Бузина чорна – це лікувальна рослина з сімейства жимолостевих, плоди якої солодко-кислуваті на смак, соковиті, з 2-4 насіннями, які достигають у вересні. Її назва латинською звучить так – «самбукус». Це пов’язано з музичним інструментом самбука, який виготовляють з деревини цього маленького дерева.
Чагарник росте у листяних і хвойних лісах, виростає досить великим до 7 метрів, у нього гіллясті стебла, попелясто-бура кора. Листя непарноперисті, утворюють кілька довгастих листочків. Квіточки дрібні жовтувато-білого кольору.
До речі, кущі висаджують як декоративну рослину уздовж доріг, у населених пунктах і на пустирях. Чагарник добре приймається, якщо не контролювати, то іноді утворює великі зарості.
Існує три види бузини: чорна, червона і трав’яниста. У червоної бузини квіточки зібрані в яйцевидну кисть і не опускаються після цвітіння. У трав’янистої – три головні осі, з’єднані в щитоподібну волоть. Чагарник з чорними ягодами має п’ять головних осей і таку ж кисть, як у трав’янистої.
А час цвітіння також розрізняється. Найперша цвіте в травні – це червона, в червні – чорна, липні – трав’яниста.
Дві перші не містять лікувальних властивостей. Остання рослина настільки корисна, що в лікувальних цілях застосовується все – суцвіття, плоди, кора, листя, коріння. Але вона досить отруйна, винятком є квіти, оболонка, м’якоть ягід, не рахуючи насіння всередині.
Тому потрібно знати, як правильно збирати і заготовляти ці плоди. Як же це робити?
Крім сушіння, існує ще багато способів їх приготування: зварити варення з бузини, джем, компот, сироп, чай, наливку, приготувати желе, вичавити сік, перетерти з цукром і зберігати в свіжому вигляді в холодильнику. Однак у свіжому вигляді її не можна вживати.
Самими солодкими ласощами до чаю є варення. Воно також може використовуватися в якості начинки пирогів, пиріжків або як додатковий інгредієнт різних десертів. Його приготування детальніше розпишемо трохи нижче.
Чорна ягода містить аскорбінову кислоту, каротин, дубильні речовини і багато інших корисних елементів. Склад включає лікувальні властивості, які позитивно впливають на наш організм, а саме:
Варення з чорної бузини дуже корисне. Його треба готувати і вживати не тільки для профілактики або лікування хвороби, але і просто щоб потішити себе, чимось солодким, незвичайним.
Але зловживати не потрібно, оскільки насіння плодів містять синильну кислоту, яка може викликати блювоту і нудоту.
Рецепт перший
Просте варення з бузини:
Відокремлюємо ягоди від гілочок, миємо, відкидаємо на друшляк, щоб стекла рідина. Кладемо їх у велику миску, в якій ви зазвичай варите варення, засипаємо цукром, перемішуємо. Залишаємо на годину. Ягідки пустили сік, ставимо варити на маленький вогонь, після закипання. Через півгодини пробуємо, якщо вони м’які, розливаємо і закатуємо.
Рецепт другий
Желейне варення з чорної бузини:
Перший спосіб з пектиновим порошком. Обриваємо Плоди від квітконіжок, промиваємо проточною водою, перекручуємо половину через м’ясорубку, перекладаємо у велику каструлю, до них додаємо другу, варимо хвилин п’ять або сім. Потім насипаємо 550 грам цукру, розмішаного з порошком, постійно помішуємо, продовжуємо варити.
Коли плоди стають м’якими, варення починає густіти, потроху висипаємо цукор, який залишився. Готуємо до тих пір, поки воно не стане желейним, додаємо кислоту, розчинену в ложці води. Перемішуємо.
Швидко розкладаємо по прогрітим баночкам, укупорюємо, ставимо догори дном, накриваємо тканиною. Холодний продукт ховаємо в льох.
Спосіб другий з пектиновою приправою. Готуємо за першим способом, тільки пектинову приправу засипаємо після першої порції цукру, коли він розчиниться. Потім решту, доварюємо і заповнюємо банки.
Рецепт третій
Варення з лимоном з бузини:
Вичавлюємо сік з лимона. Готуємо сироп з цукру і води. Ягоди миємо, опускаємо в киплячу воду на три хвилини, зливаємо воду. У каструлю з ягодами наливаємо сироп, сік лимона, варимо до готовності. Готові ласощі з лимоном з ягід фасуємо по стерилізованим банкам.
Рецепт четвертий
Густе варення з бузини з агрусом:
Помиті ягоди без гілочок варимо сім хвилин. Потім протираємо через сито. Агрус миємо, перекручуємо через м’ясорубку. Інгредієнти з’єднуємо, насипаємо цукор, варимо до густоти на повільному вогні.
Рецепт п’ятий
Пікантне варення з чорної бузини з лимоном, яблуками і спеціями:
Чисті ягоди варимо 20 хвилин до м’якості, перетираємо через сито від кісточок. Лимони відварюємо, подрібнюємо блендером. На тертці натираємо яблука, кладемо їх до пюре з ягід разом з лимонною масою, корицею і ваніллю.
Наливаємо трохи води. Варимо півгодини, потім додаємо цукор з пектином, розмішуємо. Як тільки він розтанув, розкладаємо десерт у нагріті банки, які стоять в гарячій воді. Через кілька хвилин виймаємо, укупорюємо, закутуємо.
Рецепт шостий
Варення з бузини і ожини:
Миємо плоди, заливаємо водою в каструлі. Разварюємо в масу. Перетираємо через сито, щоб видалити кісточки. Отримане пюре з’єднуємо з чистою і очищеної ожиною. Після закипання варимо хвилин десять. Ягоди дуже швидко стають м’якими. Потім додаємо цукровий пісок, перемішуємо. Продовжуємо готувати ще кілька хвилин.
Гарячі ласощі фасуємо в баночки, закатуємо. Залишаємо на добу до охолодження.
Наші прабабусі та бабусі знали багато секретів народної медицини. На жаль, вони з часом втратили колишню популярність. Тому що в основному всі бажають швидко і ефективно вилікуватися, купуючи синтетичні препарати і не звертаючи уваги на наслідки.
Довіряйте народній медицині, і вона порадує вас міцним здоров’ям! Готуйте тільки корисні і смачні десерти, які сприятливо впливають на наш організм.