Балик з товстолобика в домашніх умовах: покрокові рецепти
Не всяку в’ялену рибку можна назвати баликом. Для цієї страви підходять великі представники водних глибин, у яких менше кісток і більше м’яса. Сьогодні ми будемо готувати балик з товстолобика в домашніх умовах. Усе просто: солимо рибку, а потім в’ялимо, і в результаті отримуємо делікатес. Готові?
Пізнаємо тонкощі кулінарного мистецтва
Як зробити балик з товстолобика в домашніх умовах? Насправді в цьому немає нічого складного, якщо, звичайно, знати тонкощі такого кулінарного процесу.
А про це нам розкажуть досвідчені господині:
- Для балика підходить середина рибної тушки, оскільки саме вона містить більше м’яса.
- Рибу можна нарізати по-різному: тільки філе або разом з хребтом. В останньому випадку різати товстолобика потрібно упоперек.
- Якщо рибні шматки будуть занадто товстими, то всередині вони недостатньо пров’ялятся, а це вже небезпечно для нашого здоров’я. Але пам’ятайте, що дуже маленькі шматочки – це теж небажано, оскільки вони ще підсохнуть і товстолобик не буде соковитим.
- Рибний балик можна приготувати зі шкіркою і без неї. Хто як любить.
- Досвідчені кулінари радять не використовувати для засолювання товстолобика морську і йодовану сіль, оскільки це позначається на смаку балика не кращим чином.
- Солять товстолобика сумішшю кухонної солі з цукровим піском. Портібні такі пропорції: 1 кг риби – 10 ст. л. солі і 3 ст. л. цукрового піску.
- Для засолювання можна також використовувати улюблені прянощі.
І ще, на смак балика впливають не тільки процеси соління і вимочування, але і час в’ялення рибки. Чим довше товстолобик буде в’ялитися, тим більш сухим він вийде.
Чистимо товстолобика за правилами
Смак та естетичний вигляд балика залежить і від того, наскільки правильно товстолобик був оброблений.
Слідуйте такому алгоритму:
- Спочатку потрібно зчистити з рибки луску. Якщо ви згодом збираєтеся зняти шкірку, пропустіть цей крок.
- Потім відрізаємо голову товстолобика, хвіст і плавники. До речі, з них можна зварити смачну юшку.
- Акуратно розрізаємо черево і виймаємо нутрощі. Щоб балик з товстолобика не гірчив, потрібно ретельно вичистити плівку темного кольору.
- Тепер промиємо рибку і обсушимо.
- За допомогою гострого ножа знімемо рибне філе. Зробити це нескладно: надрізаємо рибу біля хребта і відокремлюємо від кісток за допомогою коротких ріжучих рухів. Рухатися потрібно від голови в бік хвоста. Знімаємо таким же способом філе і з іншого боку.
- Якщо ви хочете зняти шкірку, переверніть рибку м’ясом вгору і відокремте філе.
- Рибку нарізаємо впоперек шматочками товщиною близько трьох сантиметрів.
Сиров’ялений балик з товстолобика
Нічого складного в приготуванні сиров’яленого балика з риби немає. Нам потрібно тільки запастися необхідними спеціями і озброїтися терпінням, адже цей процес тривалий. Однак результат вас обов’язково вразить.
Склад:
- 2 кг товстолобика;
- листочки лавра;
- 3 ст. л. коріандру;
- 20 ст. л. кухонної солі;
- 6 ст. л. цукрового піску;
- 2 ч. л. меленого чорного перчика;
- 100 г насіння селери гірської.
Приготування:
- Спочатку підготуємо рибку, як описано вище, промиємо її проточною водою і наріжемо.
- Приготуємо суміш для засолювання товстолобика: змішаємо сіль, цукровий пісок, перчик мелений чорний і коріандр.
- Листочки лавра подрібнюємо і додаємо до решти інгредієнтів.
- Туди ж відправляємо насіння гірської селери. Усе гарненько перемішуємо.
- Ділимо отриману суміш на три частини.
- Викладаємо першу частину в глибоку ємність.
- Поверх неї розподіляємо половину рибних шматочків в один шар.
- Тепер рівномірно викладаємо другу частину маси для засолювання, а зверху – товстолобика, що залишився.
- Покриваємо рибку останньою частиною суміші солі і спецій.
- Щільно накриваємо ємність кришкою і ставимо прес. Кладемо рибу в холодильник і чекаємо шість діб.
- Після закінчення зазначеного строку виймаємо товстолобика і очищаємо від спецій та солі з допомогою ножа.
- Поміщаємо рибку на шість годин у холодну воду, а потім обсушуємо її.
- Проколюємо кожен рибний шматочок і протягуємо через отриману дірку міцну нитку.
- Підвішуємо товстолобика над раковиною і чекаємо одну добу.
- Потім перевішуємо рибку в прохолодне приміщення, добре провітрюване, на чотири дні.
- Ось і все: наш балик з товстолобика готовий.
Маринована рибка – вишукана закуска
Справжньою святковою закускою стане маринований балик з товстолобика в домашніх умовах, рецепт якого ми зараз розглянемо. Звичайно, досвідчені кулінари стверджують, що справжній балик обов’язково потрібно в’ялити, але ми не будемо з ними сперечатися, адже головне – це результат. А він, повірте, перевершить всі ваші очікування.
Склад:
- 1 товстолобик;
- ½ л очищеної води;
- 100 г кухонної солі;
- 100 мл столового оцту 9%;
- цибулина;
- горошини чорного перчика;
- листочки лавра;
- 250-300 мл олії рафінованої рослинної.
Приготування:
- Промиваємо товстолобика.
- Підготуємо рибне філе зі шкіркою вже відомим нам способом.
- Рибку нарізаємо шматочками товщиною не більше двох сантиметрів.
- У воді розчиняємо кухонну сіль і поміщаємо в одержаний розчин товстолобика. Залишаємо рибу на годину, щоб вона просолилася.
- Після закінчення години додаємо вказану кількість оцту і залишаємо рибу ще на 60 хвилин. Ця нехитра дія дозволить нам позбутися від неприємного рибного запаху.
- Чистимо цибулину і нарізаємо її півкільцями.
- Товстолобика виймаємо з маринаду.
- Наповнюємо банку рибними шматочками, чергуючи їх з кільцями цибулі.
- Додаємо за смаком листочки лавра і горошини чорного перчика.
- Заливаємо всі інгредієнти олією рафінованою. Вона повинна злегка покрити рибу.
- Витримуємо товстолобика в холодильнику протягом доби і можемо проводити дегустацію. За смаком маринована рибка ідеально поєднується з морквою, свіжою зеленню і лимоном.
Корисні поради:
- Можна засолити багато риби, а використовувати для в’ялення тільки її частину. Так у вас завжди буде свіжий балик до столу. Тільки пам’ятайте, що тримати рибу в сухому розсолі можна не довше трьох тижнів, та й часу на її вимочування піде більше.
- Щоб в’ялений балик з товстолобика не пересихав, зберігайте його в морозилці. А перед подачею до столу розморозьте рибу в природних умовах.
- Можна зробити смачний копчений рибний балик, але тоді товстолобика потрібно довше вимочувати, щоб він не вийшов пересоленим.
Ось такими нехитрими способами можна приготувати смачну рибну закуску з товстолобика до пива або гарніру. До того ж риба в будь-якому вигляді корисна, оскільки багата фосфором. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!