Досвідчені господині знають, що приготування випічки на основі дріжджового тіста вимагає певних навичок і вмінь. Після перших невдалих спроб деякі жінки відмовляються від цієї затії і купують магазинні кондитерські вироби. Сьогодні ми розкриємо секрет, як замісити дріжджове тісто правильно.

Секрети кондитерської майстерності

Мабуть, кожна молода господиня намагається відразу ж проявити усі свої кулінарні здібності і здивувати новоспеченого чоловіка вишуканою домашньою випічкою. На жаль, не у всіх з першого разу виходить замісити правильно тісто. Перш ніж ми розглянемо кілька рецептів і дізнаємося, як поставити дріжджове тісто на пиріжки, давайте вивчимо кілька кулінарних порад:

  • дріжджове тісто на пиріжкиТісто можна готувати двома способами: з опарою і без неї. У першому випадку буде потрібно більше часу, терпіння і сил, але і випічка вийде пишнішою і смачнішою.
  • Дріжджі можна використовувати сухі або пресовані. Ці види дріжджів взаємозамінні, але не забуваємо про пропорції. Так, на 1 частину пресованих дріжджів припадає три сухих.
  • В якості основи можна вибирати молоко, кефір, кисле молоко або відфільтровану воду.
  • Дріжджі обов’язково розводимо в теплій рідині. Її оптимальна температура становить 30-35°.
  • Для здобного тіста нам знадобляться курячі яйця, вершкове масло або маргарин, цукор і сіль.
  • Ніяких протягів бути не повинно, оскільки дріжджове тісто цього не любить. Йому потрібні тепличні умови для хорошого підйому.
  • Для перевірки якості дріжджів можна замісити невелику порцію опари, і буквально через кілька хвилин на поверхні маси з’являться характерні тріщини.
  • Тісто обов’язково ставимо в тепле місце для підйому. Краще перший раз його осадити і дати можливість йому ще підійти.
  • Для отримання незвичайного аромату у тісто додаємо ванільний цукор або есенцію.
  • Додати жовтого кольору випічці може апельсинова цедра або куркума.
  • Строго дотримуємося всіх рецептурних пропорцій, оскільки їх перевищення або недостача може призвести до того, що тісто вийде занадто жорстким чи, навпаки, розпливчастим.
  • Під час випікання дріжджового тіста дверцята духовки ні в якому разі не відкриваємо, інакше воно просяде і не буде пористим.
  • Якщо збільшити кількість цукру, то випічка всередині залишиться сирою, а зовні пригорить.
  • Надмірна кількість дріжджів зіпсує смак кондитерського виробу, і буде відчутний запах алкоголю.
  • Обов’язково просіваємо борошно, можна навіть не один раз. Так ми збагатимо головний інгредієнт киснем, який є союзником дріжджів у процесі бродіння.

Тепер ви знаєте, як поставити дріжджове тісто на пироги. Однак це лише основні правила. Давайте перейдемо до практики і розглянемо декілька кращих, але в той же час простих рецептів.

Швидке і смачне тісто для пиріжків на дріжджах

Останнім часом швидкодіючі порошкоподібні дріжджі стали потроху витісняти своїх пресованих братів. У зв’язку з цим багато господинь цікавляться, як поставити дріжджове тісто на сухих дріжджах. Зверніть увагу, що сухі дріжджі обов’язково повинні бути якісними і свіжими. В іншому випадку тісто не стане пишним, а ви просто зіпсуєте продукти.

основа для пиріжків на дріжджахСклад:

  • 0,3 л кислого молока;
  • 50 г вершкового маргарину;
  • за смаком сіль поварена;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • 20 г порошкоподібних дріжджів;
  • 4 ст. просіяного борошна.

Приготування:

  1. В окрему піалу виливаємо скисле молоко, попередньо нагріте до кімнатної температури.
  2. Розчиняємо в рідині дріжджі, додаємо цукор і сіль.
  3. Все ретельно перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин.
  4. Потім додаємо трохи просіяного борошна і перемішуємо рідке тісто, поки воно не загусне.
  5. Відправляємо піалу з тістом в тепле затишне місце на півгодини.
  6. Після закінчення цього часу, додаємо в тісто куряче яйце. Все добре перемішуємо.
  7. Висипаємо в тісто решту просіяного борошна.
  8. Замішуємо тісто лопаткою або столовою ложкою, як вам зручно.
  9. Накриваємо піалу з тістом тканинною серветкою і знову відправляємо в тепле місце на 40 хвилин.
  10. Тепер можемо приступати до ліплення пиріжків з улюбленою начинкою.

Універсальний рецепт дріжджового тіста

Ми розібралися, як поставити дріжджове тісто для пиріжків. Тепер давайте навчимося готувати універсальне тісто опарним способом. З такого тіста ви можете ліпити пироги, пряники, булочки, ватрушки, плюшки і т. п. Здобне тісто відмінно поєднується з будь-якою солодкою, солоною, копченою та кислою начинкою. Все залежить від смакових уподобань, і звичайно ж, від навичок.

Ви можете випікати таке тісто у формі булок, присипавши їх поверхню цукровим піском. Повірте, це буде дуже смачно. Тісто має підійти двічі. До речі, ви замислювалися, чому його потрібно розминати? Цей процес дозволяє наситити основу киснем, який і подбає про пишність нашої здоби.

дріжджове тістоСклад:

  • 1 л молока;
  • 2 щіпки солі;
  • 28 г порошкоподібних дріжджів;
  • 0,5 кг цукру;
  • 10 шт. курячих яєць;
  • 750 г вершкового маргарину або масла;
  • 0,1 л горілки;
  • за смаком ванілін;
  • 3,5 кг просіяного борошна.

Приготування:

  1. Молоко попередньо підігріваємо до температури 35-37° і розводимо в ньому порошкоподібні дріжджі.
  2. Додаємо приблизно 150 г цукрового піску і просіяне борошно.
  3. Борошно додаємо в такій кількості, щоб по консистенції опара нагадувала густу сметану.
  4. Духовку нагріваємо до температури 50°.
  5. Накриваємо піалу з опарою тканинною серветкою і відправляємо в тепле місце для підйому.
  6. Через 30-40 хвилин опара збільшиться в об’ємі вдвічі.
  7. В окремій піалі перетираємо яйця з частиною цукрового піску і сіллю.
  8. У цю суміш додаємо горілку, необхідну для підйому тіста, ванільний цукор або есенцію, розтоплене вершкове масло або маргарин.
  9. З’єднуємо цю масу з опарою.
  10. Ретельно все перемішуємо.
  11. Порційно починаємо всипати просіяне борошно, замішуючи тісто.
  12. Тісто не повинне бути липким і шорстким. Ідеальне дріжджове тісто має гладку поверхню.
  13. Накриваємо ємність з тістом тканинною серветкою і знову відправляємо в тепле місце.
  14. Приблизно через 50 хвилин тісто виросте і стане в об’ємі в два рази більше.
  15. Саме тоді ми його осаджуємо і знову накриваємо тканинною серветкою.
  16. Коли тісто підніметься вдруге, ми його ще раз осаджуємо і починаємо ліпити пироги або булочки.

Вибирайте підходящий для себе варіант приготування дріжджового тіста і не переставайте дивувати своїх домочадців вишуканою, ароматною і пористою домашньою випічкою. Приємного апетиту!