При згадці про корисні десерти без цукру перед очима встають жінки, які худнуть і хочуть урізноманітнити свій убогий харчовий раціон. Але ж крім жінок, стурбованих гонитвою за стрункістю, є діти, яким солодке і жирне шкідливо, люди, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями, хворі на цукровий діабет, які теж хочуть смачного, але їм заборонено вживання цукру.

Категорій людей, які страждають від неможливості насолодитися тортами і цукерками, досить багато, тому на рецепти корисних десертів, з допомогою яких можна не тільки побалувати себе приємними смаками, але і вітамінізувати організм, завжди є попит.

Корисні продукти

Корисні десертиКорисні десерти – це види солодких страв, які допомагають нормалізувати метаболічні процеси в організмі, поповнюють запас вітамінів і корисних речовин.

Які продукти входять до ласощів з подібними властивостями?

Фрукти

Це просто джерело корисних вітамінів і мінералів, фруктових кислот і пектинів і клітковини, корисної для нашого організму.

Ви можете сміливо вживати наступні продукти:

  • Яблука. Їх рекомендують вживати людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, серця і судин, підвищеним холестерином;
  • Груші. Регулярне введення їх в раціон знижує ймовірність виникнення простатиту, допомагає підвищити імунітет, руйнує фосфатні камені;
  • Сливи. Корисні при запорах, атеросклерозі, гіпертонії, є гарним жовчогінним засобом, незамінним при хворобах печінки;
  • Абрикоси і персики. Допомагають впоратися з анемією, позбутися від аритмії, відновитися після стресів;
  • Виноград. Може застосовуватися, як сечогінний і жовчогінний засіб.

Список можна продовжувати до нескінченності.

Сир

У цьому молочному концентраті величезний вміст кальцію, необхідного для розвитку кісткової системи дітей і нормальної роботи серцево-судинної системи дорослого організму. У ньому багато метіоніну – амінокислоти, яка руйнує «поганий» холестерин у крові, вітаміни групи В, фолієва кислота і безліч інших корисних речовин.

Ще в ньому немає пуринів – продуктів, речовин, які викликають проблеми в опорно – руховому апараті. Немає такого дієтичного столу, в якому б не пропонувався сир, як окрема страва або харчовий інгредієнт.

Мед

У народній медицині мед застосовується в якості антисептика, діуретика, препарату, що підвищує імунітет і як протизапальний засіб. Він загоює, відновлює, лікує, знижує рівень тригліцеридів в організмі і омолоджує.

Шоколад

Нормалізує кровотворення – не дає злипатися тромбоцитам і попереджає утворення тромбів, стабілізує кров’яний тиск, підвищує тонус, незамінний для зняття стресу.

Злаки – зокрема овес

Високий вміст корисних речовин, необхідних для підтримання вітамінного запасу, стабілізує роботу кишечника.

Рецепти десертів з перерахованих вище – корисних продуктів можуть задовольнити самий витончений смак, надовго створити чудовий настрій, порадувати себе і оточуючих.

Рецепти самих корисних десертів

Одним з обожнюваних дітьми і дорослиими десертів є вівсяне печиво. З допомогою нього худнуть і оздоровлюються. Асортимент магазинів пропонує печиво в безлічі варіантів, але саме корисне і смачне буде те, яке випікаєш самостійно.

Вівсяне печиво

Необхідні інгредієнти:

  • Вівсяне печивогеркулес – трохи менше склянки;
  • кефір – за об’ємом стільки ж;
  • рідкий мед – 2 столові ложки;
  • ізюм;
  • кориця;
  • за бажанням ванілін.

Геркулес залити кефіром і залишити на 40 – 60 хвилин, поки не набрякне в достатній мірі. Без нагляду залишати процес набухання не можна – якщо пропустити час, пластівці почнуть підсихати. Родзинки заливають окропом, щоб ягоди стали м’які.

Коли пластівці набухнуть, змішують їх з іншими інгредієнтами. Деко застеляють пергаментом, викладають тісто, створюючи вівсяні коржики, розрівнюючи густе тісто ложкою. Випікають у духовці, розігрітій до 180 градусів близько півгодини.

Шоколадний кекс

Шоколадний кекс є смачним і корисним десертом, якщо його правильно приготувати.

Компоненти для випічки шоколадного кексу:

  • борошно – 1 склянка;
  • яйця – 2 штуки;
  • какао-порошок – 3 столові ложки;
  • маргарин – 100 г;
  • мед – 2 столові ложки;
  • молоко – чверть склянки;
  • подрібнені волоські горіхи – жменя;
  • розпушувач – столова ложка.

Спочатку розтоплюють маргарин. З’єднують його з какао, молоком, медом і нагрівають на вогні, помішуючи. Як тільки суміш закипає, знімають з вогню. Відливають 4 столових ложки в окрему ємність, а решту – додають після охолодження. Все розмішують, наливають у форму з силікону, і ставлять випікатися в духовку. Випікати треба 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Готовий виріб виймають з духовки, заливають шоколадною глазур’ю, дають трохи охолонути і поміщають в холодильник – там кекс просочиться і глазур захолоне. З форми дістають перед подачею до столу.

Абрикосове парфе

Інгредієнти:

  • Абрикосове парфежовтки 2 яєць;
  • коричневий цукор – 100 г;
  • молоко – 2/3 склянки;
  • абрикоси – 10 штук;
  • вершки 20%, 150 г;
  • персики – 2 шт.

Фруктове пюре змішується в блендері з цукром, жовтками, молоком. Коли все загусне до консистенції джему, дають охолонути, додають персики і збиті вершки. Розкладають по формах і ставлять в морозилку холодильника.

Яблучний крамбл

Заздалегідь потрібно підготувати:

  • корицю – чайну ложку;
  • яблука – 3 штуки;
  • родзинки – 3 столові ложки;
  • мед – 2 чайні ложки;
  • рафіновану соняшникову олію;
  • геркулесові пластівці – 7-8 столових ложок.

Яблука натирають, родзинки заливають окропом, щоб вони стали м’які. Потім все перемішують, додаючи корицю. Розкладають пюре по формам, змащують олією. Змішують мед з геркулесом, додають трохи масла. Сумішшю покривають яблучне пюре. Випікають при температурі 190°C близько 20 хвилин.

Дитяча радість

Не дати дитині насолоджуватися шоколадними цукерками або морозивом – жорстоко.

Цукерки

Щоб приготувати шоколадні цукерки своїми руками, необхідно взяти:

  • какао – 6 столових ложок;
  • цукор – 2 столових ложки;
  • лимон – 1 штука;
  • мигдаль, волоський горіх, кедрові горіхи, фундук, лісовий горіх – все разом або на вибір – по жмені;
  • масло – 100 г;
  • вода – 150 мл;
  • бальзам або коньяк – 2 столові ложки.

Цедру з лимона замочують у алкоголі. Горіхи товчуть, крім кедрових. Якщо 1 вид горіхів, частину дрібно товчуть, частину залишають «крупного помелу». Далі приступають до варіння шоколадної глазурі: цукор змішують з какао, заливають водою, доводять на вогні до кипіння і на повільному вогні виварюють, щоб суміш загусла.

Знімають з вогню, додають трохи лимонного соку, і вбивають у суміш вершкове масло. Відливають трохи глазурі, решту суміші з’єднують з цедрою і пюре з горіхів. Формують з шоколадного тіста коржики, на кожен викладають великий горішок і поливають глазур’ю. Застигати ставлять у холодильник – не в морозилку.

Без рецепта приготування морозива закінчити перерахування корисних десертів неможливо.

Вершкове морозиво з ваніллю

Інгредієнти:

  • Вершкове морозивояйця – 4 шт.;
  • молоко – стакан;
  • цукор – 1/3 склянки;
  • вершки – 1/2 склянки;
  • ваніль – щіпка.

В сталевій посудині ставлять підігрівати молоко, додають до нього ваніль. До кипіння не доводять. Збиті з цукром жовтки поміщають в молоко, прогрівають і варять до консистенції густої сметани. Коли суміш охолоджується, додають вершки, розкладають за формами і морозять.

Смачні і корисні десерти для дітей і дорослих приготувати зовсім не важко. Приємного апетиту!