Шанувальники здорової їжі хочуть готувати плавлений сир в домашніх умовах. Досвідчені господині знають всі секрети приготування такої страви. Деякі, звичайно, думають, навіщо ускладнювати собі життя, якщо сир можна купити в магазині. Це дійсно так, але якість багатьох продуктів залишає бажати кращого.

Плавлений сир до сніданку, сер

Нерідко ми згадуємо фразу з фільму: «Ваша вівсянка, сер». В даному випадку ми говоримо про сир, адже без цього продукту кисломолочної групи не уявляємо жоден сніданок. Та й багато страв готуються з додаванням апетитного сиру.

домашній плавлений сирокСьогодні ми розповімо, як приготувати плавлений сир в домашніх умовах. Ви думаєте, що це складно? Зовсім ні. З стандартного набору продуктів можна зробити сири вишуканих сортів, наприклад, Моцарелу, Риккоту, Адигейський та ін.

Смак плавленого сиру нам знайомий з дитинства. Саме їм ми приправляємо різні страви, намазуємо його на бутерброди і тости. Ніжний аромат, витончений вершковий смак, неповторна текстура – і це далеко не всі смакові якості плавленого сиру. На магазинних прилавках представлений широкий асортимент сирів, але якість багатьох з них сумнівна. А щоб бути впевненим в якості і користі продукту, його потрібно готувати в домашніх умовах.

Професійні кулінари і досвідчені господині з задоволенням розкривають секрети приготування плавленого сиру:

  • Як правило, для плавленого сиру необхідно взяти за основу сир без добавок, ароматизаторів та барвників.
  • Для приготування такого продукту вам може знадобитися молоко, вершки, сметана або кефір.
  • Якщо в рецепті є молоко, то віддайте перевагу натуральному продукту. Пастеризоване молоко для цих цілей не підійде.
  • Запам’ятайте одне правило: чим жирніше компоненти, тим вище калорійність приготованого плавленого сиру.
  • Як правило, сир уварюють до тих пір, поки не відокремляться густа маса і сироватка.
  • Потім сирний згусток проціджують, просушують і настоюють під пресом.
  • Плавлений сир отримав свою назву завдяки процесу приготування. Домашній сир в поєднанні з вершковим маслом буквально плавлять у посуді.
  • Для приготування сиру потрібно вибирати жароміцний посуд з товстими стінками. А буде ще краще, якщо каструля має антипригарне покриття.
  • У домашніх умовах ви можете приготувати класичний вершковий плавлений сир або вишукану закуску.
  • Підкреслити смак плавленого сиру можна подрібненою зеленню, копченостями, прянощами і приправами, м’ясним або рибним філе, морепродуктами, овочами.

Натуральне та смачне – це домашнє

Сьогодні ми вчимося готувати плавлений сир в домашніх умовах. Рецепт дуже простий і підійде для починаючих господарок. Головне – вибрати якісні та свіжі інгредієнти. Особливу увагу приділіть сиру. Не потрібно вибирати знежирений продукт, але і занадто жирний сир нам не підійде. Оптимальний відсоток жирності варіюється від 2,5 до 5.

приготування плавленого сиру вдома

Склад:

  • 500 г сиру;
  • ½ ч. л. харчової соди;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 куряче яйце;
  • ½ ч. л. солі кухонної дрібнозернистої;
  • за смаком сушена зелень і прянощі.

Приготування:

  1. Для початку підготуємо всі інгредієнти за списком. Зверніть увагу на термін придатності магазинного сиру.
  2. У глибоку чисту і суху піалу викладаємо сир.
  3. Додаємо вершкове масло і куряче яйце.
  4. Гарненько все перемішуємо, розминаючи крупинки сиру.
  5. На цьому етапі користуватися міксером або блендером небажано.
  6. Беремо товстостінний жароміцний посуд і перекладаємо в нього приготовану масу.
  7. В окрему каструлю наливаємо воду, ставимо її на плиту і доводимо до стану кипіння.
  8. На парову баню ставимо сирну масу і проварюємо її приблизно 15-20 хвилин.
  9. Як тільки маса стане густою, викладаємо її в контейнер.
  10. Ось тепер нам знадобиться блендер для того, щоб збити сирну масу до однорідної консистенції. Наша мета – позбутися грудок.
  11. Потім додаємо в приготований сир подрібнену сушену зелень. За смаком можна приправити його прянощами.
  12. Ще раз все добре перемішуємо і остуджуємо. Згодом маса стане тягучою і липкою.
  13. Тепер візьмемо скляну піалу або контейнер і змастимо його стінки вершковим маслом.
  14. Викладаємо плавлений сир в підготовлену ємність, а зверху накриваємо кришкою або плівкою для харчових продуктів.
  15. Ставимо домашній плавлений сир на ніч в холодильну камеру. А за сніданком ви вже можете насолоджуватися вершковим смаком і ароматом сиру.

«Бурштин»: готуємо дорогоцінну закуску

Смак цього сиру нам знайомий ще з дитинства. І донині на магазинних прилавках можна відшукати плавлений сир «Янтар». В домашніх умовах цей вишуканий вершковий продукт можна також приготувати. В залежності від особистих смакових уподобань, ви можете використовувати різні смакові добавки, м’ясо, копченості, ковбасні вироби.

плавлений сир в домашніх умовах

Склад:

  • 0,5 кг сиру;
  • ½ Склянки молока;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • приправи та прянощі – за смаком;
  • за смаком сіль поварена дрібнозерниста;
  • ½ ч. л. харчової соди.

Приготування:

  1. Викладаємо в жароміцний посуд сир.
  2. Додаємо харчову соду і ретельно перетираємо інгредієнти.
  3. Тепер вводимо в сирну масу молоко і ще раз все добре розмішуємо.
  4. Ставимо жароміцну ємність з приготованим вмістом на плиту.
  5. На помірному вогні варимо суміш.
  6. Як тільки ви помітите, що маса густіє і починає плавитися, введіть дрібнозернисту кухонну сіль.
  7. Далі викладаємо вершкове масло і все ретельно розмішуємо.
  8. Варимо сир до повного розчинення грудочок. При необхідності доводимо масу до однорідної консистенції з допомогою міксера або блендера.
  9. Гарячу масу розкладаємо в пластикові контейнери і повністю охолодити.
  10. Як тільки маса охолоне, відправляємо її в холодильну камеру на 10-12 годин.

Як бачите, приготувати справжній плавлений сир, який за смаковими якостями не буде відрізнятися від магазинного продукту, цілком можливо і в домашніх умовах. А якщо зробити його з вечора, вранці ви вже будете ласувати ароматним бутербродом з вершковими нотками. Приємного апетиту!