Застілля, ароматна закуска, міцні напої. Напевно ви вже уявили собі цей натюрморт. Гостьову візу сезонних овочів на нашому столі ми можемо продовжити завдяки консервації. Баклажани, як гриби, зимою стануть вишуканими ласощами, які підкреслять відмінний смак і кулінарні здібності господині.

Баклажани на зиму, як гриби: рецепт приготування

Для приготування вишуканої закуски не потрібно винаходити авторський шедевр з унікальних компонентів. Для того щоб заготовити мариновані баклажани, як гриби, на зиму, достатньо вийти на грядку і зібрати урожай.

Сортів баклажанів існує безліч. Ви можете вибрати овочі на свій розсуд. Єдине, на що варто звернути увагу, – це на ступінь зрілості баклажанів. Старий синенький овоч нам точно не підійде. Твердження, що старий кінь борозни не зіпсує, підходить не для кожної ситуації. У випадку з приготуванням баклажанів зі смаком грибів на зиму все інакше.

Баклажани повинні мати рівномірний колір без смуг або темних плям. Зерна і жилки ще не встигають оселитися в молоденьких плодах. Якщо ви взяли для консервації “дітей” баклажанів, то і обробляти їх попередньо не доведеться, адже вони ще не гірчать. Озброюйтесь ручками і записуйте унікальний рецепт.

баклажани на смак як гриби

Склад:

  • 2 кг баклажанів;
  • 2-3 часникові головки;
  • 2 ст. л. солі;
  • стручок гострого перцю;
  • 0,5 л рафінованої соняшникової олії;
  • 4 ст. л. столового оцту;
  • 3 цибулини;
  • за смаком прянощі і перцева суміш.

Приготування:

  • Перед тим, як ми приступимо до консервації, давайте ще раз пройдемося по списку і запасемося всіма необхідними продуктами.
  • Попрацюємо трохи кухонним комбайном і подрібнимо баклажани рівноцінними кубиками.
  • Тепер трохи поплачемо, а точніше, нашинкуємо ріпчасту цибулю.
  • Чистимо часник і пропускаємо його через прес. Сучасні господині можуть вдатися до послуг блендера.
  • Настає відповідальний момент – приготування маринаду. В товстостінну каструлю вливаємо воду і доводимо її до стану кипіння.
  • Тепер додаємо сіль. Маринад повинен бути дуже солоним.
  • Порційно поміщаємо в каструлю нарізані баклажани. Чекаємо закипання і засікаємо 1-2 хвилини.
  • Виймаємо шумівкою відварні баклажани з маринаду.
  • Як тільки відварили всі баклажани, можемо приступати до приготування закуски.
  • Баклажани з часником, як гриби на зиму, змішуємо з подрібненою цибулею.
  • Гострий стручковий перець гарненько подрібнюємо.
  • Додаємо прянощі в баклажани.
  • Все ще раз активно перемішуємо.
  • Тепер виходимо на фінішну пряму. Щоб вдало фінішувати, нам потрібно розжарити олію.
  • Баклажани приправляємо розпеченою олією і оцтом.
  • Ще раз все активно перемішуємо і розкладаємо по скляним банкам. Звичайно ж, банки ми попередньо піддаємо стерилізації.
  • А якщо ви додасте моркву по-корейськи, то гастрономічному задоволенню домочадців не буде межі.

Маленький секрет: якщо ви плануєте зберігати баклажани, як гриби, всю зиму, рецепти можуть відрізнятися. Вам потрібно буде після наповнення банки простерилізувати її протягом 15-20 хвилин. В іншому випадку зберігайте їжу в холодильнику, але намагайтеся її з’їсти протягом місяця.

Грибна мелодія маринованих баклажанів

Баклажани на зиму з майонезом, як гриби, стали вже традиційною закускою. Незважаючи на те що всі страви по-корейськи – заморські гості на нашому столі, ми давно про це забули і освоїли кулінарні тонкощі Сходу та Азії.

Як маринувати баклажани на зиму, як гриби? Оберіть будь-який рецепт на свій розсуд, а кілька слушних порад допоможуть вам перетворити баклажани у вишукану, пікантну і неймовірно смачну закуску:

  • Баклажани попередньо можна вимочити в сольовому розчині, щоб позбутися гіркого присмаку. Це стосується тільки старожилів вашої грядки.
  • Овочі можна проварити цілком, а потім залишити на пару днів під пресом. Повірте, смак і вигляд овочів вас приємно здивують.
  • Маринад можна готувати на основі оцту, цукру і солі, а також томатів або майонезу.
  • Перед консервацією закуску стерилізуємо, а потім тільки закатуємо.
  • В льох поміщаємо банки після повного охолодження.

Зараз ми поділимося рецептом, інгредієнти в якому розраховані на одну банку об’ємом в 1 л.

баклажани на зиму

Склад:

  • 2 шт. баклажанів;
  • 1 часникова головка;
  • 1 цибулина;
  • рафінована соняшникова олія;
  • 6 ст. л. майонезу;
  • перцева суміш і сіль.

Приготування:

  1. Для початку підключимося до блоку живлення і гарненько нашинкуємо цибулю. Жодної сльозинки ви не проллєте, якщо попередньо ошпарите її окропом.
  2. Пасеруємо нашатковану цибулю.
  3. Якщо під час смаження цибуля ввібрала у себе багато олії, усунути її надлишки можна за допомогою паперового рушника або звичайного сита.
  4. Тепер займемося овочами. З баклажанів знімемо шубку, видалимо плодоніжки.
  5. Якщо ви звикли ласувати ніжними стравами однорідної консистенції, то обов’язково зчищайте шкірку.
  6. Нарізаємо баклажани кубиками.
  7. Тепер вони повинні повторити долю цибулі.
  8. Обсмажені баклажани змішуємо в окремій піалі із цибулею.
  9. Часникові зубчики пропускаємо через прес.
  10. Змішуємо баклажани з усіма іншими інгредієнтами, не забуваємо і про майонез.
  11. Беремо скляні банки і розкладаємо баклажани, щільно утрамбовувючи їх.
  12. На водяній бані стерилізуємо баклажани протягом 15 хвилин.
  13. Закаточним ключем фіксуємо кришки.
  14. Після повного охолодження відправляємо банки на зберігання в підвал або льох.

Скористаємося бабусиним рецептом

Баклажани – універсальні овочі. Їх можна відварити, потушкувати, обсмажити і замаринувати. Любителі вишуканих і пікантних закусок цю страву оцінять з гідністю. Гостроту овочів ви можете визначити самостійно. Прянощі і спеції також не обмежені, навпаки, вони тільки вітаються. Така закуска стане прикрасою будь-якого столу.

баклажани за бабусиним рецептом

Склад:

  • 4 шт. баклажанів;
  • 4 шт. солодкого болгарського перцю;
  • 1 часникова головка;
  • пучок зелені;
  • олія соняшникова рафінована;
  • 500 мл води;
  • 150 г оцту;
  • трохи цукрового піску і солі;
  • гвоздика – 4 суцвіття.

Приготування:

  1. Якщо ви готові, тоді приступимо. Почнемо з обробки баклажанів. Овочі промиваємо, при необхідності очищаємо і подрібнюємо.
  2. Щоб надати страві вишуканого вигляду, баклажани подрібнюємо брусочками або тоненькими смужками. Для цього можна скористатися овочерізкою.
  3. Додаємо сіль і відставляємо баклажани в бік.
  4. Тим часом займемося підготовкою заливки.
  5. У воду наллємо оцет. Додамо цукровий пісок, сіль і гвоздичні суцвіття.
  6. Варіюйте кількість цукрового піску і солі самостійно. Любителі точних наук можуть взяти 2 і 1,5 ст. л. відповідно.
  7. Як тільки рідина закипить, а кристалики солі і цукру повністю розчиняться, остуджуємо маринад.
  8. Перець очистимо від плодоніжки і гарненько вичистим його від насіння.
  9. Цілком пасеруємо солодкий перець.
  10. Аналогічна доля чекає і баклажани.
  11. Пасеровані овочі приправляємо зеленню і часником.
  12. Викладаємо в стерилізовані банки баклажани з перцем шарами.
  13. Тепер заливаємо банку доверху маринадом і закатуємо металевими кришками.

Якщо з консервацією ви поки «не дружите», то можна приготувати цю закуску для найближчого застілля. У такому разі візьміть великий посуд, викладіть в нього всі компоненти і маринуйте баклажани під гнітом протягом 72 годин. Повірте, смак такої страви справить на вас незабутнє гастрономічне враження.

Говорити про те, що баклажани – корисні овочі, не варто. Це загальновідомий факт. А ось мариновані баклажани, які за смаком нагадують грибочки, приготовані за вищевказаними рецептами, відкриють для вас незвідані кулінарні простори. Приємного апетиту!