Баклажан – звичайнісінький городній овоч, але він дарує величезний простір для кулінарної фантазії. Зовні зовсім непомітний, але в умілих руках перетворюється в незвичайну, оригінальну і смачну страву.
Найчастіше на наших столах «синенькі» з’являються в ролі закусок, тому що саме так вони проявляють свій найкращий смак.
Поряд з малосольними огірочками і маринованими помідорами, закуски з цим чудовим овочем прийнято вважати традиційними стравами, без яких неможливо уявити жодне свято. Тому прості рецепти закусок з «синеньких» повинні бути в арсеналі будь-якої хорошої господині.
Склад:
На 5 хвилин помістіть “синенькі” у окріп, вийміть, дайте охолонути, поріжте кружечками. Перець почистіть від насіння і наріжте смужками, помідори – кружальцями, часник і зелень подрібніть, а баклажани і перець (окремо) обсмажте в олії.
Приготуйте маринад, для цього треба змішати оцет, сіль, цукор і склянку кип’яченої води (холодної).
В банку овочі укладіть рядами: баклажани, перець, томати, часник із зеленню і т. д. Залийте маринадом, накрийте кришкою і поставте на 8 годин у холодне місце.
Перед подачею на стіл, посипте зеленню і полийте олією. Все, прекрасна закуска з баклажанів та помідорів готова!
Ця гостра закуска, безумовно, сподобається всім любителям «синеньких», а за бажання її можна закатати в банки на зиму.
Склад:
Нарізані баклажани великими шматочками, покладіть в окріп і хвилини 4 варіть. Дістаньте і покладіть в тарілку. Зелень і часник подрібніть.
Приготуйте заливку: олію, воду, оцет і сіль треба влити в алюмінієву каструльку і довести до кипіння.
В емальований посуд викладайте тонкими рядами «синенькі», посипаючи зеленню і кожен ряд поливайте заливкою. Зверху покладіть прес і залиште при кімнатній температурі на 7 годин, потім помістіть у холодильник.
Склад:
«Синенькі» помийте і наріжте смужками, постарайтеся зробити їх тоненькими і рівними. Смужки замочіть на півгодини в дуже солоній воді, щоб прибрати всю гіркоту.
Для начинки потрібні подрібнені помідори, зелень і вичавлений часник. Все добре перемішайте. В окремій тарілці збийте яйця з перцем і сіллю.
Смужки з нашого головного овочу дістаньте з води і, вмокаючи кожну в збиті яйця, обсмажте на великому вогні з обох сторін.
На обсмажені смужки покладіть рівний шар начинки, загорніть їх і залиште в холодильнику на кілька годин.
Ця гостра закуска з баклажанів, вражає своєю схожістю з хвостом павича, може стати прикрасою будь-якого святкового столу.
Склад:
«Синенькі» акуратно нарізаємо навскоси, щоб вийшли овали шириною в 1 см, посипаємо їх сіллю і залишаємо на 20 хвилин. Після цього, гарненько промиваємо їх і сушимо з допомогою рушника. Ще трохи підсолюємо, потім, обвалявши в борошні, обсмажуємо до золотистого кольору з двох сторін.
Тоненько і навскоси ріжемо огірочки, помідори і маслини. Натираємо сир, змішуємо його з майонезом, видавлюємо часник і перемішуємо.
На шматочки «синеньких» спочатку викладаємо начинку із сиру, потім помідори, огірки і маслини. Готову страву розкладаємо на великій тарілці у вигляді павичевого хвоста.
Це страва з баклажанів, приготовлена в духовці, може виконувати не тільки роль закуски, але і подаватися на стіл у вигляді гарніру.
Склад:
Помиті і висушені «синенькі» треба проколоти в декількох місцях ножем, загорнути у фольгу і поставити запікатися в духовку, розігріту до 180 градусів, хвилин на 20.
Для приготування заправки необхідно перемішати оливкову олію, сік лимонний, будь-які ароматні трави, часник і сіль.
Із запечених «синеньких» зніміть шкірку і наріжте їх скибочками (уздовж або впоперек). Полийте заправкою і подавайте до столу в холодному чи гарячому вигляді.
Склад:
Очищаємо «синенькі» від шкірки і нарізаємо їх кільцями, солимо і обсмажуємо. Готові овочі викладаємо в миску.
На тій же сковороді обсмажуємо порізану півкільцями цибулю і помідор кубиками. Томат перед смаженням можете заздалегідь обдати окропом, зняти шкірку, але робити це необов’язково. Покладіть сметану, поперчіть, посоліть, перемішайте і тушкуйте до напівготовності.
За п’ять хвилин до готовності видавіть часник і додайте подрібнену зелень. Зніміть з вогню і перемішайте з «синенькими». Проста, але ситна закуска з баклажанів готова!
Вашій увазі були запропоновані різноманітні закуски з баклажанів. Об’єднує їх те, що вони смачні, але при цьому прості в приготуванні. А це дуже важливо для сучасних жінок.
Тому, дорогі господині, обов’язково візьміть ці рецепти собі на озброєння, готуйте із задоволенням, тіште ними друзів і близьких. Приємного апетиту!