Приготуванням суші в елітних японських ресторанах займаються кухарі, які це мистецтво освоювали протягом багатьох років. Але це ще не привід, щоб не зважитися зробити цю цікаву, за своїми смаковими якостями, страву у себе вдома.

Займаємося купівлею продуктів для цієї стравиЗараз вам надається можливість дізнатися, як правильно приготувати роли в домашніх умовах.

Причому приготувати дуже смачно і, може, навіть краще покупних. Але для цього спочатку потрібно придбати необхідний інвентар: спеціальний килимок для скручування ролів, неглибокі піали для змішування соусу і традиційні японські палички.

Займаємося купівлею продуктів для цієї страви

Тут саме головне-свіжість і якість продуктів: рис, овочі, морепродукти, норі, соус – все повинно бути кращим. Рис купується спеціальний, але підійде і італійський – арбор, яким неможливо змінити якість страви.

Далі, нам знадобляться продукти, такі як соєвий соус, маринований імбир, рисовий оцет, васабі (гострий хрін), який краще приготувати самостійно, а не купувати пасту. А також нам потрібні будуть листя норі, мають гладку поверхню, з одного боку, і шорстку з іншого – для утримання начинки.

Якщо в суші ви будете додавати авокадо, потрібно враховувати його швидку окислюваність. Тому порізаний продукт потрібно обов’язково побризкати соком лимона.

Риба обов’язково повинна бути охолодженою і свіжою, а не мороженої. Якщо вибір стоїть між свіжістю риби та її цінністю, то перевагу потрібно віддавати більше свіжому, але, може, і менш цінного, продукту.

Секрети приготування ролів і суші, їх рецепти

Як готується рис для ролів і суші, його рецепт

Інгредієнти:

  • рис – близько 200 грам;
  • рисовий оцетдві ложки;
  • цукорчайнаяложечка;
  • сільпол чайної ложки.

Приготування

В емальовану каструлю насипати рис, з розрахунком чашка (приблизно 180 грам) на людину. Промити в холодній воді. Воду поміняти близько десяти раз, поки вона не буде прозорою. Промиту крупу залити чистою водою (на одну чашку крупи чашка з чвертю води). Щільно накрити кришкою і поставити на максимальний вогонь.

За бажанням можна додати невеликий шматок водорості норі, щоб рисова крупа придбала її легкий запах і присмак. Після її приготування потрібно буде викинути. Коли вода закипіла, зробити вогонь на мінімум і варити ще 12 хвилин. Після, зняти каструлю з плити, накрити рушником і дати настоятися близько 15 хвилин.

Поки доходить наша крупа, зробити для неї заправку. Для цього перемішати ложку рисового оцту, чайну ложечку цукрового піску і пів чайної ложки солі (це все на одну чашку рису).

Викласти крупу в глибоку миску і вилити на неї заправку. За допомогою ложки ретельно перемішати. Все – рис готовий!

Як приготувати рисовий оцет для ролів

Якщо ви вирішили приготувати суші вдома, але забули купити рисовий оцет, не потрібно засмучуватися, його легко можна замінити. Існує безліч рецептів його самостійного відтворення.

Для його приготування підійде білий винний, яблучний, виноградний і звичайний столовий (лише 6%) оцет:

  • На основі виноградного оцту: беремо чайну ложечку морської солі і три чайні ложечки білого (або коричневого) цукрового піску, суміш заливаємо 4 ложками оцту і розігріваємо на паровій бані до розчинення солі та цукру. Важливо не довести суміш до кипіння;
  • На яблучному оцті: знадобиться пів чайної ложки солі, ложка оцту, чайна ложечка цукру і 1,5 ложки гарячої води, готується також як і в попередньому рецепті;
  • На основі столового оцту: у 50 мл 6% розчину влити 50 грамів соєвого соусу, змішати з 20 г цукрового піску, і добре розігріти, щоб цукор розчинився.

Але кращим замінником, на думку японських кулінарів, є сік лимона, змішаний з невеликою кількістю цукру. Така заправка максимально нагадує оригінал.

Рецепт приготування ролів по-домашньому

Інгредієнти для ролів:

  • спеціальний рис;
  • норі;
  • м’який вершковий сир;
  • крабові палички (креветки або риби);
  • васабі;
  • авокадо (або свіжий огірок);
  • соєвий соус;
  • столовий оцет;
  • сіль, цукор.

Приготування:

  • Рецепт приготування ролів по-домашньомуПриготувати дві склянки рису так, як описувалося вище;
  • В окремій невеликій ємності змішати чайну ложечку столового оцту, солі, цукру і столову ложечку кип’яченої води;
  • Все ретельно перемішати і додати цю заправку в рисову крупу;
  • Все гарненько перемішати дерев’яною лопаткою;
  • Дати охолонути;
  • Тим часом приготувати начинку: нарізати смужками крабове м’ясо (або слабосолону рибку), огірочок (або авокадо) і сир;
  • Зверху бамбукового килимка покласти харчову плівку, поверх неблестящей стороною вгору покласти лист норі;
  • На водорості (на більшу половину) покласти тонким шаром мокрими руками наш рис;
  • Посередині аркуша акуратненько викласти начинку: спочатку рибку, крабове м’ясо або креветки, потім огірочок або авокадо, сир викладається в останню чергу;
  • Звертаємо рол. Крутити починаємо з боку, де рис повністю заповнює норі. Коли два сантиметри трубочки залишилися не загорнутими, змочити вільний край водою, щоб вона склеїти. Можна надати круглу або квадратну форму. Це вже за бажанням;
  • Гострим, змоченим у холодній воді ножем нарізати скручену ковбаску на окремі порційні шматочки. Періодично змочують ніж під проточною водою, щоб форму страви не зіпсувати;
  • Подавати з васабі і соєвим соусом;
  • Їсти японськими спеціальними паличками – хасі.

Приготування рецепту «Рол з кальмаром»

Склад:

  • готового рис для суші – 150 грам;
  • листи норі – три (10×18 см);
  • ікра летючої риби – три чайні ложки;
  • васабі;
  • соєвий соус;
  • маринований імбир;
  • кальмари – 150 грам.

Спосіб приготування:

  • Кальмари чистимо, відварюємо в підсоленій воді;
  • Відкидаємо на сито, промиваємо холодною водою;
  • Нарізаємо тоненькими смужками і збризкуємо соєвим соусом;
  • На 2/3 частини норі викладаємо рис вологими руками;
  • На середину кладемо смужки кальмарів і ікру;
  • За допомогою циновки звертаємо акуратні роли, кожен розрізаємо на 6 порційних частин;
  • До ролу з кальмарами подати набір для суші.

Приготування рецепту «Роли Філадельфія»

Цей американський рол рисом назовні з вершковим сиром і лососем є візитною карткою багатьох японських суші-барів.

Інгредієнти:

  • спеціальний рис (вже готовий) – 200 грам;
  • норі – один листок;
  • сьомга – 150 грам;
  • оцет рисовий – 20 мілілітрів;
  • сир вершковий м’який «Філадельфія» – 60 грам.

Приготування:

  • Обернути макісу (килимок) харчовою плівкою і покласти зверху половину листа норі;
  • Розподілити рис, змочуючи руку водою;
  • Залишити вільної невелику смугу на близькому краю норі і зробити зсув на далекому;
  • Накрити рис килимком і перевернути «догори ногами»;
  • Сир покласти по центру норі за допомогою ножа (або ложки);
  • Згортаємо в рулет, піднімаючи край килимка;
  • Поєднати верх з низом, злегка підтягти начинку килимком на себе і склеїти трубочку;
  • Рівномірно натиснути пальцями на килимок і зробити кілька рухів уздовж нього, надавши квадратну форму.

Наша страва готова!

Приготування рецепту «Роли Філадельфія»Рецепти домашніх суші та ролів настільки різні, що навіть самому вишуканому гурману якийсь рецепт обов’язково припаде до смаку. Існує багато видів ролів, і готуються вони не тільки з морепродуктів. Дуже смачними і корисними виходять овочеві роли.

Деяким людям не стандартні класичні суші, а гарячі або в клярі. Часто готуються домашні роли з копченою куркою і огірочком. Це хороша альтернатива для тих, хто не любить морепродукти та рибу. Також це блюдо можна подати як десерт, якщо приготувати його солодким, використовуючи різні фруктові начинки.

Не потрібно боятися експериментувати, пробуючи щось новеньке. Адже це так цікаво і смачно! Приємних вам експериментів і смачних страв!