Несолодке тісто є класичним, традиційним фігурантом різноманітних дієт – від лікувальних і профілактичних, до тих, що дотримуються для зниження ваги або її утримання на потрібних позиціях. Насправді, воно не завдає ніякої шкоди ні фігурі, ні травному процесу.

Правда, вживати його варто в обмеженій кількості – якщо ви станете їсти, наприклад, піцу, цілими днями безперервно, ви навряд чи досягнете будь-якого очікуваного результату.

Що потрібно знати початківцям кулінарам?

випічка з несолодкого тістаРецепт цього тіста передбачає вилучення яєць і молока, а часом і жиру. Це головне, чим відрізняється несолодке тісто від здобного. Воно використовується не тільки для випікання різноманітних страв, а й для виготовлення таких відомих нам напівфабрикатів, як пельмені та вареники.

Навіть ті жінки, що постійно сидять на дієті і бережуть стрункість своєї фігури, час від часу дуже хочуть потішити себе пиріжками або піцою. І саме тут їм на допомогу приходить це просте у приготуванні тісто для смачних страв.

Крім того, саме нездобне тісто найчастіше включається в список допустимих «шкідливостей» при дотриманні лікувальних дієт, особливо тих, що розроблені для людей з проблемами функціонування органів шлунково-кишкового тракту.

Існує чимало рецептів випічки з нездобного тіста, і вони містять навіть такі, здавалося б, заборонені ласощі, як печиво або пиріг. Знати рецепти печива та інших солодощів такого типу важливо ще й релігійним людям, які люблять «солодко» чаювати і дуже страждають від заборон під час постів.

Отже, як же готувати пісне тісто?

«П’ята» дієта і нездобна випічка

Особливо актуальними вважаються рецепти нездобного тіста при дієті «5 стіл». Її дотримуються досить довго при хронічних патологіях і протягом усього життя, з деякими «перервами», в яких допускається введення певних протипоказаних продуктів.

Несолодке тісто багато в чому відрізняється від здобного. Перше, на відміну від другого, не містить потенційно «небезпечних» інгредієнтів – маргарину, масла, яєць і молока. Також пісне досить легке у всіх аспектах – воно не провокує характерну тяжкість у шлунку після вживання, а відповідно легше перетравлюється і виводиться кишківником.

З цієї причини його рекомендують тим, хто страждає розладами стільця і порушеннями травлення. Компоненти звичайного здобного тіста завжди провокують процеси бродіння в шлунку або кишківнику, і якщо ви не відрізняєтеся супер-швидким обміном речовин, воно, потрапляючи в організм, починає просто розкладатися, отруюючи кров.

Несолодке тісто не можна порівняти зі здобним щодо смакових характеристик – воно не таке смачне. Але якщо експериментувати з начинками страви, які ви готуєте, цілком може вийти навіть більш вишукана і пікантна страва.

дієтична випічкаПісне тісто вкрай рідко покривається рум’яною хрусткою скоринкою, бо хліб на його основі буде сильно відрізнятися від звичного. Зате воно має більш низьку калорійність, що дозволить вам не надто перейматися питанням про те, скільки ж ви можете набрати після «свята живота».

Пісна випічка також рідко буває пишною. Взагалі, характерну легкість звичайному надають курячі яйця у досить великих кількостях. Тут вони виключені, а тому на пишність також сподіватися не варто.

Коли людина дотримується дієти, навіть якщо вона призначена за медичними показаннями, то мимоволі позбавляє себе деяких поживних речовин. Яким би шкідливим ні вважався хліб для фігури, він потрібен нашому організму хоча б у мінімальній кількості, оскільки містить безліч корисних речовин, включаючи вітаміни групи В і деякі мікроелементи.

Дуже часто у людей, які повністю відмовляються від цього виробу, можна виявити чисто візуальний прояв гіповітамінозу, який виражається у формуванні ранок-заїд біля куточків рота. Але це далеко не найнеприємніший симптом – гіршими можуть бути справи з нервовою системою, що нерідко провокує різноманітні неврози, безсоння, хронічні стреси та інші порушення такого роду.

Якщо ви змушені дотримуватись дієти, що виключає здобний хліб, за станом здоров’я, ви просто зобов’язані знайти його замінник. І в цьому плані існують рецепти хліба на пісному тісті.

Бажаєте знати рецепти нездобного тіста? – Ми розповімо!

Ознайомтеся з найпершим, простим і універсальним його варіантом. Таку сировину можна використовувати в будь-яких видах випічки. Дехто починає виконувати з нього рецепт батона або дрібного «хлібного» печива без цукру.

Вам знадобиться:

  1. Вода питна (відфільтрована або дистильована) – 300 мл;
  2. Борошно пшеничне добірне (вищий сорт) – 600 грамів;
  3. Дріжджі – 21 грамів (краще використовувати сухі пекарські, але якщо вам зручніше застосовувати брускові – робіть на свій власний розсуд);
  4. Цукор білий рафінований або коричневий нерафінований (переважно) – 2 столових ложки;
  5. Сіль поварена або морська йодована (переважно) – 1 чайна ложка;
  6. Рослинна олія (соняшникова чи оливкова, краще нерафінована) – 80 мл

Інструкція з приготування:

  • несолодке тісто для дієтичних стравУ велику склянку теплої води всипте 4 столові ложки (без гірки) борошна і дріжджі, а також додайте вказану кількість цукрового піску;
  • Укутайте тару тканиною і поставте в теплому місці на двадцять хвилин;
  • Після того, як зазначений час закінчиться, активізуються дріжджі, піднімуться. Вам потрібно всипати борошно в каструлю або миску, після чого додати розведені дріжджі. Також потрібно присмачити майбутнє тісто олією і посолити. Всі отримані компоненти перемішайте і починайте працювати;
  • Замішуйте тісто до тих пір, поки воно не стане щільним і тугим. Готове повинне стати пластичним і перестати липнути до рук;
  • Сформовану з маси кулю, накрийте тканиною і знову поставте в тепле місце підходити. Потім збийте і приступайте до приготування страви, для якої робили тісто.

Таке тісто потрібно готувати безпосередньо перед приготуванням самої страви, оскільки якщо воно буде довго перебувати без діла, то почне підсихати і втратить всі свої властивості.

Тісто для піци

Цей варіант тіста ідеально підійде для основи справжньої італійської піци. Для нього потрібні всі ті ж компоненти, тільки в інших кількостях.

Щоб приготувати:

  • Налийте у дві склянки трохи теплої води, щоб вона доходила до середини стандартної ємності (або трохи більше, але незначно);
  • В один стакан введіть дріжджі і ґрунтовно їх перемішайте, щоб вони повністю розчинилися у воді;
  • В інший стакан всипте столову ложку цукру і дві-три чайних ложки солі без гірки, також максимально інтенсивно розмішайте. Сюди ж приєднайте кілька столових ложок оливкової олії і збовтайте масу до отримання суспензії з бульбашками;
  • Висипте у миску три склянки борошна;
  • Вміст двох склянок об’єднайте між собою і знову перемішайте;
  • Влийте суміш у борошно і починайте вимішувати тісто. Якщо борошна виявиться недостатньо і воно стане занадто липким, можна додати ще півсклянки. Вимісивши тісто, поставте його в тепле місце під рушник на півгодини.

Піца на такому тісті виходить неймовірно смачною і вишуканою.

Печиво для дієти або посту

Пропонуємо вам варіант печива з нездобного тіста, яке підійде і тим, хто на дієті, і тим, хто дотримується посту.

Вам знадобиться:

  1. печиво для дієтиБорошно пшеничне – 6-7 столових ложок або 200 грамів;
  2. Цукрова пудра – 2-3 столових ложки;
  3. Лимонна цедра;
  4. Рослинна олія – 2 столових ложки;
  5. Гашена сода – ½ чайної ложки;
  6. Вода;
  7. Сіль;
  8. Ванілін.

Інструкція по приготуванню:

  • Столову ложку лимонної цедри змішайте з цукровою пудрою;
  • В отриману суміш додайте теплої води (приблизно півсклянки);
  • Введіть борошно і почніть замішувати тісто. Воно повинно виходити досить щільним;
  • На присипану борошном поверхню покладіть тісто і розкачайте його шаром приблизно в півсантиметра товщиною;
  • Надайте майбутньому печиву форму і викладіть його на деко;
  • Духовку розігрійте до 180 градусів за Цельсієм, відправте в неї деко і випікайте не менше півгодини. Печиво повинне злегка підрум’янитися.

За допомогою цих рецептів ви без зайвих зусиль зможете урізноманітнити навіть найбільш строгу дієту.

Смачного!