Ліверна ковбаса в домашніх умовах завжди виходить смачнішою і кориснішою за магазинну. Чому? Усе просто: ми використовуємо тільки якісні продукти і до того ж вкладаємо частинку своєї душі і турботу про близьких. Приготувати таку ковбасу можна різними способами. Розглянемо кращі з них.

Як зробити ліверну ковбасу в домашніх умовах?

Насправді цей процес не дуже складний, хоча і досить клопіткий. Отже, з чого готують ліверну ковбаску? Для цього можна використовувати будь-які субпродукти. Увага: якщо ви додаєте до страви нирки, їх обов’язково потрібно вимочити в холодній воді! А для того щоб пом’якшити смак субпродуктів, додайте до ліверного фаршу свинячий жир або сало.

приготування ліверної ковбасиУрізноманітнити смак ліверної ковбаси можна такими продуктами:

  • різними крупами;
  • вершками;
  • сметаною;
  • ріпчастою цибулею;
  • часниковими зубчиками;
  • яйцями.

Перш ніж ми розберемося, як приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, вже традиційно звернемося за порадою до досвідчених кухарів. Ось що вони нам підказують:

  • У ліверну ковбаску сміливо додавайте будь-які приправи і спеції. Як кажуть, маслом кашу не зіпсуєш.
  • Краще готувати ліверну ковбасу в домашніх умовах в кишках. Тоді вона вийде неймовірно смачною як в запеченому, так і в смаженому варіанті.
  • Якщо ви використовуєте натуральну оболонку, спочатку вивчіть, як її правильно почистити і підготувати. Це нескладно: виверніть кишку і засипте її сіллю, а потім зчистите ножем шар слизу. Потім замочіть оболонку на добу в розчині з оцту, періодично змінюючи воду. Це дозволить позбутися від неприємного запаху продукту.
  • Щоб кишка у процесі теплової обробки не лопнула, варити її потрібно на маленькому рівні конфорки.
  • Обов’язково проколюємо ковбасу голочкою приблизно через кожні 15 см.
  • Щоб ковбаса не вийшла непривабливого сірого відтінку, додайте в ліверний фарш трохи куркуми і паприки.
  • Пам’ятаємо, що у всіх субпродуктів різний час приготування.

Готуємо ніжну і ароматну ковбасу

Отже, пропонуємо простий та економний рецепт ліверної ковбаси в домашніх умовах. Щоб не возитися довго з кишками, придбайте їх заздалегідь, вже пересипані сіллю.

Склад:

домашня ліверна ковбаса

  • 1,5 кг свинячих легенів;
  • 0,5 кг печінки свинячої;
  • 0,5 кг свіжого сала;
  • 2 моркви;
  • 2 головки цибулі;
  • 4-5 часникових зубчиків;
  • 3 яйця;
  • ½ ч. л. паприки;
  • ½ ч. л. меленого чорного перчика;
  • 2-3 листочки лавра;
  • за смаком сіль;
  • 4 м свинячих кишок.

Приготування:

  1. Почнемо з вимочування кишок і субпродуктів. Краще це зробити з вечора, і тоді з ранку можна буде приступити до процесу приготування.
  2. Отже, в окремих ємностях в очищеній воді замочимо кишки, свинячі легені та печінку. Воду, в якій знаходяться кишки, потрібно три рази змінити за цей час.
  3. Тепер відваримо субпродукти. Почнемо з легень. Заливаємо водою і ставимо на плиту. Коли вода закипить і почне з’являтися пінка, знімаємо каструлю з плити і зливаємо рідину.
  4. Потім промиваємо легені проточною водою і знову викладаємо в каструлю. Заливаємо субпродукт чистою водою і доводимо до кипіння. Знімаємо пінку, додаємо листочки лавра і варимо легені протягом години. Можна покласти кілька горошин перцю запашного.

Увага! Оскільки свинячі легені мало важать, вони так і норовлять «вистрибнути» з каструлі на початку варіння. Саме тому варити цей субпродукт потрібно на маленькому рівні конфорки, періодично опускаючи шматочки у воду.

  1. Чистимо моркву і крупно натираємо її.
  2. Цибулини чистимо і подрібнюємо будь-яким зручним способом.
  3. Також очистимо часникові зубчики.
  4. Попередньо замочену свинячу печінку виймаємо і промиваємо проточною водою. Обсушуємо субпродукт і нарізаємо середніми шматочками.
  5. Сало нарізаємо кубиками, але тільки не дрібними, оскільки тоді в процесі смаження вони перетворяться в шкварки.
  6. Викладаємо шматочки сала в суху сковороду і тушкуємо їх, поки вони дадуть жир.
  7. Тепер викладаємо в сковороду цибулю і пасеруємо її до м’якості.
  8. Потім додаємо моркву і обсмажуємо овочі хвилин п’ять-сім.
  9. Викладаємо в сковороду печінку свинячу і тушкуємо її разом з овочами протягом п’ятнадцяти хвилин. Можна додати трохи бульйону, в якому варилися легені.
  10. Свинячі легені нарізаємо кубиками.
  11. Свинячі легені, печінку, тушковану з овочами, і часникові зубчики пропускаємо через м’ясорубку два рази. Використовуємо найменшу решітку.
  12. Додаємо яйця в ліверний фарш і перемішуємо.
  13. Потім за смаком солимо лівер і приправляємо меленим чорним перчиком і паприкою.
  14. Кишки виймаємо з води і одягаємо на кран. Пропускаємо через них проточну воду, щоб промити гарненько зсередини.
  15. Збираємо м’ясорубку для приготування ковбаски. Приберемо ніж і вставимо спеціальну решітку і носик, на який будемо натягувати череву.
  16. Пропускаємо ліверний фарш через м’ясорубку. Кишку з одного боку зав’язуємо вузликом. Формуємо ковбасу будь-якого розміру.

Простий рецепт смачної закуски

Пропонуємо ще один варіант приготування ліверної ковбаси. Як підготувати кишки і субпродукти, ми вже знаємо, тому зупинятися на цих етапах не будемо.

домашня ковбаска з ліверуСклад:

  • 2 кг ліверу відвареного;
  • 3 головки цибулі;
  • 15 курячих яєць;
  • 500 мл сметани;
  • 5 шт. кишок очищених (по 5 м);
  • за смаком сіль і купаж спецій.

Приготування:

  1. Отже, лівер підготували. У цьому рецепті крім варених свинячих легенів і печінки ми використовували і серце.
  2. Цибулини чистимо і разом з субпродуктами перекручуємо через м’ясорубку 2-3 рази.
  3. Додаємо яйця і перемішуємо ліверний фарш до однорідності.
  4. Тепер додаємо сметану, солимо і приправляємо лівер улюбленими спеціями. Гарненько перемішуємо.
  5. Наповнюємо очищені і вимочені кишки ліверним фаршем, формуючи ковбаски. Як це робити, ми вже знаємо.
  6. На маленькому рівні конфорки проваримо ліверні ковбаски півгодини.
  7. Виймаємо ковбасу, викладаємо в друшляк, щоб позбутися від рідини.
  8. А далі можна піти двома шляхами – запекти ковбасу в духовій шафі або обсмажити на рослинному маслі. Якщо будете запікати, виставте температурний поріг 160 градусів і томіть ковбаски в духовці протягом двох годин.

Жоден магазинний виріб не зрівняється за смаком і ароматом з домашньою ковбасою. А приготувати її, як ми вже встигли переконатися, досить просто. Головне – робити це із задоволенням. До речі, неймовірно смачною виходить і ліверна ковбаса в домашніх умовах без кишок. Приємного апетиту!