Несолодке тісто є класичним, традиційним фігурантом різноманітних дієт – від лікувальних і профілактичних, до тих, що дотримуються для зниження ваги або її утримання на потрібних позиціях. Насправді, воно не завдає ніякої шкоди ні фігурі, ні травному процесу.
Правда, вживати його варто в обмеженій кількості – якщо ви станете їсти, наприклад, піцу, цілими днями безперервно, ви навряд чи досягнете будь-якого очікуваного результату.
Рецепт цього тіста передбачає вилучення яєць і молока, а часом і жиру. Це головне, чим відрізняється несолодке тісто від здобного. Воно використовується не тільки для випікання різноманітних страв, а й для виготовлення таких відомих нам напівфабрикатів, як пельмені та вареники.
Навіть ті жінки, що постійно сидять на дієті і бережуть стрункість своєї фігури, час від часу дуже хочуть потішити себе пиріжками або піцою. І саме тут їм на допомогу приходить це просте у приготуванні тісто для смачних страв.
Крім того, саме нездобне тісто найчастіше включається в список допустимих «шкідливостей» при дотриманні лікувальних дієт, особливо тих, що розроблені для людей з проблемами функціонування органів шлунково-кишкового тракту.
Існує чимало рецептів випічки з нездобного тіста, і вони містять навіть такі, здавалося б, заборонені ласощі, як печиво або пиріг. Знати рецепти печива та інших солодощів такого типу важливо ще й релігійним людям, які люблять «солодко» чаювати і дуже страждають від заборон під час постів.
Отже, як же готувати пісне тісто?
Особливо актуальними вважаються рецепти нездобного тіста при дієті «5 стіл». Її дотримуються досить довго при хронічних патологіях і протягом усього життя, з деякими «перервами», в яких допускається введення певних протипоказаних продуктів.
Несолодке тісто багато в чому відрізняється від здобного. Перше, на відміну від другого, не містить потенційно «небезпечних» інгредієнтів – маргарину, масла, яєць і молока. Також пісне досить легке у всіх аспектах – воно не провокує характерну тяжкість у шлунку після вживання, а відповідно легше перетравлюється і виводиться кишківником.
З цієї причини його рекомендують тим, хто страждає розладами стільця і порушеннями травлення. Компоненти звичайного здобного тіста завжди провокують процеси бродіння в шлунку або кишківнику, і якщо ви не відрізняєтеся супер-швидким обміном речовин, воно, потрапляючи в організм, починає просто розкладатися, отруюючи кров.
Несолодке тісто не можна порівняти зі здобним щодо смакових характеристик – воно не таке смачне. Але якщо експериментувати з начинками страви, які ви готуєте, цілком може вийти навіть більш вишукана і пікантна страва.
Пісне тісто вкрай рідко покривається рум’яною хрусткою скоринкою, бо хліб на його основі буде сильно відрізнятися від звичного. Зате воно має більш низьку калорійність, що дозволить вам не надто перейматися питанням про те, скільки ж ви можете набрати після «свята живота».
Пісна випічка також рідко буває пишною. Взагалі, характерну легкість звичайному надають курячі яйця у досить великих кількостях. Тут вони виключені, а тому на пишність також сподіватися не варто.
Коли людина дотримується дієти, навіть якщо вона призначена за медичними показаннями, то мимоволі позбавляє себе деяких поживних речовин. Яким би шкідливим ні вважався хліб для фігури, він потрібен нашому організму хоча б у мінімальній кількості, оскільки містить безліч корисних речовин, включаючи вітаміни групи В і деякі мікроелементи.
Дуже часто у людей, які повністю відмовляються від цього виробу, можна виявити чисто візуальний прояв гіповітамінозу, який виражається у формуванні ранок-заїд біля куточків рота. Але це далеко не найнеприємніший симптом – гіршими можуть бути справи з нервовою системою, що нерідко провокує різноманітні неврози, безсоння, хронічні стреси та інші порушення такого роду.
Якщо ви змушені дотримуватись дієти, що виключає здобний хліб, за станом здоров’я, ви просто зобов’язані знайти його замінник. І в цьому плані існують рецепти хліба на пісному тісті.
Ознайомтеся з найпершим, простим і універсальним його варіантом. Таку сировину можна використовувати в будь-яких видах випічки. Дехто починає виконувати з нього рецепт батона або дрібного «хлібного» печива без цукру.
Вам знадобиться:
Інструкція з приготування:
Таке тісто потрібно готувати безпосередньо перед приготуванням самої страви, оскільки якщо воно буде довго перебувати без діла, то почне підсихати і втратить всі свої властивості.
Цей варіант тіста ідеально підійде для основи справжньої італійської піци. Для нього потрібні всі ті ж компоненти, тільки в інших кількостях.
Щоб приготувати:
Піца на такому тісті виходить неймовірно смачною і вишуканою.
Пропонуємо вам варіант печива з нездобного тіста, яке підійде і тим, хто на дієті, і тим, хто дотримується посту.
Вам знадобиться:
Інструкція по приготуванню:
За допомогою цих рецептів ви без зайвих зусиль зможете урізноманітнити навіть найбільш строгу дієту.
Смачного!