Шанувальники здорової їжі хочуть готувати плавлений сир в домашніх умовах. Досвідчені господині знають всі секрети приготування такої страви. Деякі, звичайно, думають, навіщо ускладнювати собі життя, якщо сир можна купити в магазині. Це дійсно так, але якість багатьох продуктів залишає бажати кращого.
Плавлений сир до сніданку, сер
Нерідко ми згадуємо фразу з фільму: «Ваша вівсянка, сер». В даному випадку ми говоримо про сир, адже без цього продукту кисломолочної групи не уявляємо жоден сніданок. Та й багато страв готуються з додаванням апетитного сиру.
Сьогодні ми розповімо, як приготувати плавлений сир в домашніх умовах. Ви думаєте, що це складно? Зовсім ні. З стандартного набору продуктів можна зробити сири вишуканих сортів, наприклад, Моцарелу, Риккоту, Адигейський та ін.
Смак плавленого сиру нам знайомий з дитинства. Саме їм ми приправляємо різні страви, намазуємо його на бутерброди і тости. Ніжний аромат, витончений вершковий смак, неповторна текстура – і це далеко не всі смакові якості плавленого сиру. На магазинних прилавках представлений широкий асортимент сирів, але якість багатьох з них сумнівна. А щоб бути впевненим в якості і користі продукту, його потрібно готувати в домашніх умовах.
Професійні кулінари і досвідчені господині з задоволенням розкривають секрети приготування плавленого сиру:
- Як правило, для плавленого сиру необхідно взяти за основу сир без добавок, ароматизаторів та барвників.
- Для приготування такого продукту вам може знадобитися молоко, вершки, сметана або кефір.
- Якщо в рецепті є молоко, то віддайте перевагу натуральному продукту. Пастеризоване молоко для цих цілей не підійде.
- Запам’ятайте одне правило: чим жирніше компоненти, тим вище калорійність приготованого плавленого сиру.
- Як правило, сир уварюють до тих пір, поки не відокремляться густа маса і сироватка.
- Потім сирний згусток проціджують, просушують і настоюють під пресом.
- Плавлений сир отримав свою назву завдяки процесу приготування. Домашній сир в поєднанні з вершковим маслом буквально плавлять у посуді.
- Для приготування сиру потрібно вибирати жароміцний посуд з товстими стінками. А буде ще краще, якщо каструля має антипригарне покриття.
- У домашніх умовах ви можете приготувати класичний вершковий плавлений сир або вишукану закуску.
- Підкреслити смак плавленого сиру можна подрібненою зеленню, копченостями, прянощами і приправами, м’ясним або рибним філе, морепродуктами, овочами.
Натуральне та смачне – це домашнє
Сьогодні ми вчимося готувати плавлений сир в домашніх умовах. Рецепт дуже простий і підійде для починаючих господарок. Головне – вибрати якісні та свіжі інгредієнти. Особливу увагу приділіть сиру. Не потрібно вибирати знежирений продукт, але і занадто жирний сир нам не підійде. Оптимальний відсоток жирності варіюється від 2,5 до 5.
Склад:
- 500 г сиру;
- ½ ч. л. харчової соди;
- 100 г вершкового масла;
- 1 куряче яйце;
- ½ ч. л. солі кухонної дрібнозернистої;
- за смаком сушена зелень і прянощі.
Приготування:
- Для початку підготуємо всі інгредієнти за списком. Зверніть увагу на термін придатності магазинного сиру.
- У глибоку чисту і суху піалу викладаємо сир.
- Додаємо вершкове масло і куряче яйце.
- Гарненько все перемішуємо, розминаючи крупинки сиру.
- На цьому етапі користуватися міксером або блендером небажано.
- Беремо товстостінний жароміцний посуд і перекладаємо в нього приготовану масу.
- В окрему каструлю наливаємо воду, ставимо її на плиту і доводимо до стану кипіння.
- На парову баню ставимо сирну масу і проварюємо її приблизно 15-20 хвилин.
- Як тільки маса стане густою, викладаємо її в контейнер.
- Ось тепер нам знадобиться блендер для того, щоб збити сирну масу до однорідної консистенції. Наша мета – позбутися грудок.
- Потім додаємо в приготований сир подрібнену сушену зелень. За смаком можна приправити його прянощами.
- Ще раз все добре перемішуємо і остуджуємо. Згодом маса стане тягучою і липкою.
- Тепер візьмемо скляну піалу або контейнер і змастимо його стінки вершковим маслом.
- Викладаємо плавлений сир в підготовлену ємність, а зверху накриваємо кришкою або плівкою для харчових продуктів.
- Ставимо домашній плавлений сир на ніч в холодильну камеру. А за сніданком ви вже можете насолоджуватися вершковим смаком і ароматом сиру.
«Бурштин»: готуємо дорогоцінну закуску
Смак цього сиру нам знайомий ще з дитинства. І донині на магазинних прилавках можна відшукати плавлений сир «Янтар». В домашніх умовах цей вишуканий вершковий продукт можна також приготувати. В залежності від особистих смакових уподобань, ви можете використовувати різні смакові добавки, м’ясо, копченості, ковбасні вироби.
Склад:
- 0,5 кг сиру;
- ½ Склянки молока;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- приправи та прянощі – за смаком;
- за смаком сіль поварена дрібнозерниста;
- ½ ч. л. харчової соди.
Приготування:
- Викладаємо в жароміцний посуд сир.
- Додаємо харчову соду і ретельно перетираємо інгредієнти.
- Тепер вводимо в сирну масу молоко і ще раз все добре розмішуємо.
- Ставимо жароміцну ємність з приготованим вмістом на плиту.
- На помірному вогні варимо суміш.
- Як тільки ви помітите, що маса густіє і починає плавитися, введіть дрібнозернисту кухонну сіль.
- Далі викладаємо вершкове масло і все ретельно розмішуємо.
- Варимо сир до повного розчинення грудочок. При необхідності доводимо масу до однорідної консистенції з допомогою міксера або блендера.
- Гарячу масу розкладаємо в пластикові контейнери і повністю охолодити.
- Як тільки маса охолоне, відправляємо її в холодильну камеру на 10-12 годин.
Як бачите, приготувати справжній плавлений сир, який за смаковими якостями не буде відрізнятися від магазинного продукту, цілком можливо і в домашніх умовах. А якщо зробити його з вечора, вранці ви вже будете ласувати ароматним бутербродом з вершковими нотками. Приємного апетиту!