного шматка.
  • Протягом 1-3 днів, в залежності від рецепту, м’ясо витримують в крупнокристалічній солі. Краще всього настоювати його в затишному і трохи затемненому прохолодному місці.
  • Сіль можна промити водою або ретельно обтрусити. Потім переходимо до процесу в’ялення, який немислимий без прянощів і спецій.
  • Традиційно господині використовують перцеву суміш, сушений часник, базилік, чилі, паприку, орегано, мускат. Можна додати універсальні набори приправи для м’яса.
  • Для того щоб м’ясо просочилося ароматом і смаком прянощів, їх потрібно ретельно перемішати, а потім втерти в поверхню м’ясного шматка.
  • Щоб м’ясо провялилося рівномірно, рекомендується підвішувати його у вертикальному положенні за допомогою гаків або шпагатних ниток.
  • Щоб захистити продукт від комах, можна обмотати марлевим відрізом або паперовими серветками.
  • В’ялити м’ясо краще в добре провітрюваному приміщенні, наприклад, біля вікна або на балконі. А ось в зимовий період продукт краще в’ялити біля батареї.
  • В залежності від рецепту тривалість в’ялення варіюється від 4 до 7 днів.

Свято до нас приходить

Наближаються свята, у вашій родині передбачається урочиста подія або ви просто вирішили порадувати своїх домочадців виключно натуральними і якісними продуктами? Приготуйте сиров’ялене м’ясо. Мінімум зусиль і часу, і ви отримаєте натуральний м’ясний продукт, який назавжди замінить ковбасу або напівфабрикатні вироби.

Ми пропонуємо вам популярний рецепт сиров’яленого м’яса в домашніх умовах. Всі прянощі і спеції змішуємо в рівних пропорціях. З розрахунку на 1 кг м’ясного філе потрібно брати по 20 г приправ.

Склад:

в'ялене м'ясо домашнього приготування

  • 1 кг свинячої м’якоті;
  • коріандр;
  • часник сушений;
  • перцева суміш;
  • паприка;
  • листочки лавра – 3-4 шт.;
  • 0,1 л горілки;
  • 70 г солі крупного помелу;
  • чилі.

Приготування:

  1. Для початку підготуємо всі продукти. Якщо ви не приймаєте додавання спиртних напоїв у м’ясні страви, виключіть цей інгредієнт. На смаку сиров’яленого м’яса це не позначиться.
  2. М’ясне філе промиваємо, усуваємо прожилки, плівку, обсушуємо паперовими серветками.
  3. При необхідності нарізаємо м’ясо рівноцінними поздовжніми шматками.
  4. Тепер ретельно натираємо кожен шматок м’яса сіллю грубого помелу, а потім викладаємо в широкий контейнер.
  5. Розкладаємо м’ясні шматки так, щоб вони щільно прилягали один до одного.
  6. Накриваємо зверху м’ясні шматки плоскою тарілкою і встановлюємо вантаж.
  7. Відправляємо м’ясо в холодильну камеру на 72 години. Як мінімум двічі на добу перевертаємо шматки.
  8. За цей час у контейнері з’явився сік, його ми зливаємо, а м’ясні шматки ретельно струшуємо від крупинок солі.
  9. При необхідності промиваємо м’ясне філе очищеною водою, а потім ретельно обсушуємо паперовою серветкою.
  10. В окремий посуд або ступку викладаємо насіння коріандру, листи лавра і перець-горошок.
  11. Розтираємо вищеперелічені прянощі до утворення маси однорідної консистенції.
  12. Листочки лавра можна сильно не подрібнювати, достатньо їх просто порвати руками на шматочки.
  13. Беремо ще одну суху піалу і викладаємо в неї інші приправи і прянощі, зазначені в рецепті.
  14. Обсушені шматки м’яса гарненько обвалюємо в прянощах. Масажними рухами втираємо спеції у м’ясне філе.
  15. М’ясні шматки обертаємо шаром паперових серветок, зверху фіксуємо їх шпагатного ниткою.
  16. У вертикальному положенні в’ялимо м’ясо в прохолодному і затемненому місці протягом 4-5 діб.
  17. Щоб визначити ступінь готовності страви, пробуйте її на смак.
  18. Сиров’ялене м’ясо переміщаємо в холодильну камеру для зберігання.

За аналогією ви можете приготувати сиров’ялену яловичину. А ось куряче філе потрібно в’ялити менше часу. У деяких рецептах перед процедурою в’ялення м’ясо необхідно трохи проварити. Уважно стежте за температурним режимом у приміщенні, де в’ялите м’ясне філе. Влітку рекомендується м’ясо розміщувати на балконі, але не на сонячній стороні. Приємного апетиту!