Еклер (від фр. eclair — блискавка, спалах) — тістечко, приготоване з заварного тіста з начинкою (традиційно — солодким кремом), покрите зверху топленим шоколадом, глазур’ю або посипане кондитерською крихтою або цукровою пудрою. Існує версія, що таку назву ці солодощі отримали завдяки своїй здатності швидко збільшуватися в розмірах в процесі приготування.

приготування еклерівТворцем рецепту цієї страви вважається знаменитий французький кулінар XIX століття Марі-Антуан Карем, відомий також як «кухар королів і король кухарів».

Цікавий факт

У США тістечка називають «довгим Джоном», в Німеччині — «любовною кісточкою», «кавовим бруском» або «заячою лапою».

В нашій країні вже не один десяток років це тістечко є одним з найбільш улюблених як дорослими, так і дітьми десертів. Практично кожна господиня має власний перевірений рецепт приготування цієї страви.

Приготувати її не так вже й складно навіть людині, яка рідко стоїть біля плити, для цього досить знати деякі секрети приготування заварного тіста для еклерів — саме воно є основою для тістечка. Начинку можна використовувати різну — заварну, сирну, фісташкову, масляну, шоколадний крем або збиті вершки.

Як приготувати заварне тісто для еклерів: покрокова інструкція

Інгредієнти:

  • 250 мл чистої питної води;
  • 120 г вершкового масла;
  • 4 або 5 дрібних яєць;
  • 200 г пшеничного борошна;
  • щіпка солі.

Спосіб приготування

  • Приготуйте дві каструльки — маленьку і велику. Маленька каструля повинна повністю поміщатися у великий;
  • Наповніть велику ємність водою приблизно на дві третини, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. У маленьку каструльку налийте 250 мл чистої води, додайте туди порізане вершкове масло, посоліть і поставте її у велику каструлю з киплячою водою;
  • Коли масло розтопиться, висипте у воду з маслом все борошно і дуже швидко перемішайте до утворення густої однорідної маси, не дістаючи меншої ємності з більшої. Зменшіть вогонь. Слідкуйте, щоб не було грудочок;
  • Таким чином проваріть отриману масу 2 хвилини (тісто для еклерів і заварним називається саме тому, що його проварюють) і дістаньте маленьку ємність з води;
  • Трохи охолодіть масу, перемішайте її ще кілька разів і приступайте до введення яєць;
  • Щоб заварне тісто для еклерів вийшло смачним, не використовуйте холодні яйця. За кілька годин до приготування їх слід дістати з холодильника, вимити теплою (не гарячою!) водою і витерти рушником. Введіть яйця по одному, постійно перемішуючи дерев’яною лопаткою до тих пір, поки маса не стане еластичною і однорідною. Використовувати міксер для цих цілей не рекомендується, оскільки в такому випадку тісто може вийти надмірно рідким і з ним буде важко працювати;
  • тісто для еклерівПравильно приготоване заварне тісто для еклерів повинно мати середню консистенцію — бути не густим, і не рідким. Якщо ви помітите, що воно тягнеться за лопаткою, припиніть його перемішувати;
  • Тепер приступайте до процесу випікання. Розігрійте духовку до 200°C;
  • Змастіть деко дезодорованою соняшниковою олією або жиром. За допомогою кондитерського мішка або шприца викладайте на деко невеликі палички тіста довжиною приблизно 4-5 см або колобки діаметром 3 см на відстані як мінімум 4 см один від одного (як вже говорилося, при термічній обробці тістечка значно збільшуються в розмірах).

Втім, через брак спеціального кондитерського мішка можна скористатися чистим поліетиленовим пакетиком, наповнивши його тістом і акуратно відрізавши куточок. Але в цьому випадку дуже важливо, щоб він був максимально міцним, оскільки маса може порвати його стінки.

  • Помістіть деко в духовку і випікайте 10 хвилин при температурі 200°C. Після цього, не відкриваючи дверцята духовки (інакше тістечка можуть осісти), зменшіть температуру до 180°C і випікайте ще 20 хвилин;
  • Вимкніть плиту і дістаньте деко. Щоб перевірити готовність тістечок, злегка постукайте по них — вони повинні бути сухими і видавати дзвінкий звук. На вигляд готові еклери повинні бути золотистими і рум’яними;
  • Дозвольте спеченим тістечкам як слід охолонути і тільки тоді наповнюйте їх кремом.

Заварне тісто для еклерів, приготоване за цим рецептом, можна використовувати відразу, а можна відправити на зберігання в холодильник. Для цього необхідно помістити масу в чистий поліетиленовий пакет і туго зав’язати.

В холодильнику його можна зберігати не більше трьох діб, в морозильній камері — максимум три місяці. Якщо ви приготували велику кількість тіста на майбутнє та збираєтеся його заморозити, розділіть його на декілька частин — так ви зможете кілька разів приготувати еклери, не розморожуючи при цьому всякий раз великий пакет.

Як вибирати продукти для приготування еклерів?

Смачне тісто можна приготувати, звичайно ж, тільки їх якісних продуктів.

Використовуйте дуже свіжі яйця. Якщо ви їх купуєте в магазині, зверніть увагу на маркування. Бажано, щоб на них була присутня позначка «Д» (дієтичне). Вона свідчить про те, що яйця були знесені не більше 7 днів тому. Щоб упевнитися в їх якості, опустите яйця, воду — свіжі залишаться на дні, а несвіжі спливуть.

еклери з начінкоюЩоб вироби вийшли більш м’якими і легкими, використовуйте пшеничне борошно вищого гатунку зі зниженим вмістом глютену.

І тісто, і крем для еклерів вийдуть набагато смачніше, якщо використовувати для їх приготування натуральне вершкове масло. Багато господинь застосовують для цих цілей маргарин або сперд. Але такі вироби істотно поступаються за смаком. До того ж рослинні жири містять канцерогени, а тому їх небажано вживати в їжу, особливо дітям.

Сподіваємося, перераховані вище секрети приготування заварного тіста допоможуть вам створити по-справжньому смачний і корисний десерт.