Бузина чорна – це лікувальна рослина з сімейства жимолостевих, плоди якої солодко-кислуваті на смак, соковиті, з 2-4 насіннями, які достигають у вересні. Її назва латинською звучить так – «самбукус». Це пов’язано з музичним інструментом самбука, який виготовляють з деревини цього маленького дерева.

Варення з бузини 3

Чагарник росте у листяних і хвойних лісах, виростає досить великим до 7 метрів, у нього гіллясті стебла, попелясто-бура кора. Листя непарноперисті, утворюють кілька довгастих листочків. Квіточки дрібні жовтувато-білого кольору.

До речі, кущі висаджують як декоративну рослину уздовж доріг, у населених пунктах і на пустирях. Чагарник добре приймається, якщо не контролювати, то іноді утворює великі зарості.

Існує три види бузини: чорна, червона і трав’яниста. У червоної бузини квіточки зібрані в яйцевидну кисть і не опускаються після цвітіння. У трав’янистої – три головні осі, з’єднані в щитоподібну волоть. Чагарник з чорними ягодами має п’ять головних осей і таку ж кисть, як у трав’янистої.

А час цвітіння також розрізняється. Найперша цвіте в травні – це червона, в червні – чорна, липні – трав’яниста.

Дві перші не містять лікувальних властивостей. Остання рослина настільки корисна, що в лікувальних цілях застосовується все – суцвіття, плоди, кора, листя, коріння. Але вона досить отруйна, винятком є квіти, оболонка, м’якоть ягід, не рахуючи насіння всередині.

Тому потрібно знати, як правильно збирати і заготовляти ці плоди. Як же це робити?

  1. Суцвіття. Коли повністю розпустилися квіти, їх збирають. Щоб потім готувати з них відвари, треба висушити суцвіття. Розкладаємо на папір в один шар, сушимо на свіжому повітрі в тіні або пов’язуємо в пучки, підвішуємо в провітрюваному приміщенні. Потім квіточки подрібнюємо в руках, просіваємо через велике решето, решту, тобто квітконіжки, викидаємо. Зберігати отриманий порошок можна в паперових коробках або пакетах близько трьох років;
  2. Кора. Її потрібно акуратно зривати в період, коли проходить рух соку чагарями;
  3. Листя. Їх збирають під час цвітіння. Сировина також сушиться, як і суцвіття. Дуже смачним виходить і «мед» з них. Літрову баночку заповнюють до самого верху одними квіточками без стеблинок, заливають цукровим сиропом (1:1, вода:цукор). Через добу варять близько 30 хвилин, цідять і охолоджують;
  4. Ягоди. Зрізають зрілими. Плоди зрізають разом з гілочками, зв’язують у пучки, вішають сушити так, щоб потрапляли прямі сонячні промені. Можна, звичайно, використовувати для цієї мети піч.

Крім сушіння, існує ще багато способів їх приготування: зварити варення з бузини, джем, компот, сироп, чай, наливку, приготувати желе, вичавити сік, перетерти з цукром і зберігати в свіжому вигляді в холодильнику. Однак у свіжому вигляді її не можна вживати.

Варення з бузини – лікувальні властивості

Самими солодкими ласощами до чаю є варення. Воно також може використовуватися в якості начинки пирогів, пиріжків або як додатковий інгредієнт різних десертів. Його приготування детальніше розпишемо трохи нижче.

Чорна ягода містить аскорбінову кислоту, каротин, дубильні речовини і багато інших корисних елементів. Склад включає лікувальні властивості, які позитивно впливають на наш організм, а саме:

  • підвищує тонус організму, сприяє довголіттю;
  • очищає кров від шкідливих речовин, холестерину;
  • збуджує гормональні залози;
  • має протизапальну, дезинфікуючу, бактерицидну, в’яжучу дію;
  • покращує роботу підшлункової залози;
  • допомагає боротися з такими хворобами, як цукровий діабет, гепатит, виразка шлунка і кишечника, варикозне розширення вен;
  • має потогінну, жарознижуючу властивість під час підвищення температури при простудному захворюванні;
  • виступає жовчогінним засобом при хворобі печінки, проносну – при запорах, сечогінну – при набряклості, захворюванні нирок;
  • лікує різні пухлини, мастопатію, початкові стадії раку.

Варення з чорної бузини дуже корисне. Його треба готувати і вживати не тільки для профілактики або лікування хвороби, але і просто щоб потішити себе, чимось солодким, незвичайним.

Але зловживати не потрібно, оскільки насіння плодів містять синильну кислоту, яка може викликати блювоту і нудоту.

Рецепти варення з чорної бузини

Рецепт перший

Варення з бузини 1

Просте варення з бузини:

  • кілограм ягід;
  • кілограм цукру.

Відокремлюємо ягоди від гілочок, миємо, відкидаємо на друшляк, щоб стекла рідина. Кладемо їх у велику миску, в якій ви зазвичай варите варення, засипаємо цукром, перемішуємо. Залишаємо на годину. Ягідки пустили сік, ставимо варити на маленький вогонь, після закипання. Через півгодини пробуємо, якщо вони м’які, розливаємо і закатуємо.

Рецепт другий

Желейне варення з чорної бузини:

  • кілограм очищених плодів;
  • перша порція 550 грам цукру;
  • 5 грам лимонної кислоти;
  • 40 грам пектинового порошку (пакетик) або 500 грам пектинової приправи;
  • друга порція 700 грам цукру.

Перший спосіб з пектиновим порошком. Обриваємо Плоди від квітконіжок, промиваємо проточною водою, перекручуємо половину через м’ясорубку, перекладаємо у велику каструлю, до них додаємо другу, варимо хвилин п’ять або сім. Потім насипаємо 550 грам цукру, розмішаного з порошком, постійно помішуємо, продовжуємо варити.

Коли плоди стають м’якими, варення починає густіти, потроху висипаємо цукор, який залишився. Готуємо до тих пір, поки воно не стане желейним, додаємо кислоту, розчинену в ложці води. Перемішуємо.

Швидко розкладаємо по прогрітим баночкам, укупорюємо, ставимо догори дном, накриваємо тканиною. Холодний продукт ховаємо в льох.

Спосіб другий з пектиновою приправою. Готуємо за першим способом, тільки пектинову приправу засипаємо після першої порції цукру, коли він розчиниться. Потім решту, доварюємо і заповнюємо банки.

Рецепт третій

Варення з бузини-5

Варення з лимоном з бузини:

  • 2 кілогрми ягід;
  • 3 кілогрми цукру;
  • 3 лимончика;
  • 1,5 літрів води.

Вичавлюємо сік з лимона. Готуємо сироп з цукру і води. Ягоди миємо, опускаємо в киплячу воду на три хвилини, зливаємо воду. У каструлю з ягодами наливаємо сироп, сік лимона, варимо до готовності. Готові ласощі з лимоном з ягід фасуємо по стерилізованим банкам.

Рецепт четвертий

Густе варення з бузини з агрусом:

  • кілограм плодів;
  • 300 грам аґрусу;
  • 1,2 кілограм цукрового піску.

Помиті ягоди без гілочок варимо сім хвилин. Потім протираємо через сито. Агрус миємо, перекручуємо через м’ясорубку. Інгредієнти з’єднуємо, насипаємо цукор, варимо до густоти на повільному вогні.

Рецепт п’ятий

Варення з бузини 4

Пікантне варення з чорної бузини з лимоном, яблуками і спеціями:

  • кілограм ягід без гілочок;
  • півкіло яблук;
  • 2 лимона;
  • 0,4 кілограма цукру;
  • 2 палички кориці;
  • 2 ложки пектину;
  • ваніль за смаком.

Чисті ягоди варимо 20 хвилин до м’якості, перетираємо через сито від кісточок. Лимони відварюємо, подрібнюємо блендером. На тертці натираємо яблука, кладемо їх до пюре з ягід разом з лимонною масою, корицею і ваніллю.

Наливаємо трохи води. Варимо півгодини, потім додаємо цукор з пектином, розмішуємо. Як тільки він розтанув, розкладаємо десерт у нагріті банки, які стоять в гарячій воді. Через кілька хвилин виймаємо, укупорюємо, закутуємо.

Рецепт шостий

Варення з бузини і ожини:

  • півтора кілограма плодів;
  • півтора кілограма ожини;
  • три кілограми цукру;
  • 300-450 мл води.

Миємо плоди, заливаємо водою в каструлі. Разварюємо в масу. Перетираємо через сито, щоб видалити кісточки. Отримане пюре з’єднуємо з чистою і очищеної ожиною. Після закипання варимо хвилин десять. Ягоди дуже швидко стають м’якими. Потім додаємо цукровий пісок, перемішуємо. Продовжуємо готувати ще кілька хвилин.

Гарячі ласощі фасуємо в баночки, закатуємо. Залишаємо на добу до охолодження.

Наші прабабусі та бабусі знали багато секретів народної медицини. На жаль, вони з часом втратили колишню популярність. Тому що в основному всі бажають швидко і ефективно вилікуватися, купуючи синтетичні препарати і не звертаючи уваги на наслідки.

Довіряйте народній медицині, і вона порадує вас міцним здоров’ям! Готуйте тільки корисні і смачні десерти, які сприятливо впливають на наш організм.