Еклер (від фр. eclair — блискавка, спалах) — тістечко, приготоване з заварного тіста з начинкою (традиційно — солодким кремом), покрите зверху топленим шоколадом, глазур’ю або посипане кондитерською крихтою або цукровою пудрою. Існує версія, що таку назву ці солодощі отримали завдяки своїй здатності швидко збільшуватися в розмірах в процесі приготування.
Творцем рецепту цієї страви вважається знаменитий французький кулінар XIX століття Марі-Антуан Карем, відомий також як «кухар королів і король кухарів».
У США тістечка називають «довгим Джоном», в Німеччині — «любовною кісточкою», «кавовим бруском» або «заячою лапою».
В нашій країні вже не один десяток років це тістечко є одним з найбільш улюблених як дорослими, так і дітьми десертів. Практично кожна господиня має власний перевірений рецепт приготування цієї страви.
Приготувати її не так вже й складно навіть людині, яка рідко стоїть біля плити, для цього досить знати деякі секрети приготування заварного тіста для еклерів — саме воно є основою для тістечка. Начинку можна використовувати різну — заварну, сирну, фісташкову, масляну, шоколадний крем або збиті вершки.
Інгредієнти:
Втім, через брак спеціального кондитерського мішка можна скористатися чистим поліетиленовим пакетиком, наповнивши його тістом і акуратно відрізавши куточок. Але в цьому випадку дуже важливо, щоб він був максимально міцним, оскільки маса може порвати його стінки.
Заварне тісто для еклерів, приготоване за цим рецептом, можна використовувати відразу, а можна відправити на зберігання в холодильник. Для цього необхідно помістити масу в чистий поліетиленовий пакет і туго зав’язати.
В холодильнику його можна зберігати не більше трьох діб, в морозильній камері — максимум три місяці. Якщо ви приготували велику кількість тіста на майбутнє та збираєтеся його заморозити, розділіть його на декілька частин — так ви зможете кілька разів приготувати еклери, не розморожуючи при цьому всякий раз великий пакет.
Смачне тісто можна приготувати, звичайно ж, тільки їх якісних продуктів.
Використовуйте дуже свіжі яйця. Якщо ви їх купуєте в магазині, зверніть увагу на маркування. Бажано, щоб на них була присутня позначка «Д» (дієтичне). Вона свідчить про те, що яйця були знесені не більше 7 днів тому. Щоб упевнитися в їх якості, опустите яйця, воду — свіжі залишаться на дні, а несвіжі спливуть.
Щоб вироби вийшли більш м’якими і легкими, використовуйте пшеничне борошно вищого гатунку зі зниженим вмістом глютену.
І тісто, і крем для еклерів вийдуть набагато смачніше, якщо використовувати для їх приготування натуральне вершкове масло. Багато господинь застосовують для цих цілей маргарин або сперд. Але такі вироби істотно поступаються за смаком. До того ж рослинні жири містять канцерогени, а тому їх небажано вживати в їжу, особливо дітям.
Сподіваємося, перераховані вище секрети приготування заварного тіста допоможуть вам створити по-справжньому смачний і корисний десерт.