Радянські мультфільми досі улюблені всіма дітьми і дорослими. Пам’ятаєте, як говорив Карлсон? Його смішна фраза: «А ми тут плюшками балуємося», – залишилася в пам’яті мільйонів господинь. З яким розчуленням він це говорив.

Цей вислів підтверджує, що смачніше домашньої випічки нічого немає, тому сьогодні ми вчимося готувати здобне тісто для булочок.

Готуємо здобу за правилами

Багато господинь, особливо ті, хто тільки починає свій кулінарний шлях, цікавляться, як приготувати здобне тісто для булочок. Як відомо, здоба відрізняється своєю пишністю, м’якістю, пористістю і незвичайним смаком. З такого тіста можна випікати практично будь-які кондитерські вироби.

здобні булочки

Як показує практика, багато хто бажає ласувати виключно домашньою випічкою. Готувати здобне тісто можна двома способами: на основі опари або без неї. Найбільш популярним вважається саме перший спосіб, оскільки опарне тісто виходить більш ароматним і пишним.

Якщо ви вперше вирішили приготувати здобну випічку, то вам неодмінно потрібна допомога і підтримка досвідчених кулінарів і господинь. Давайте нашу подорож в країну кондитерської майстерності почнемо з вивчення деяких правил:

  • Як правило, здобна випічка готується на дріжджовій основі. Для цих цілей можна вибирати як пресовані, так і швидкодіючі сухі дріжджі.
  • Дріжджі традиційно заварюють в молоці, яке попередньо нагрівають до температурної позначки в 35-36°.
  • Щоб переконатися, що молоко підігріто до потрібної температури, капніть його на зап’ястя. Ви не повинні відчувати ані холоду, ані тепла.
  • Опара готується на молочній основі з додаванням цукру-піску, просіяного високосортного борошна і дріжджів.
  • По мірі настоювання і підйому опари ми починаємо додавати інші інгредієнти.
  • Ви можете самостійно визначити кількість продуктів. Чим більше жирів і яєць, тим смачніше здоба.
  • У тісто додають виключно вершкове розтоплене масло. Воно не повинно бути гарячим, інакше ви ризикуєте запарити дріжджі.
  • Здобне тісто обов’язково розміщуємо в затишному місці і обминаємо 2 рази.
  • За консистенцією тісто має бути густим, пишним і еластичним. Ні в якому разі воно не повинно прилипати до форми або до рук.
  • Формочки або деко можна змащувати маргарином або рослинною олією, а також устеляти пергаментом.
  • Щоб випічка набула характерної рум’яної скоринки, змащуємо поверхню заготовки кондитерського виробу яєчною жовтковою масою.
  • На основі здобного тіста можна випікати пироги і пиріжки з різними начинками.
  • У тісто можна відразу додавати мак або родзинки.
  • Вишуканий аромат випічці додасть ваніль. Додавайте її в тісто під час замісу.
  • Головний секрет: здобне тісто любить ручну роботу, а точніше, довгий заміс. 20-25 хвилин вимішування тіста – оптимальний час для отримання смачних булочок.
  • Випікати здобні вироби слід в духовій шафі при температурі 180°.
  • Дверцята духовки відкривати не потрібно, інакше випічка просяде і не буде пишною.
  • Щоб булочки швидко не черствіли, змащуємо поверхню гарячих виробів теплою відфільтрованою водою або розтопленим вершковим маслом.

Любителям домашньої випічки на замітку

Якщо ви довго шукали рецепт здобного дріжджового тіста для булочок, то вам неймовірно пощастило. Ми пропонуємо самий популярний і простий спосіб приготування ароматної і пористої випічки. Таке тісто вважається універсальним. Його можна використовувати для випікання пирогів або булочок з начинкою. До речі, із зазначеної кількості продуктів виходить два великих пирога або 45-50 булочок середнього розміру.

здобне тісто для булочок

Склад:

  • 0,4 л відфільтрованої води;
  • дріжджі сухі порошкоподібні – 30 г;
  • 8 скл. просіяного високосортного борошна;
  • 1 яєчний жовток;
  • 3 ст. л. цукру-піску;
  • сіль – невелика щіпка;
  • ванілін – за смаком;
  • 100 г розтопленого вершкового маргарину або масла.

Приготування:

  1. Готуємо всі інгредієнти: попередньо дістаємо їх з холодильника, щоб вони мали однакову температуру.
  2. В окрему глибоку піалу виливаємо 2 скл. відфільтрованої води, нагрітої до 36°.
  3. Додаємо у воду порошкоподібні дріжджі і гарненько їх розмішуємо.
  4. Беремо іншу піалу і просіюємо в неї приблизно половину борошна.
  5. Додаємо 1 ст. л. цукрового піску, а потім дріжджову суміш.
  6. Все добре перемішуємо і відставляємо в сторону на 2-3 години.
  7. Наша опара готова. Не забуваємо її періодично осаджувати.
  8. Тим часом ставимо на плиту металеву піалу і викладаємо в неї вершковий маргарин або масло.
  9. Розтоплюємо масло до однорідної рідкої консистенції.
  10. Тепер в опару додаємо 2 ст. л. цукру-піску, 1 яєчний жовток, дрібку мілкої солі, розтоплене вершкове масло.
  11. Додаємо решту просіяного борошна і замішуємо тісто.
  12. Вимішуємо його не менше 20 хвилин, а потім перекладаємо в глибоку емальовану посуду і залишаємо на 2-3 години.
  13. Уважно стежимо за тістом і постійно його осаджуєм, щоб воно не вилазило за межі ємності.
  14. Потім ще раз осаджуєм тісто, злегка вимішуємо його і приступаємо до приготування булочок.

Хлібопічка – незамінна помічниця на кухні

Технічний прогрес подарував господиням безліч кухонних приладів, які істотно полегшили їх долю на кулінарному терені. Вам не потрібно більше годинами вимішувати тісто, якщо у вас є хлібопічка. Саме цей агрегат виконає за вас всю роботу. Зараз ми розповімо вам, як зробити здобне тісто для булочок в хлібопічці.

здобне тісто в хлібопічці

Склад:

  • 0,2 л молока;
  • 55 г. вершкового розтопленого масла або маргарину;
  • 2 шт. курячих яєць;
  • 0,5 кг високосортного борошна;
  • 1 ч. л. порошкоподібних дріжджів;
  • ½ ч. л. солі;
  • 2 ½ ст. л. цукрового піску.

Приготування:

  1. На водяній бані або в мікрохвильовій печі підігріваємо молоко до 40°.
  2. Дістаємо контейнер з хлібопічки і виливаємо в нього молоко, додаємо сіль, розтоплене вершкове масло.
  3. В піалі збиваємо яйця, а потім відправляємо цю масу в контейнер.
  4. Просіваємо, бажано двічі, високосортне борошно і також викладаємойого в контейнер.
  5. Поверх борошна викладаємо порошкоподібні дріжджі і цукор-пісок.
  6. Вибираємо програму «Тісто» і починаємо заміс.
  7. Після закінчення відведеного часу відкриваємо кришку хлібопічки. Використовуючи лопатку, відскрібаємо зі стінок контейнера шматки тіста, борошно і викладаємо в центр ємності.
  8. Заміс тіста буде завершено приблизно через 12-15 хвилин.
  9. На 90 хвилин закриваємо кришку хлібопічки. За цей час тісто підійде.
  10. Тепер ми можемо використовувати приготовану здобу для випікання пирогів, булочок або пиріжків.

Щоб приготувати вишукану, ароматну, пишну і надзвичайно смачну домашню випічку, необов’язково бути кваліфікованим кондитером. У домашніх умовах ви можете зробити здобне тісто без особливих зусиль. Керуйтеся в приготуванні здоби описаними порадами і чітко дотримуйтесь приписів рецепту. Якщо ви хочете зменшити порцію, то відповідно беріть меншу кількість продуктів. Спробуйте, і у вас все неодмінно вийде, а ваші домочадці, скуштувавши здобні булочки, не поскупляться на похвалу. Приємного апетиту!