Ті, чиє дитинство припало на епоху Радянського Союзу, періодично з теплотою згадують цей час. Особливо ностальгують любителі солодкого, коли мова заходить про цукрові льодяники на паличках.

Сучасні кондитерські фабрики вражають розмаїттям та оригінальністю цукерок, але їх продукція не зрівняється з непомітними на перший погляд льодяниками з простих, але абсолютно натуральних компонентів високої якості. Приготувати улюблену з дитинства карамель на паличці в домашніх умовах досить легко. Це завдання під силу навіть початківцю кулінару.

Традиційна карамель на паличці

Інгредієнти:

  • цукор — 200 гр;
  • тепла вода – 35 мл.

Спосіб приготування:

  1. Погріти кілька секунд порожню каструлю на вогні, потім всипати в неї цукор, не знімаючи з плити;
  2. Варити цукровий пісок до моменту, поки він по краях не почне ставати рідким;
  3. Ретельно струсити ємність і знову поставити на плиту, чекаючи, поки чверть обсягу цукру не стане рідкою;
  4. Акуратно перемішати масу з допомогою дерев’яної ложки. Залишити до повного розчинення цукрового піску;
  5. Зняти каструлю з плити і обережно додати в неї підігріту воду. Добре перемішати;
  6. Сироп розлити по формочках, попередньо змастивши їх маслом, увіткнути шпажки.

Кавова карамель на паличці

Інгредієнти:

  • попередньо зварена кава – 1 склянка;
  • цукровий пісок – 175 гр;
  • вершкове масло – 25 гр;
  • олія – 10 мл;
  • вершки 15% жирності – 1 стакан.

Процес приготування:

  1. У глибокому сотейнику змішати масло, олію та цукор;
  2. Поставити суміш на середній вогонь і безперервно помішувати її до утворення однорідної консистенції;
  3. Влити в карамель каву й вершки. Варити до готовності;
  4. Розлити по формочках.

Карамель на паличці з кокосовою стружкою

Інгредієнти:

  • Вершкове масло — 40 г;
  • Стружка кокоса – 80 гр;
  • Цукор – 25 гр;
  • Олія – 8 мл.

Етапи приготування:

  1. Розтопити масло за допомогою водяної бані, додати до нього цукор і варити на сильному вогні, постійно помішуючи до придбання бурштинового кольору;
  2. Харчову фольгу змастити тонким шаром олії і висипати на неї третю частину стружки кокоса;
  3. Карамель, яка досягла необхідної кондиції, викласти на фольгу і розподілити по всій її поверхні;
  4. Ласощі нарізати на скибочки і обваляти у стружці, що залишилася. При бажанні в середину карамельок можна вставити палички.

Яблучна карамель на паличці

Інгредієнти:

  • Яблучний оцет – 10 мл;
  • Цукровий пісок – 125 гр;
  • Вода – 50 мл.

Як приготувати:

  1. У каструлі зі щільним дном варити цукровий пісок з поступовим додаванням води до досягнення золотистого кольору;
  2. Влити оцет і продовжувати підготовку, поки маса не забарвиться в коричневий колір;
  3. Готову карамель розлити по формах і вставити шпажки, поки продукт повністю не затвердів.

Фрукти в карамелі на паличці

Ягоди і фрукти в карамелі на паличці можна використовувати у якості самостійного десерту або для прикраси інших кондитерських виробів.

Склад:

  • улюблені фрукти або ягоди – 450 гр;
  • цукровий пісок – 180 гр;
  • соняшникова олія – 15 мл;
  • вода очищена – 70 мл.

Приготування:

  1. Перебрати, промити і просушити свіжі ягоди та фрукти. Фрукти великого розміру нарізати акуратними скибочками;
  2. Зробити карамель за базовим рецептом;
  3. Змастити соняшниковою олією металеву решітку;
  4. Шматочки фруктів і ягоди за допомогою зубочисток або пластикових вилочок вмочити по черзі у готову карамельну масу і відправити на решітку до повного охолодження.

Корисні поради

Щоб побалувати себе й близьких по-справжньому смачною домашньою карамеллю, важливо дотримуватися кількох правил:

  • Ідеальний варіант ємності для приготування сиропу – це каструля або сотейник із товстим дном, що не володіє високим ступенем теплопровідності. При відсутності такого посуду господині слід вибирати тари з тонким щільним дном, але обов’язково додавати воду в процесі приготування. Недотримання даного пункту загрожує підгоранням цукрової маси.
  • Процес плавлення цукру важливо супроводжувати регулярним помішуванням.
  • Не слід залишати готову карамель у ємності, в якій вона варилася. В остиглому стані відокремити її від стінок посуду буде практично не можливо.
  • Гаряча карамель здатна залишати серйозні опіки. Краще перестрахуватися й убезпечити себе термостійкими рукавичками.
  • Якщо з якої-небудь причини сироп виявився недовареним, його можна вживати в їжу, правда, на смак він більше нагадуватиме жувальну іриску, а не цукровий льодяник.
  • Новачкові у приготуванні карамелі в якості бази слід вибирати білий, а не коричневий нерафінований цукор. Таким чином буде простіше відстежити момент переходу цукрової маси від світлого відтінку до янтарного.
  • Використання у процесі готування молока замість води додасть цукеркам легкий вершковий смак і насичений аромат.
  • На жаль, готові формочки для карамелі на паличці знайти досить проблематично, тому можна скористатися підручними засобами, наприклад, футлярами для заморозки льоду або пластиковими контейнерами з-під шоколадних цукерок. Важливо пам’ятати про необхідність рясного змащування формочок олією, це допоможе вийняти готовий льодяник.
  • Для надання готовим льодяникам глянцевого блиску їх необхідно на секунду занурити у теплу воду.
  • Не варто забувати про кондитерські посипки, кунжутне насіння або подрібнені горішки, які можна використовувати для прикраси ще гарячих цукерок.
  • Щоб надати льодяникам насичений колір, можна влити у сироп кілька ложок ягідного соку або трав’яного настою. При відсутності таких натуральних барвників прийнятне використання харчових.