Печінкова ковбаса – делікатесна страва, яка за своїми смаковими властивостями перевершує будь-який магазинний продукт. У процесі приготування страви, ви можете використовувати улюблені види м’яса, спеції та зелень.

Як приготувати печінкову ковбасу в домашніх умовах і на які моменти варто звернути увагу, ми вам розкажемо у даній статті.

Кулінарні хитрощі

Запропоновані рецепти смачної печінкової ковбаси дуже прості, тому з процесом готування навіть у  кулінарів-початківців не виникне жодних проблем. Щоб приготувати дійсно смачну і ароматну страву, потрібно використовувати тільки свіжі яловичі, свинячі або курячі субпродукти.

Щоб самостійно приготувати делікатес, знадобиться таке кухонне приладдя:

  • печінкова ковбасам’ясорубка або кухонний комбайн;
  • свиняча кишка (можна використовувати баранячу);
  • насадка для укладання фаршу в кишку.

Кожен рецепт  приготування цієї страви передбачає використання різних «в’яжучих» продуктів.

У деяких рецептах використовується манка, в інших – гречка.

Як обробити кишки?

Приготування ковбаси в кишці завжди починається з попередньої обробки натуральної кишки.

Спосіб обробки залежить від виду кишок:

  • Сухі. Магазинні кишки попередньо розмочують у воді. Для цього їх заливають чистою водою кімнатної температури і залишають на кілька годин;
  • Свіжі. Насамперед їх потрібно промити і на кілька годин замочити в розчині з лимонного соку і води. Це дозволить трохи пом’якшити кишки і позбавити їх від неприємного запаху.

Ковбаса в кишці

Даний рецепт приготування печінкового делікатесу передбачає додавання курячих субпродуктів. На приготування піде не більше півгодини, тому навіть дуже зайнята господиня зможе почастувати рідних смачною і ароматною стравою.

Інгредієнти:

  • куряча печінка – 1 кг;
  • свиняче сало – 250 г;
  • спеції (сіль, карі, сушена зелень);
  • свинячі кишки – 250 г.

Процес приготування:

  1. Перекрутіть на м’ясорубці субпродукти зі свинячим салом;
  2. В отриманий фарш додайте спеції за смаком;
  3. За допомогою спеціальної насадки заповніть кишку м’ясним фаршем;
  4. Поставте ковбасу на 30-40 хвилин у духовку.

Домашні ковбаски, приготовані таким способом, можна подавати разом зі стручковою квасолею, сочевицею або картопляним пюре.

Ковбаса без кишок

Можна зробити печінкову ковбасу в домашніх умовах і без використання кишок.  Даний рецепт дозволяє швидко і без проблем приготувати апетитну страву не використовуючи м’ясорубку зі спеціальною насадкою.

Інгредієнти:

  • печінкова ковбаса без кишоксвиняча печінка – 800 г;
  • куряча грудка – 200 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • сало (свиняче) – 150 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • приправи;
  • фольга.

Процес приготування:

  1. Дрібно нарізаємо куряче м’ясо і субпродукти;
  2. Додаємо у фарш сало і все гарненько перемішуємо;
  3. Курячі яйця збиваємо до отримання пінки;
  4. Подрібнюємо часник і додаємо його в яйця;
  5. Формуємо невеликі за розмірами ковбаски і занурюємо їх в яйце;
  6. Загортаємо заготовки у фольгу і ставимо в духовку на 50 хвилин.

Цей рецепт неодмінно сподобається тим, хто має мало часу на готування. Адже, на приготування ковбасок за цим рецептом піде не більше 30 хвилин.

Ковбаски з манкою

Печінкові ковбаси з манною крупою виходять дуже соковитими і ароматними. Ними не соромно прикрасити святковий стіл і порадувати друзів та знайомих.

Для приготування нам потрібні такі інгредієнти:

  • свиняча печінка – 600 г;
  • манка – 4 ст. л.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • часник – 6 зубчиків;
  • крохмаль – 1 ст. л.;
  • кишки – 150 г;
  • свіжі яйця – 3 шт.;
  • свиняче сало – 100 г;
  • спеції.

Процес приготування:

  1. Всі м’ясні інгредієнти і сало перекрутіть на м’ясорубці і змішайте;
  2. Додайте у фарш подрібнений часник і цибулю;
  3. У збиті яйця засипте манку, крохмаль і спеції;
  4. Всі складові гарненько перемішайте;
  5. Наповніть свинячу кишку фаршем;
  6. Покладіть напівготову страву на деко і запікайте в духовці не менше 30 хв.

Ніжні і соковиті ковбаски з манкою можна прикрасити свіжою зеленню і подавати з відварним рисом, картопляним пюре або різотто без м’яса.

Ковбаски з гречкою

Щоб приготувати печінкові ковбаси з вареною гречкою в домашніх умовах, потрібні свинячі субпродукти і кишки.

Інгредієнти:

  • печінкова ковбаса з гречкоюсало – 100 г;
  • печінка – 500 г;
  • цибуля – 100 г;
  • рослинна олія – 3 ст. л.;
  • гречана крупа – 300 г;
  • приправа.

Процес приготування:

  1. За допомогою кухонного комбайна або м’ясорубки подрібніть сало і печінку;
  2. Дрібно наріжте цибулю і додайте її у фарш;
  3. Додайте гречану крупу і спеції;
  4. Заповніть свинячу кишку готовим фаршем;
  5. Змастіть деко олією і покладіть в його заготовки;
  6. Запікайте ковбаски з гречкою близько 40-50 хвилин.

Приготувати смачні домашні печінкові ковбаси в свинячий кишці дуже просто і вдасться навіть далеким від готування господиням. Смачного!