На сьогоднішній день чіпси є найбільш популярним снеком, який люблять як діти, так і дорослі. Лікарі і дієтологи невпинно повторюють, що це шкідлива їжа, яка не тільки призводить до набору зайвої ваги, а й викликає розвиток численних захворювань.
Не варто засмучуватися і відмовлятися від таких перекусів, так як існують рецепти, які дозволяють створити овочеві, фруктові і навіть м’ясні чіпси вдома. Такі снеки дозволяються і навіть рекомендуються до вживання людям, які стежать за своєю вагою і здоров’ям.
Сьогодні на прилавках магазинів можна знайти величезну кількість таких снеків з різними смаковими добавками. Готують їх у великому об’ємі олії з використанням ароматизаторів і консервантів.
Якщо ви приготуєте чіпси в домашніх умовах, то вийде не гірше, ніж в магазині, але ви будете впевнені в їх якості та користі. Для цього не потрібно спеціальних кулінарних навичок, оскільки головне – це бажання приготувати смачно.
Для цієї страви потрібно взяти:
Для приготування картопляних чіпсів в домашніх умовах потрібно витратити лише 15 хв. Овоч спочатку потрібно очистити, ретельно промити і промокнути паперовим рушником, щоб видалити зайву вологу. Потім, використовуючи спеціальний овочевий ніж, наріжте картоплю тонкими слайсами.
Після цього покладіть їх в глибоку ємність, додайте масло і ретельно перемішайте, щоб воно рівномірно розподілилося по поверхні всіх скибочок. Слідкуйте за тим, щоб олії не було багато, картопля не повина в ній плавати.
Візьміть деко і застеліть його пергаментним папером. На нього викладіть один шар картоплі і готуйте в духовій шафі при температурі 200 градусів, до придбання золотистого кольору. Потім готові снеки присипте сіллю з травами.
Щоб приготувати чіпси в домашніх умовах в мікрохвильовій печі не потрібно використовувати рослинне масло. Підготовка і нарізка овоча ідентична попередньому рецепту. Скибочки необхідно викласти на пергаментний папір, а зверху посипати сіллю і спеціями.
Важливо, щоб вони не стикалися один з одним. Щоб приготувати картопляні чіпси таким способом доведеться витратити близько 5-ти хв. Коли скибочки придбають золотистий відтінок, вони вважаються готовими. За смаком такі снеки нічим не відрізняються від магазинного варіанту.
Таку закуску особливо люблять люди, які хочуть схуднути, але не можуть відмовитися від улюбленої їжі. Це прекрасне доповнення до чаю, вина та інших напоїв. Яблучні чіпси в домашніх умовах необхідно готувати з стиглих і щільних плодів. Що стосується смаку, то краще віддати перевагу кисло-солодким сортам.
Для приготування корисної закуски необхідно взяти:
Для початку підготуйте плоди, для цього помийте їх у холодній воді, а після обсушіть. Потім виріжте серцевину так, щоб не пошкодити м’якоть навколо. Для цього краще всього використовувати спеціальну сталеву трубочку з гострими кінцями. Якщо такої немає, то підійде і невеликий, але гострий ніж.
Тепер наріжте яблука впоперек, слайсами, товщиною приблизно 5 мм У вас повинні вийти круглі часточки з отвором в середині. Покладіть їх на півгодини в миску і залийте холодною водою з додаванням соку лимона. Ця процедура необхідна для того, щоб яблука зберегли свій колір і не потемніли.
Після закінчення часу викладіть заготовки для чіпсів на паперовий рушник, щоб видалити зайву вологу. Потім їх варто нанизати на грубу нитку і повісити в добре провітрюваному приміщенні на 3 дні. Після цього підсушені яблучні дольки викладіть на деко і готують в духовці на мінімальному вогні.
Важливо протягом усього періоду один раз перевернути скибочки. Ще одна рекомендація – щоб температура була невисокою, залиште духову шафу злегка відкритою. В кінці приготування яблука потрібно посипати невеликою кількістю ванілі та кориці, і залишити у вимкненій духовці до повного охолодження.
Є також і інші рецепти, що дозволяють приготувати чіпси в домашніх умовах, наприклад, в мікрохвильовій печі. Підготовлені скибочки варто покласти в холодну воду з лимоном, а також додати туди невелику кількість рому або текіли, щоб урізноманітнити смак.
Потім їх також обсушують і готують в мікрохвильовій печі не більше 10 хв. Яблучні снеки потрібно зберігати з сухій скляній або керамічній посудині, щоб вони мали доступ до повітря.
Ці снеки вважаються найбільш корисними, так як у них зберігається велика кількість речовин, які є у свіжих плодах. Їх можна використовувати, як перекус або повноцінний гарнір, а також додавати в салати і закуски. Є багато різних рецептів овочевих чіпсів в домашніх умовах, розглянемо найбільш популярні.
Щоб приготувати хрустку закуску з моркви, необхідно взяти:
Приготування таких чіпсів схоже на розглянуті вище варіанти. Моркву ретельно промийте і очистіть, а потім наріжте тонкими слайсами за допомогою спеціального ножа або комбайна. Складіть скибочки в ємність, додайте спеції і масло, ретельно перемішайте. Можна залишити моркву на 15 хв., гарненько просочитися.
Потім на деко, попередньо вистелене пергаментним папером, викладіть морквяні слайси і готуйте протягом 15 хв. в духовій шафі при температурі 130 градусів. Після закінчення часу овоч переверніть і запікайте ще 10 хв. Потім чіпси промокніть паперовим рушником, щоб видалити зайве масло.
Для приготування міксу з овочів необхідно взяти:
Рецепт приготування таких чіпсів також простий, і впоратися з ним зможе навіть початківець кулінар. Попередньо розігрійте духовку до 160 градусів. Всі овочі ретельно промийте, очистіть і наріжте тонкими слайсами. На деко покладіть пергаментний папір. Оскільки кожен з обраних овочів готується різний час, спочатку потрібно запікати кабачок.
Для цього викладіть слайси і здобріть їх спеціями і сіллю. Час приготування – приблизно 25 хв. Слідкуйте за тим, щоб кабачок не згорів. Інші овочі можна запікати разом. При 180 градусах їх потрібно протримати протягом 25 хв, а потім температуру зменшити до 100, і залиште ще на 20 хв.
Така закуска для багатьох людей все ще є екзотикою. Люблять подібні снеки поєднувати з вином і пивом, а інші їдять їх просто як корисний перекус. Для чіпсів необхідно використовувати тільки свіже м’ясо від молодої тварини. Якщо ви берете вирізку, обов’язково видаліть плівки, жили і жир.
М’ясні снеки готуються з таких продуктів:
Для приготування м’ясних чіпсів в домашніх умовах спочатку злегка підморозьте м’ясо, щоб воно легко нарізалося. Достатньо залишити його у морозильній камері на 5 хв. Потім м’ясо наріжте шматочками завдовжки близько 2,5 см, а завтовшки не більше 2-х мм. Можна їх злегка відбити, щоб чіпси вийшли більш тонкими.
З інших інгредієнтів приготуйте маринад, в якому залиште м’ясо на 12 год. в холодильнику. Духовку розігрійте до 100 градусів, деко вистеліть пергаментним папером і викладіть м’ясо. Час виготовлення – 45 хв.
Тепер ви знаєте, як замінити шкідливі, магазинні чіпси корисними і не менш смачними. Головне – ви можете самостійно змінювати смак, додаючи різні інгредієнти, що дозволить створювати нові оригінальні варіанти.
Будь-які чіпси, будь то овочеві або м’ясні, можуть виступати як окремий перекус або ж, як додаток до різних страв. Ще одна перевага такої закуски – її можна зберігати тривалий час, без втрати користі і смаку. Приємно вам апетиту!
Класс, обов’язково треба приготувати!!!