Соковита і неймовірно ароматна буженина – бажаний гість на столі як у свята, так і в будні. Особливо апетитною виходить закуска, приготована самостійно.

Нюанси приготування

Найчастіше буженину готують з таких сортів м’яса, як свинина або яловичина. Головне, правильно підібрати цільний шматок, вага якого повинна становити 1-3 кг. Дійсно хорошим вибором стане покупка філейної частини, ошийка або окосту, з невеликими жировими прошарками без кісток.

Щоб буженина в домашніх умовах вийшла максимально смачною і соковитою, необхідно підготувати м’ясо. Для цього використовують маринади, вимочування у спеціальному розсолі, натирання спеціями, шприцювання.

В якості маринаду нерідко беруть квас або пиво. Розсіл готують з використанням великої кількості пряних трав. Вимочують шматки свинини в розсолі протягом 5 діб. Температура в цьому випадку повинна бути не вище +8°С.

Після вимочування м’ясні шматки повинні значно додати у вазі приблизно на 30%. Якщо потрібна вага не набрана, ошийок або окіст додатково шприцюють розсолом, намагаючись вводити голку як можна глибше. До речі, час знаходження м’яса в розсолі можна значно скоротити, якщо нашприцювати шматки розсолом відразу.

Також прийнято наповнювати філе, вставляючи в шматки брусочки моркви, часнику або лавровий лист. У цьому випадку у м’ясі роблять достатньо глибокі надрізи за допомогою тонкого леза. Натираючи продукт спеціями, потрібно стежити, щоб вони рівномірно розподілилися по всій його поверхні.

Сьогодні рекомендується приготування буженини в домашніх умовах в спеціальному рукаві, призначеному для запікання, або в фользі. Однак не менш смачний відварений варіант.

Якщо використовується фольга, м’ясний шматок слід обернути кількома шарами, викладаючи продукт на матову сторону. При запіканні в рукаві необхідно залишити вільними обидва кінці на 15-20 см. Інакше, під час приготування страви рукав може лопнути.

Запікати свинину і яловичину потрібно близько 1,5-4 годин. Оптимальна температура для запікання знаходиться в межах 160-200°С. Коли м’ясо обгорнуте в фольгу, перед закінченням приготування його необхідно розкрити, щоб на поверхні шматка утворилася апетитна скориночка.

Як тільки філе підрум’яниться, його необхідно знову обернути фольгою. Розгортати пакет можна тільки через чверть години після того, як шматок дістануть з духової шафи. Необхідно перевірити готовність продукту. Готове м’ясо рекомендується проткнути шпажкою, з нього витече світло-рожевий або блідо-сірий сік.

Перед запіканням необхідно розігріти духову шафу, інакше закуска вийде надмірно сухою. Можна запечатати волокна свинини, запобігти витіканню соку. Для цього м’ясо обсмажують на розпеченій сковороді.

Буженина по-польськи

Той самий випадок, коли смак вареної буженини в домашніх умовах зовсім не програє смаковими якостями запеченій. Це своєрідний експрес-метод, під час якого варена свинина піддається зовсім нетривалій термічній обробці.

Для приготування потрібні:

  • свинячого окосту – 1,5-2 кг;
  • майонезу (краще домашнього приготування) – 2 ст. л.
  • соєвого соусу – 3 ст. л;
  • гірчиці – 1 ст. л;
  • листочки лавра 2 шт.;
  • цілісних горошин чорного перцю – 2-3 ст. л.
  • солі – 1/3 склянки;
  • майорану – 1 ч. л;
  • меленого чорного перцю – 1 ч. л;
  • зубчиків часнику – 8 шт.

В об’ємну каструлю наливають близько 3 літрів води і додають в неї всі спеції. Майонез бажано спочатку розвести водою. Часник подрібнюють, пропустивши через прес. Отриманий маринад кип’ятять і охолоджують.

Потім перекладають у каструлю м’ясо і доводять воду до кипіння. Варити окіст слід всього 10 хвилин. Каструлю знімають з вогню. Свинину залишають в розчині на добу, після чого процес повторюють. Готову буженину обсушують паперовими серветками і зберігають у відділенні холодильника.

Буженина по-полтавськи

Це рецепт приготування делікатесу в спеціальному рукаві.

Необхідні наступні інгредієнти:

  • ошийка свинини – 1-1,5 кг;
  • сало свиняче – 300 г;
  • 1 невелика морква;
  • середня головка часнику;
  • сіль;
  • за смаком чорний мелений перець.

Часник і очищену моркву треба нарізати тонкими брусочками, якими шпигують ошийок. Шматок заздалегідь замаринованної свинини натирають сіллю, а також меленим чорним перцем. Підготовлений продукт поміщають в рукав.

Сало ріжуть досить тонкими шматочками, товщина яких не повинна перевищувати 2 мм Пластинки розміщують на поверхні м’яса. Обхопивши долонею рукав, ошийок перевертають нижньою стороною вгору і обкладають салом поверхню, яка залишилася вільною. Запікають страву протягом 3 годин при температурі 160°C. Готовий ошийок звільняють від сала.

Буженина, приготована в фользі

Можна скористатися рецептом буженини, в домашніх умовах запеченій у фользі.

Необхідні продукти:

  • свинячого ошийка, або окосту – 700 г;
  • горошинки чорного перцю;
  • листя лавра;
  • часник;
  • кілька гвоздик;
  • за смаком чорний мелений перець;
  • сіль.

Мариновану свинину промивають і підсушують паперовими серветками. М’ясо шпигують часником, горошинками чорного перцю, лаврушкою, гвоздикою і сіллю. Поверхню шматка натирають сіллю, а також меленим перцем.

Таким чином підготовлений свинячий ошийок або окіст щільно обертають фольгою і перекладають в сковороду з водою. Рівень рідини – 1 см. Далі, сковороду відправляють в розігріту духову шафу, де і запікають свинину приблизно 1,5 години, періодично підливаючи воду.

Буженина запечена в мультиварці

Мультиварка дозволяє значно економити час, готуючи надзвичайно смачні страви.

Для цього потрібно:

  • свинячий ошийок свіжий – 1 кг;
  • рослинне масло – 1,5 ст. л;
  • зубчиків часнику – 4-5;
  • перець чилі (мелений або різаний) – 1/2 ч. л;
  • зерен гірчиці – 1 / 2 ч. л;
  • меленого чорного перцю – 1/2 ч. л;
  • куркуми – 1/2 ч. л;
  • паприки – 1/2 ч. л.

Ошийок вимочують протягом 2 днів в розсолі, який готують заздалегідь з 2 ст. л. солі, а також 1 літра води. Підготовлену свинину підсушують і натирають олією, перерахованими спеціями, пропущеним через прес часником.

Ошийок загортають в поліетилен і відправляють маринуватися в холодильник протягом 4 годин. Рослинним маслом змащують чашу мультиварки.

У неї перекладають свинину. Встановлюють режим «тушіння». Час випікання складе 1,5 години для кожного кілограма ошийка. Готову буженину обсмажують при режимі «випічка».

Приємного вам апетиту і соковитої буженинки!