Сиров’ялене м’ясо в домашніх умовах: рецепти приготування
Як часто ви балуєте своїх домочадців делікатесними продуктами? Тепер м’ясні вироби, які в кулінарних магазинах коштують відносно недешево, будуть постійними мешканцями на вашому повсякденному столі. Сиров’ялене м’ясо, приготоване в домашніх умовах, за своїми смаковими якостями нічим не поступається магазинному продукту.
Кулінарний майстер-клас
Господині, зацікавлені в правильному і здоровому харчуванні своїх домочадців, цікавляться, як приготувати сиров’ялене м’ясо в домашніх умовах.
Всі лікарі стверджують, що м’ясо вимагає ретельної термічної обробки, оскільки в сирому вигляді в ньому міститься величезна кількість різних хвороботворних мікроорганізмів.
А ось приготування сиров’яленого м’яса не вимагає попереднього варіння або його обсмажування. Ви можете не хвилюватися, оскільки функцію дезінфектора виконає кухонна сіль.
Перш ніж ви дізнаєтеся, як зробити сиров’ялене м’ясо в домашніх умовах, давайте загостримо увагу на наступних аспектах:
- В’ялити можна практично будь-які сорти м’яса. Великим попитом користуються яловичина, свинина і філе курки.
- Якщо ви хочете приготувати низькокалорійний продукт, використовуйте філе курки або яловичину.
- М’ясне філе обов’язково потрібно промивати, обсушувати, а також очищати від плівок і жилок.
- На початковому етапі необхідно провести засолювання. Для цих цілей рекомендується використовувати сіль крупного помелу, оскільки дрібнозерниста швидко вбирається в волокнисту частину м’ясного шматка.
- Протягом 1-3 днів, в залежності від рецепту, м’ясо витримують в крупнокристалічній солі. Краще всього настоювати його в затишному і трохи затемненому прохолодному місці.
- Сіль можна промити водою або ретельно обтрусити. Потім переходимо до процесу в’ялення, який немислимий без прянощів і спецій.
- Традиційно господині використовують перцеву суміш, сушений часник, базилік, чилі, паприку, орегано, мускат. Можна додати універсальні набори приправи для м’яса.
- Для того щоб м’ясо просочилося ароматом і смаком прянощів, їх потрібно ретельно перемішати, а потім втерти в поверхню м’ясного шматка.
- Щоб м’ясо провялилося рівномірно, рекомендується підвішувати його у вертикальному положенні за допомогою гаків або шпагатних ниток.
- Щоб захистити продукт від комах, можна обмотати марлевим відрізом або паперовими серветками.
- В’ялити м’ясо краще в добре провітрюваному приміщенні, наприклад, біля вікна або на балконі. А ось в зимовий період продукт краще в’ялити біля батареї.
- В залежності від рецепту тривалість в’ялення варіюється від 4 до 7 днів.
Свято до нас приходить
Наближаються свята, у вашій родині передбачається урочиста подія або ви просто вирішили порадувати своїх домочадців виключно натуральними і якісними продуктами? Приготуйте сиров’ялене м’ясо. Мінімум зусиль і часу, і ви отримаєте натуральний м’ясний продукт, який назавжди замінить ковбасу або напівфабрикатні вироби.
Ми пропонуємо вам популярний рецепт сиров’яленого м’яса в домашніх умовах. Всі прянощі і спеції змішуємо в рівних пропорціях. З розрахунку на 1 кг м’ясного філе потрібно брати по 20 г приправ.
Склад:
- 1 кг свинячої м’якоті;
- коріандр;
- часник сушений;
- перцева суміш;
- паприка;
- листочки лавра – 3-4 шт.;
- 0,1 л горілки;
- 70 г солі крупного помелу;
- чилі.
Приготування:
- Для початку підготуємо всі продукти. Якщо ви не приймаєте додавання спиртних напоїв у м’ясні страви, виключіть цей інгредієнт. На смаку сиров’яленого м’яса це не позначиться.
- М’ясне філе промиваємо, усуваємо прожилки, плівку, обсушуємо паперовими серветками.
- При необхідності нарізаємо м’ясо рівноцінними поздовжніми шматками.
- Тепер ретельно натираємо кожен шматок м’яса сіллю грубого помелу, а потім викладаємо в широкий контейнер.
- Розкладаємо м’ясні шматки так, щоб вони щільно прилягали один до одного.
- Накриваємо зверху м’ясні шматки плоскою тарілкою і встановлюємо вантаж.
- Відправляємо м’ясо в холодильну камеру на 72 години. Як мінімум двічі на добу перевертаємо шматки.
- За цей час у контейнері з’явився сік, його ми зливаємо, а м’ясні шматки ретельно струшуємо від крупинок солі.
- При необхідності промиваємо м’ясне філе очищеною водою, а потім ретельно обсушуємо паперовою серветкою.
- В окремий посуд або ступку викладаємо насіння коріандру, листи лавра і перець-горошок.
- Розтираємо вищеперелічені прянощі до утворення маси однорідної консистенції.
- Листочки лавра можна сильно не подрібнювати, достатньо їх просто порвати руками на шматочки.
- Беремо ще одну суху піалу і викладаємо в неї інші приправи і прянощі, зазначені в рецепті.
- Обсушені шматки м’яса гарненько обвалюємо в прянощах. Масажними рухами втираємо спеції у м’ясне філе.
- М’ясні шматки обертаємо шаром паперових серветок, зверху фіксуємо їх шпагатного ниткою.
- У вертикальному положенні в’ялимо м’ясо в прохолодному і затемненому місці протягом 4-5 діб.
- Щоб визначити ступінь готовності страви, пробуйте її на смак.
- Сиров’ялене м’ясо переміщаємо в холодильну камеру для зберігання.
За аналогією ви можете приготувати сиров’ялену яловичину. А ось куряче філе потрібно в’ялити менше часу. У деяких рецептах перед процедурою в’ялення м’ясо необхідно трохи проварити. Уважно стежте за температурним режимом у приміщенні, де в’ялите м’ясне філе. Влітку рекомендується м’ясо розміщувати на балконі, але не на сонячній стороні. Приємного апетиту!