Що приходить на розум, коли потрібно швидко приготувати щось смачненьке до чаю? Звичайно, це бісквіт, оскільки простіше його немає жодного варіанту. Недарма саме рецепт бісквітного тіста першим освоюють початківці домогосподарки та юні дівчата, що бажають здивувати свого коханого. Такі ласощі приємно і весело робити з дітьми, перетворюючи процес готування в захоплюючу гру.

Незважаючи на мінімальний набір інгредієнтів, готовий і добре пропечений бісквіт радує ніжним, повітряним і солодким смаком, гідним королів. Однак досягти такого результату можна, знаючи і використовуючи всі тонкощі приготування цього блюда. Саме про них ми і поговоримо в цій статті.

Про що не можна забувати?

Все, що написано нижче, дозволить вам гарантовано вийняти з духовки пишний бісквітний пиріг, який не перетвориться в жорстку підошву буквально через п’ять хвилин.

Отже, що потрібно брати до уваги:

  • Форму для випічки не можна заповнювати повністю, оскільки правильно підготовлене бісквітне тісто дуже сильно піднімається. Рекомендується заливати не більше ? висоти;
  • Ні в якому разі не відкривайте дверцята духовки перші 20-30 хвилин після того, як у неї була поставлена форма з майбутнім пирогом. Результатом вашої цікавості стане опалий і непропеченный коржик;
  • Для визначення ступеня готовності запасіться довгою зубочисткою або сухою дерев’яною паличкою для канапе. Нею проткніть бісквіт в самій середині. Якщо на паличці залишаються вологі сліди або шматочки сирого тіста, пирогу потрібно дати ще пропектися;
  • Тільки що випечений бісквіт дуже погано вбирає сироп або крем. Його слід залишити в спокої мінімум на 8 годин, а краще на добу;
  • Пухкий і розсипчастий бісквіт можна отримати, замінивши частину борошна звичайним крохмалем. До речі, більша частина успішної випічки бісквіта залежить від інтенсивності і тривалості збивання, свіжості яєць і, вірно, обраного температурного режиму випікання;
  • Хочете надати тісту тонкий аромат і вишуканий смак? Додайте в борошно протерту цедру лимона або апельсина, трохи кориці або ванілі, подрібнених горіхів або порошок какао;
  • Залізний лист або форму потрібно обов’язково змастити охолодженим маслом, або обсипати меленими сухарями (борошном);
  • Якщо змазати боковини форми, тісто для бісквіта підніметься тільки посередині;
  • Готову масу для майбутнього бісквіта не варто зберігати в холодильнику, а в морозилці – тим більше. Зробили – відразу ж випікаємо при температурі від 160-210 градусів;
  • Не здумайте чіпати готовий пиріг протягом перших десяти хвилин після вилучення з духової шафи. Ігнорування цього правила загрожує тим, що бісквіт втратить свою легкість і перетвориться у звичайну коврижку;
  • Якщо пиріг пригорів, не турбуйтеся, просто акуратно зчистіть чорний шар звичайною теркою;
  • Виймати бісквіт з форми потрібно наступним чином: краї майбутнього торта обводимо ножем, перевертаємо деко на тарілку або блюдо, трохи постукуємо. Якщо ж випічка прилипла, спробуйте поставити форму на рушник, змочений в гарячій воді;
  • Температуру випікання потрібно піднімати поступово і протягом перших 10 хвилин;
  • Намагайтеся користуватися роз’ємними формочками для випікання, зробленими зі спеціального металу;
  • Збивати набагато швидше і результативніше міксером. Але якщо такий відсутній, озбройтесь віночком і терпінням, оскільки процес чекає довгий;
  • Суміш з цукрового піску і яєць збивається не менше 10 хвилин;
  • Щоб не отримати занадто щільне тісто, борошно вмішуйте за допомогою міксера, виставленого на мінімальну швидкість, і робіть це не довше 15-20 секунд;
  • Розрізати високий корж можна за допомогою нитки або специфічної струни;
  • Бісквітне тісто може підніматися горбом посередині, це зовсім не означає, що рецепт не був дотриманий. Швидше всього, що ваша духовка не здатна забезпечити рівномірне прогрівання.

Класичні інгредієнти для бісквіта

Багаторічний досвід приготування такої випічки посприяв тому, що господині всього світу почали експериментувати з продуктами, винаходячи все нові і незвичайні рецепти бісквіта. Ми пропонуємо ознайомитися зі стандартним набором інгредієнтів, список яких не змінювався роками.

Для стандартного варіанта тіста вам буде потрібно:

  • склянка борошна;
  • склянка цукрового піску;
  • 8 яєць.

Для тіста з картопляним борошном:

  • чотири чайних ложечки самого крохмалю;
  • склянка цукрового піску;
  • 8 яєць.

Ще один варіант «крохмального» бісквіта робиться з наступного набору продуктів:

  • половина склянки борошна;
  • аналогічна кількість крохмалю;
  • склянка цукрового піску;
  • 7 яєць.

Масляне тісто для пирога робиться з таких продуктів:

  • склянка борошна;
  • 2/3 склянки цукрового піску;
  • 6 столових ложок вершкового масла високої якості;
  • 6 яєць.

Холодний варіант підготовки маси для бісквіта

Бісквітне тісто для торта робиться тільки з використанням дуже добре охолоджених яєць. Для початку їх потрібно розділити на жовтки і білки, причому дуже акуратно. Міксером, поставленим на найвищу швидкість, потрібно збивати білки до тих пір, поки їх початковий об’єм не збільшиться в кілька разів. І тільки тоді можна починати поступово додавати цукор, домагаючись повного розчинення кожної порції.

Перш ніж почати збивати жовтки, у них потрібно додати дрібку солі і 2-3 ложки звичайної води. Суміш перемішується все тим же міксером, виставленим на найвищу швидкість. Робиться це до повного загусання маси, в яку потім слід всипати ванільний і звичайний цукор.

Обидві маси змішуються гранично акуратно і делікатно, причому слід додавати білки до жовтків, але ніяк не навпаки. Помішуйте тільки в одну сторону і, бажано, за годинниковою стрілкою. Не стукайте ложкою об стінки посудини, оскільки маса цілком здатна «помститися» і осісти.

Тепер можна сміливо додавати заздалегідь просіяне борошно, не доповнюючи його розпушувачем. Останній цілком може спровокувати осідання бісквіта після випічки.

Заварний варіант бісквітного тіста

В посудині збиваємо потрібну кількість цукрового піску і яєць, після чого суміш відправляється на заздалегідь приготовлену водяну баню. Помішуючи, чекаємо, поки вона не стане пишною. Знімаємо з бані і починаємо інтенсивно збивати, домагаючись дворазового збільшення початкового об’єму.

Після цього додаємо добре просіяне борошно, акуратно і делікатно вимішуємо масу і викладаємо на деко. Поверхню гарненько розрівнюємо і відправляємо майбутній пиріг в духовку.

Смачної вам випічки і солодких пирогів!