Свіжі огірки – невід’ємний компонент літніх салатів, закусок і улюбленої багатьма окрошки. Але з такого звичного й улюбленого всіма овоча можна зробити і більш незвичайні, але при цьому смачні страви, які подаються і до повсякденного, і до святкового столу. Отже, що можна приготувати з огірків?

У багатьох городників огірки в літній сезон виростають не просто у великих, а в дуже великих кількостях. Та й дешево купити «натурпродукт» нескладно. Щоб урожай не пропав, більшість господинь роблять з них заготовки на зиму. Але свіжі огірки можна заморозити і використовувати в подальшому для оригінальних закусок. А з свіжих овочів вийдуть легкі і незвичні з точки зору складу і смаку салати, супи і навіть напої. Що можна приготувати з огірків, крім найпростіших звичних салатів?

Гарнір до оселедця з заморожених огірків

Головний секрет приготування цієї страви – огірки не потрібно попередньо розморожувати. Тоді вони не перетворяться в несмачну і безформну масу.

гарнір з огірків

Інгредієнти:

  • 1 середнє яблуко кисле;
  • 1 середня цибулина;
  • 150-200 г заморожених огірків;
  • 50 г. журавлини або червоної смородини;
  • 10 мл гірчиці – гострої або з зернами;
  • 2 ст. л. олії рафінованої;
  • 4 варені картоплини;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Яблуко і цибулю поріжте невеликими кубиками.
  2. Змішайте їх з замороженими огірками, смородиною (журавлиною).
  3. Приправте суміш олією, гірчицею і ще раз перемішайте.
  4. Картоплю можна, як і яблуко з цибулею, порізати кубиками і змішати з усіма інгредієнтами. А можна розрізати навпіл і викласти поверх неї овочевий гарнір.
  5. Готовій страві дайте трохи постояти, щоб всі інгредієнти «зігрілися», і подавайте до столу.
  6. Якщо смак гарніру здасться занадто кислим, додайте щіпку цукрового піску.

Закусочна паста з авокадо і заморожених огірків

Що ще можна приготувати з заморожених огірків? Пасту, яка добре поєднується, наприклад, зі стравами з морепродуктів. Її можна подавати до столу, намазавши на акуратні скибочки білого хліба, або доповнювати нею вже готову страву, поклавши невелику кількість в самому центрі.

паста з заморожених огірків

Інгредієнти:

  • 1 свіже авокадо;
  • 1 ст. л. соняшникової олії (можна замінити оливковою);
  • 1 зубчик часнику;
  • щіпка чорного перцю;
  • 0,5-1 ч. л. лимонного соку;
  • 0,5 ст. заморожених огірків;
  • 1 невелика цибулина;
  • свіжа зелень за смаком;
  • сіль за смаком;
  • якщо ви любите гострі страви, в пасту можна додати трохи перцю чилі.

Приготування:

  1. Авокадо очистіть від шкірки і вийміть кісточку, покладіть в чашу блендера і збризніть лимонним соком.
  2. Додайте спеції, зелень і часник.
  3. Все перемеліть блендером до кремоподібного однорідного стану. Влийте олію і збийте.
  4. Цибулину дрібно порубаєте й додайте в пюре з авокадо і спецій.
  5. Потім додайте огірки в замороженому вигляді: так вони зберігають форму і смак.
  6. Все перемішайте і дайте постояти деякий час.
  7. Готову пасту відразу подавайте до столу. Її можна зберігати в холодильнику не більше 5 днів.

Смажені свіжі огірки з кабачками

Що можна приготувати з огірків і кабачків – цих двох яскравих представників щедрої літньої пори? Цікавий гарнір, чудово доповнює страви з м’яса або смаженої риби.

смажені огірки

Інгредієнти:

  • 2 середніх огірка;
  • 1 невеликий кабачок (краще молодий);
  • 1 зубчик часнику;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 5 шт. сухого перцю чилі (якщо ви не любите гострі страви, його можна не додавати);
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. цукру.

Приготування:

  1. Сухий чилі залийте водою і витримайте його так півгодини. А потім поріжте великими шматочками (2 см), вийміть насіння.
  2. Часник дрібно порубаєте.
  3. Огірки наріжте поздовжніми брусками, попередньо видаливши м’якоть з насінням. Викладіть на тарілку, посоліть і дайте їм постояти як мінімум 5 хвилин.
  4. Кабачок очистіть від шкірки і наріжте так само, як і огірки.
  5. У товстостінному сотейнику або глибокій сковороді розжарте олію, обсмажте окремо кабачки і викладіть в посуд.
  6. Додайте в сковороду олію, знову прогрійте її і покладіть в неї чорний і запашний перець горошком. Обсмажуйте близько хвилини, потім вийміть.
  7. Покладіть в олію перець чилі і цукор, при постійному перемішуванні обсмажуйте вміст посуду, поки цукор повністю не розчиниться.
  8. Тепер можна викладати огірки і часник. Смажте їх близько 1 хвилини, постійно помішуючи.
  9. Зніміть сковороду з вогню, дайте вмісту охолонути і додайте до кабачків.
  10. Все перемішайте і подавайте до столу в якості гарніру або холодної закуски. Смак страви можна злегка підкоригувати, додавши в неї соєвий соус.

Огірковий гаспачо

Такий холодний суп просто дивовижний в спекотні дні. Він дивним чином поєднує в собі «вміння» одночасно освіжати і насичувати.

гаспачо з огірків

Інгредієнти:

  • 4 середніх огірка;
  • 2,5 скл. порізаного квадратиками кавуна (його можна не додавати, якщо вас бентежить таке поєднання);
  • пів-цибулини;
  • 1 пучок свіжої м’яти;
  • невеликий пучок кінзи;
  • 3 ст. л. лимонного соку;
  • 2 ч. л. солі;
  • 1 скл. класичного йогурту («чистого», без додаткових компонентів та ароматизаторів; можна замінити нежирною сметаною);
  • 1 ч. л. кореня імбиру (в натертому вигляді);
  • сир фета для прикраси готової страви.

Приготування:

  1. М’яту дрібно нашаткуйте і відкладіть в сторону 2 ст. л. Решту покладіть в чашу блендера.
  2. Туди ж відправте огірок, шматочки кавуна, цибулю, кінзу, імбир і сіль. Все перемеліть до стану пюре, влийте йогурт і ретельно перемішайте.
  3. Готовий суп приберіть в холод на 2 години.
  4. Перед подачею тарілки для огіркового гаспачо охолодіть. Налийте в них суп.
  5. Прикрасьте його шматочками сиру фета, дрібно порізаною м’ятою і збризніть олією. У нього можна додати трохи перцю чилі, щоб смак супу був більш гострим.

Легкий, освіжаючий салат з огірків і ківі

Зазвичай в салатах свіжі огірки прийнято поєднувати з іншими овочами: томатами, редисом, перцем і т. д. Але є й інші, не менш гармонійні, варіації – наприклад, з ківі і маслинами.

салат з огірків і ківі

Інгредієнти:

  • 2 огірка;
  • 200 г маслин без кісточок (можна замінити оливками);
  • 1 ківі;
  • пучок салатних листків;
  • 3 ст. л. рафінованої олії;
  • 2 ч. л. оцту (яблучний або виноградний);
  • цукор – довільну кількість на свій розсуд.

Приготування:

  1. Салатні листя витримайте 10-15 хвилин у холодній воді. Дістаньте їх, струсіть воду і порвіть руками на шматочки середньої величини.
  2. Огірки поріжте тонкою соломкою.
  3. Маслини наріжте тонкими кільцями.
  4. Ківі наріжте дрібними кубиками.
  5. Змішайте олію з оцтом, додавши трохи цукру і злегка збийте виделкою так, щоб маса трохи загусла.
  6. Заправте салат соусом, перед вживанням прикрасьте листочками м’яти.

Напій з огірка і яблука

Вітамінний, освіжаючий напій чудово втамовує спрагу влітку, а взимку заповнює дефіцит необхідних мікроелементів і зміцнює імунітет.

напій з огірка

Інгредієнти:

  • ¼ ч. л. лимонної кислоти;
  • 1 свіжий огірок;
  • 3 яблука;
  • колотий лід (за бажанням).

Приготування:

  1. Вичавіть сік з яблук і огірка, додайте кислоту, лід, змішайте і подавайте до столу.
  2. Напій слід пити тільки в свіжоприготованому вигляді.

Як бачите, відповідь на питання, що можна приготувати з огірків, крім буденних (і набридлих за сезон!) страв, здатна вийти багатогранною. Звичний овоч може стати інгредієнтом маси оригінальних за смаком, а найголовніше – дуже корисних страв. Ними можна прикрасити і святкове і повсякденне меню, включати в раціон тих, хто часто дотримується різних дієт.