Вимішуючи тісто для пиріжків, господиня навряд чи замислюється про вимоги до нього: еластичність, легкість, смак. Але варто порушити технологію, і пиріжки не зліпляться, не піднімуться, будуть просто несмачні. Тільки вдале поєднання складників: якісне борошно, свіжі масло і яйця, смачна начинка і оптимальна рецептура, – приводять до того, що домашні, і не тільки домашні, пальчики облизують від задоволення.
Якщо вибрати неякісне борошно, пиріжки приготувати не вдасться, навіть із начинкою з вишні. Чому саме з вишні?
На думку більшості господинь, начинка – вишня без кісточок – з будь-якої випічки робить шедевр, якщо тісто склеїться. При неякісному борошні воно буде важким і розсипчастим.
Купуючи борошно, слід звернути увагу на термін виготовлення. Зовсім свіже купувати не варто, воно ще «не настоялося». Від дати випуску повинно пройти не менше місяця.
Борошно, якому більше 3 місяців, необхідно буде просіяти. Реальний термін зберігання продукту – не більше 1,5 років.
Якщо можливо, дрібку борошна варто зачерпнути сухою рукою, і розтерти між пальців. Прилипає до рук? Відвогле, купувати не варто. Скочується в кульку – висновок той же.
Про якість продукту може багато розповісти запах. Свіже борошно пахне приємно – свіжомеленим зерном. На смак воно солодкувате, в ньому не трапляються грудочки.
Яким би не був вдалим рецепт, якщо колір після підвищення вологості змінюється, випічка не буде вдалою. Звичайно, в магазині ніхто капнути крапельку води на борошно не дасть. Але все ж…
Червонуватий відтінок після тесту на вологу покаже підвищений вміст висівок, блакитний – незрілість зерен або включення сторонніх злакових культур.
Також варто звернути увагу на кількість клейковини. Якщо планується випічка, цей показник повинен бути на рівні 25%. Вище 30% — продукт годиться тільки для млинців.
Свої рецепти тіста для пиріжків може запропонувати кожна господиня. На жаль, трапляється, що за цією технологією смачна випічка виходить тільки у неї. Тому освоюючи запропоновану рецептуру, потрібно вносити в неї щось своє. І тільки тоді буде справжній кулінарний шедевр.
Швидке тісто для пиріжків, смажених на сковороді, займає час приготування – 15 хвилин.
Інгредієнти:
Дріжджі і цукор розчиняють у склянці теплої води, в окремій мисці вимішують борошно з маслом і сіллю. З’єднують розчин дріжджів і борошняну суміш, перемішують, вливають склянку окропу, і знову вимішують, поки не вийде еластичний колобок. Зрозуміло, борошно необхідно при вимішуванні підсипати. Можливо, доведеться додати і воду. Як тільки колобок набуде потрібної консистенції, можна ліпити пиріжки.
Тісто для смажених пиріжків можна вимісити і на кефірі.
Необхідно мати під рукою:
Соду змішують з кефіром в ємності для вимішування тіста, додають туди по черзі – перемішуючи – яйця, сіль, борошно. Приготування займає близько 7 хвилин. Підходить тісто для дитячої випічки піци – воно дуже легке, у ньому немає жиру. Єдиний нюанс – начинка обов’язково повинна бути сухою, інакше випічка «попливе».
Як приготувати пиріжки з листкового тіста? За 5-10 хвилин встигнути неможливо, приготування «напівфабрикату» для випічки вимагає часу.
Інгредієнти для замісу:
Борошно змішується з рубаним маслом – невеликий шматочок необхідно залишити, перетирається в крихту. У молоко додають розпушувач або гашену соду, збите яйце і заливають «коктейлем» масляну крихту.
Тісто вимішується – воно просто виліплюється в грудку. Цю неоднорідну масу залишають «доходити» на 10-15 хвилин під полотняним рушником. Потім ділять колобок на 2 частини, змащують залишком розтопленого масла, трохи вимішують, розтачують пластом.
З пласта роблять спочатку рулет, а потім – колобок. Колобок потрібно помістити в холодильник на 30 хвилин, щоб охолодився. Під начинку розтачується вже охолоджене тісто.
Цей рецепт розрахований на несолодкі начинки. Якщо хочеться солодкої випічки, то інгредієнти готують інші. Обов’язковий набір: борошно, яйця, цукор, сіль, сода.
Тісто замішується на сироватці. Кількість: 800 г; 3 штуки, 2 столові ложки, половина чайної ложки. Сироватка – 250 мл
Борошно змішують сухе з сіллю і содою, потім роблять в ньому заглиблення і розбивають яйця, підсипають цукор, наливають сироватку. Все вимішують і залишають на 30 хвилин, щоб просочилося і розм’якшилось.
Незважаючи на очевидну простоту рецепта, відразу хочеться попередити – це чудове тісто тане в роті, але його потрібно «відчувати». Недосвідченим господаркам краще не братися за приготування.
Тісто для пиріжків у духовці традиційно готується дріжджове.
Інгредієнти для опари:
Для тіста:
Дріжджі розводять у теплій воді. У частину борошна наливають дріжджову суміш, додають ще трохи борошна і цукру, дають опарі постояти хвилин 40. Потім висипають інші інгредієнти, вимішують, поки не перестає липнути до рук.
Тісто залишають на 2-3 години в темному і теплому місці, щоб воно підійшло. За час «відпочинку» його обминають 2 або 3 рази.
Для солодких пиріжків можна приготувати пісочне тісто.
Необхідні продукти:
Спочатку розтоплюється до м’якості маргарин і розминається виделкою, потім він перетирається з цукровою пудрою. Цукор краще перетерти в пудру, бо з ним буде багато клопоту. Його потрібно перетирати до розчинення кристалів.
З одного яйця беруть жовток, друге додається ціле. Продовжуючи розтирати, вмішують соду, яку гасять лимонним соком, сіль і цедру.
Всипають борошно, швидко замішують тісто до повної однорідності, і на 20 хвилин у поліетиленовій плівці прибирають у холод. Все готове!
Тепер залишається підібрати начинку, і порадувати близьких смачною випічкою. Є ще один вид начинки – крім вишні, який підходить до будь-якого типу тісті – це м’ясо. Смачного!