Баклажан – звичайнісінький городній овоч, але він дарує величезний простір для кулінарної фантазії. Зовні зовсім непомітний, але в умілих руках перетворюється в незвичайну, оригінальну і смачну страву.

Кубанська закуска з баклажанівНайчастіше на наших столах «синенькі» з’являються в ролі закусок, тому що саме так вони проявляють свій найкращий смак.

Поряд з малосольними огірочками і маринованими помідорами, закуски з цим чудовим овочем прийнято вважати традиційними стравами, без яких неможливо уявити жодне свято. Тому прості рецепти закусок з «синеньких» повинні бути в арсеналі будь-якої хорошої господині.

Кубанська закуска з баклажанів

Склад:

  • баклажани – 4шт.;
  • перчик солодкий – 500 г;
  • томати – 1 кг;
  • часничок – 1 шт.;
  • кріп і базилік;
  • олія;
  • оцет винний – 100 г;
  • цукр-пісок – 3 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.

На 5 хвилин помістіть “синенькі” у окріп, вийміть, дайте охолонути, поріжте кружечками. Перець почистіть від насіння і наріжте смужками, помідори – кружальцями, часник і зелень подрібніть, а баклажани і перець (окремо) обсмажте в олії.

Приготуйте маринад, для цього треба змішати оцет, сіль, цукор і склянку кип’яченої води (холодної).

В банку овочі укладіть рядами: баклажани, перець, томати, часник із зеленню і т. д. Залийте маринадом, накрийте кришкою і поставте на 8 годин у холодне місце.

Перед подачею на стіл, посипте зеленню і полийте олією. Все, прекрасна закуска з баклажанів та помідорів готова!

Закуска з баклажанів з часником

Ця гостра закуска, безумовно, сподобається всім любителям «синеньких», а за бажання її можна закатати в банки на зиму.

Склад:

  • баклажани – 1 кг;
  • соняшникова олія (можна гірчичну) – 100 г;
  • оцет яблучний – 50 г;
  • сіль – 2 ч. л;
  • часник – 3 зуб.;
  • кріп, петрушка, базилік;
  • вода – 100 г

Нарізані баклажани великими шматочками, покладіть в окріп і хвилини 4 варіть. Дістаньте і покладіть в тарілку. Зелень і часник подрібніть.

Приготуйте заливку: олію, воду, оцет і сіль треба влити в алюмінієву каструльку і довести до кипіння.

В емальований посуд викладайте тонкими рядами «синенькі», посипаючи зеленню і кожен ряд поливайте заливкою. Зверху покладіть прес і залиште при кімнатній температурі на 7 годин, потім помістіть у холодильник.

«Язик тещі» – закуска з баклажанів

Склад:

  • 3 баклажани;
  • 3 помідори;
  • 3 яйця;
  • пучок кропу;
  • 5 зубчиків часнику;
  • олія для смаження;
  • чорний перець і сіль.

«Синенькі» помийте і наріжте смужками, постарайтеся зробити їх тоненькими і рівними. Смужки замочіть на півгодини в дуже солоній воді, щоб прибрати всю гіркоту.

Для начинки потрібні подрібнені помідори, зелень і вичавлений часник. Все добре перемішайте. В окремій тарілці збийте яйця з перцем і сіллю.

Смужки з нашого головного овочу дістаньте з води і, вмокаючи кожну в збиті яйця, обсмажте на великому вогні з обох сторін.

На обсмажені смужки покладіть рівний шар начинки, загорніть їх і залиште в холодильнику на кілька годин.

Закуска з баклажанів «хвіст павича»

Ця гостра закуска з баклажанів, вражає своєю схожістю з хвостом павича, може стати прикрасою будь-якого святкового столу.

Склад:

  • середні баклажани – 300 г;
  • помідори і огірки – по 200 г (вибирайте маленьких розмірів);
  • сир – 100 г;
  • часник – півголівки;
  • чорні маслини;
  • борошно;
  • майонез;
  • олія соняшникова;
  • сіль.

Закуска з баклажанів «хвіст павича»«Синенькі» акуратно нарізаємо навскоси, щоб вийшли овали шириною в 1 см, посипаємо їх сіллю і залишаємо на 20 хвилин. Після цього, гарненько промиваємо їх і сушимо з допомогою рушника. Ще трохи підсолюємо, потім, обвалявши в борошні, обсмажуємо до золотистого кольору з двох сторін.

Тоненько і навскоси ріжемо огірочки, помідори і маслини. Натираємо сир, змішуємо його з майонезом, видавлюємо часник і перемішуємо.

На шматочки «синеньких» спочатку викладаємо начинку із сиру, потім помідори, огірки і маслини. Готову страву розкладаємо на великій тарілці у вигляді павичевого хвоста.

Закуска з баклажанів, приготовлена в духовці

Це страва з баклажанів, приготовлена в духовці, може виконувати не тільки роль закуски, але і подаватися на стіл у вигляді гарніру.

Склад:

  • 2 баклажани;
  • 2 ст. л. олії оливкової;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • сіль і зелень.

Помиті і висушені «синенькі» треба проколоти в декількох місцях ножем, загорнути у фольгу і поставити запікатися в духовку, розігріту до 180 градусів, хвилин на 20.

Для приготування заправки необхідно перемішати оливкову олію, сік лимонний, будь-які ароматні трави, часник і сіль.

Із запечених «синеньких» зніміть шкірку і наріжте їх скибочками (уздовж або впоперек). Полийте заправкою і подавайте до столу в холодному чи гарячому вигляді.

Закуска з баклажанів та помідорів

Склад:

  • баклажани – 4 шт.;
  • великий помідор – 1 шт.;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 2 зуб.;
  • сметана – 1 ст. л.;
  • зелень – 50 г;
  • перець, сіль.

Очищаємо «синенькі» від шкірки і нарізаємо їх кільцями, солимо і обсмажуємо. Готові овочі викладаємо в миску.

Закуска з баклажанів та помідорівНа тій же сковороді обсмажуємо порізану півкільцями цибулю і помідор кубиками. Томат перед смаженням можете заздалегідь обдати окропом, зняти шкірку, але робити це необов’язково. Покладіть сметану, поперчіть, посоліть, перемішайте і тушкуйте до напівготовності.

За п’ять хвилин до готовності видавіть часник і додайте подрібнену зелень. Зніміть з вогню і перемішайте з «синенькими». Проста, але ситна закуска з баклажанів готова!

Вашій увазі були запропоновані різноманітні закуски з баклажанів. Об’єднує їх те, що вони смачні, але при цьому прості в приготуванні. А це дуже важливо для сучасних жінок.

Тому, дорогі господині, обов’язково візьміть ці рецепти собі на озброєння, готуйте із задоволенням, тіште ними друзів і близьких. Приємного апетиту!