Айва – це невелике дерево, квітуче чудовими рожевими або білими квітами. Її плоди є золотою серединкою між яблуками і грушами і за смаком мають схожість з лимоном – тверденькі і кисленькі. Але після термообробки, стають солодкуватими, м’якими з рожевим відливом і грушоподібною текстурою.
Батьківщиною айви є острів Крит. На сьогоднішній день вона поширилась у багатьох країнах Північної Африки, Америки, Євразії, таких странах як Білорусія, Україна, Латвія, Росія, Кавказ, Іран, Мала Азія, Японія.
Ще в Стародавній Греції цей плід кілька тисячоліть тому мав божественну історію. Богиня кохання Афродіта була обдарована їм шанувальником Парісом, після чого він став називатися «золотим яблуком», «плодом розбрату».
В Середні століття в європейських країнах дарували айву в знак любові своїм другим половинкам, вона була символом родючості і краси.
Айва містить вітаміни С, Е, А, РР, групи В, макро – і мікроелементи, такі як калій, залізо, натрій, кислота лимонна, яблучна, тартронова, фруктоза, глюкоза, сахароза, амінокислоти, ефірні олії, катехіни, речовини дубильні і пектинові. Разом з яблуками ці показники збільшують свою користь.
Завдяки своїм властивостям вона дає антисептичний, кровоспинний, сечогінний, в’яжучий ефект нашому організму. Що дозволяє зміцнити серце, судини, дихальні шляхи, шлунок, кишечник.
Айва з лимоном посилює загальнозміцнюючі потреби нашого організму під час сезонних переходів.
Емоційний стан після прийому цього фрукта поліпшується – піднімається настрій і з’являється відчуття бадьорості. Велику роль відіграють ефірні олії цих плодів в косметичних засобах, наприклад, в лосьйонах для жирної шкіри.
Насиченість залізом дозволяє добре відновити його дефіцит під час вагітності, годування груддю, інтенсивного росту молодого організму, а також для розумового і фізичного розвитку, особливо у спортсменів.
Терпко-кислий плід айви в різних країнах світу користується популярністю як витончений продукт кулінарної індустрії. Відомі всім вина ” Шардоне Совіньон і мають в своєму складі цей фрукт. А джеми і желе з айвою дуже сильно подобаються англійцям, які вживають їх разом з фірмовим чаєм.
Португальці та греки люблять айвову пастилу, а марокканці їдять у вигляді желе до м’ясних закусок.
Росіяни, українці, білоруси їдять варення з айви, що дуже корисно в зимові холоди, коли виникає дефіцит вітамінів, що призводить до зниження імунітету. Рецепти його розглянемо трохи нижче.
Всі п’ють чай, а ви коли-небудь пили його разом з айвою, використовуючи її в якості заміни лимона? Така приємна гамма смаків вам обов’язково сподобається. Також дуже смачно, якщо запекти цілий плід з медом і корицею в духовці. Такий десерт ваші дітки з’їдять з задоволенням.
А як ви ставитеся до борщів? Часточки цього фрукта додадуть страві кислуватий присмак. Замініть кислі помідори цим плодом, і ви відчуєте неймовірні смакові відчуття.
Важливо знати! Варити, вживати айву в сирому чи обробленому вигляді потрібно тільки після видалення насіння, оскільки вони досить отруйні, можуть викликати отруєння.
Щоб вибрати плоди до вживання, потрібно звернути увагу на такі фактори: за розміром вони повинні бути великі, досить щільні, з рівномірним забарвленням, цілісна шкірка. Не раджу брати айву з зеленими плямами, з ушкодженнями, оскільки такий фрукт швидко зіпсується. Нести додому потрібно окремо в пакеті, не змішуючи з іншими продуктами.
Для того щоб помити даний плід, беріть губку, тому що його шкірка має ніжний пушок. Він довго зберігатися, близько 2 місяців в холодильнику, захований в закритому пакеті.
Кожен день, маючи справу з тими чи іншими продуктами, перемішуючи їх з різними соусами і надаючи їм цікаві форми, ми тільки думаємо, чим новеньким здивувати свого чоловіка, як заманити дитину, щоб їй захотілося з’їсти нашу страву. Тому порадую вас рецептами варення з айви.
Рецепт перший – старовинний японський рецепт, який не вимагає великих зусиль.
Для нього знадобиться:
Плоди інтенсивно моємо, очищаємо від шкірки, насіння, ріжемо часточками. Робимо сироп з води і цукру. Туди додаємо шматочки порізаного фрукта. Коли сироп закипів – вимикаємо на пару годин.
Потім ще два рази так само. Потім варимо поки варення з айви не стане м’яким, але не занадто. Періодично струшуємо по колу. Розливаємо гарячим в стерильні банки, закатуємо.
Один секрет: якщо будете варити варення по кілька хвилин пару днів (3 або 4), то воно буде настільки приголомшливим, бурштиновим, що просто пальчики оближеш»!
Рецепт другий – даний плід можна комбінувати з фруктами, горіхами, які більшою мірою підкреслять незабутній смак, зроблять кришталево прозорим варення з айви. Отже:
Робимо як у попередньому рецепті, тільки на третій раз, коли ставимо варити, до нього додаємо подрібнені горіхи, ванильку, натертий лимон.
Також його можна перекрутити на м’ясорубці або в блендері, тільки попередньо видалити кісточки. Ще бажано горіхи спочатку прожарити на сковороді, щоб потім вони не гірчили.
Доводимо всі інгредієнти до кипіння, розкладаємо по банках, закриваємо кришками. Щоб айвове варення з лимоном не зіпсувалося, потрібно баночки простерилізувати в духовці, температуру ставимо близько 1000, а кришки кип’ятимо.
Рецепт третій – рецепт варення з айви з яблучками. Ідеальне поєднання корисної ласощі!
Потрібні такі інгредієнти:
Фрукти миємо, чистимо, видаляємо насіння, ріжемо дрібненькими шматочками. Засипаємо їх цукром, ставимо, щоб вони пустили сік.
Потім наливаємо туди воду, сік лимона, ставимо варити на маленькому вогні. Готуємо до утворення м’якості. Закатуємо.
Варення з айви можна вживати не тільки в якості начинки і прикраси штрудлей, пирогів, пиріжків, тортів, але і як тонку солодку нотку м’ясної страви, трішечки збризнувши м’ясо зверху.
Такі прості рецепти дають нам прекрасне, медове варення! Самого здорового і приємного вам апетиту!