Карамель на паличці в домашніх умовах: покрокові рецепти
Ті, чиє дитинство припало на епоху Радянського Союзу, періодично з теплотою згадують цей час. Особливо ностальгують любителі солодкого, коли мова заходить про цукрові льодяники на паличках.
Сучасні кондитерські фабрики вражають розмаїттям та оригінальністю цукерок, але їх продукція не зрівняється з непомітними на перший погляд льодяниками з простих, але абсолютно натуральних компонентів високої якості. Приготувати улюблену з дитинства карамель на паличці в домашніх умовах досить легко. Це завдання під силу навіть початківцю кулінару.
Традиційна карамель на паличці
Інгредієнти:
- цукор — 200 гр;
- тепла вода – 35 мл.
Спосіб приготування:
- Погріти кілька секунд порожню каструлю на вогні, потім всипати в неї цукор, не знімаючи з плити;
- Варити цукровий пісок до моменту, поки він по краях не почне ставати рідким;
- Ретельно струсити ємність і знову поставити на плиту, чекаючи, поки чверть обсягу цукру не стане рідкою;
- Акуратно перемішати масу з допомогою дерев’яної ложки. Залишити до повного розчинення цукрового піску;
- Зняти каструлю з плити і обережно додати в неї підігріту воду. Добре перемішати;
- Сироп розлити по формочках, попередньо змастивши їх маслом, увіткнути шпажки.
Кавова карамель на паличці
Інгредієнти:
- попередньо зварена кава – 1 склянка;
- цукровий пісок – 175 гр;
- вершкове масло – 25 гр;
- олія – 10 мл;
- вершки 15% жирності – 1 стакан.
Процес приготування:
- У глибокому сотейнику змішати масло, олію та цукор;
- Поставити суміш на середній вогонь і безперервно помішувати її до утворення однорідної консистенції;
- Влити в карамель каву й вершки. Варити до готовності;
- Розлити по формочках.
Карамель на паличці з кокосовою стружкою
Інгредієнти:
- Вершкове масло — 40 г;
- Стружка кокоса – 80 гр;
- Цукор – 25 гр;
- Олія – 8 мл.
Етапи приготування:
- Розтопити масло за допомогою водяної бані, додати до нього цукор і варити на сильному вогні, постійно помішуючи до придбання бурштинового кольору;
- Харчову фольгу змастити тонким шаром олії і висипати на неї третю частину стружки кокоса;
- Карамель, яка досягла необхідної кондиції, викласти на фольгу і розподілити по всій її поверхні;
- Ласощі нарізати на скибочки і обваляти у стружці, що залишилася. При бажанні в середину карамельок можна вставити палички.
Яблучна карамель на паличці
Інгредієнти:
- Яблучний оцет – 10 мл;
- Цукровий пісок – 125 гр;
- Вода – 50 мл.
Як приготувати:
- У каструлі зі щільним дном варити цукровий пісок з поступовим додаванням води до досягнення золотистого кольору;
- Влити оцет і продовжувати підготовку, поки маса не забарвиться в коричневий колір;
- Готову карамель розлити по формах і вставити шпажки, поки продукт повністю не затвердів.
Фрукти в карамелі на паличці
Ягоди і фрукти в карамелі на паличці можна використовувати у якості самостійного десерту або для прикраси інших кондитерських виробів.
Склад:
- улюблені фрукти або ягоди – 450 гр;
- цукровий пісок – 180 гр;
- соняшникова олія – 15 мл;
- вода очищена – 70 мл.
Приготування:
- Перебрати, промити і просушити свіжі ягоди та фрукти. Фрукти великого розміру нарізати акуратними скибочками;
- Зробити карамель за базовим рецептом;
- Змастити соняшниковою олією металеву решітку;
- Шматочки фруктів і ягоди за допомогою зубочисток або пластикових вилочок вмочити по черзі у готову карамельну масу і відправити на решітку до повного охолодження.
Корисні поради
Щоб побалувати себе й близьких по-справжньому смачною домашньою карамеллю, важливо дотримуватися кількох правил:
- Ідеальний варіант ємності для приготування сиропу – це каструля або сотейник із товстим дном, що не володіє високим ступенем теплопровідності. При відсутності такого посуду господині слід вибирати тари з тонким щільним дном, але обов’язково додавати воду в процесі приготування. Недотримання даного пункту загрожує підгоранням цукрової маси.
- Процес плавлення цукру важливо супроводжувати регулярним помішуванням.
- Не слід залишати готову карамель у ємності, в якій вона варилася. В остиглому стані відокремити її від стінок посуду буде практично не можливо.
- Гаряча карамель здатна залишати серйозні опіки. Краще перестрахуватися й убезпечити себе термостійкими рукавичками.
- Якщо з якої-небудь причини сироп виявився недовареним, його можна вживати в їжу, правда, на смак він більше нагадуватиме жувальну іриску, а не цукровий льодяник.
- Новачкові у приготуванні карамелі в якості бази слід вибирати білий, а не коричневий нерафінований цукор. Таким чином буде простіше відстежити момент переходу цукрової маси від світлого відтінку до янтарного.
- Використання у процесі готування молока замість води додасть цукеркам легкий вершковий смак і насичений аромат.
- На жаль, готові формочки для карамелі на паличці знайти досить проблематично, тому можна скористатися підручними засобами, наприклад, футлярами для заморозки льоду або пластиковими контейнерами з-під шоколадних цукерок. Важливо пам’ятати про необхідність рясного змащування формочок олією, це допоможе вийняти готовий льодяник.
- Для надання готовим льодяникам глянцевого блиску їх необхідно на секунду занурити у теплу воду.
- Не варто забувати про кондитерські посипки, кунжутне насіння або подрібнені горішки, які можна використовувати для прикраси ще гарячих цукерок.
- Щоб надати льодяникам насичений колір, можна влити у сироп кілька ложок ягідного соку або трав’яного настою. При відсутності таких натуральних барвників прийнятне використання харчових.