Як зробити домашню ковбасу: смачно, доступно, корисно
Дієтологи і лікарі всього світу невпинно твердять про шкоду копченостей для здоров’я і фігури. Але іноді так хочеться побалувати себе стандартним ранковим сендвічем з шматочком ковбаси! Погодьтеся, при цьому приємно усвідомлювати, що продукт був виготовлений з натуральних інгредієнтів.
Асортимент гастрономів рясніє різними видами і сортами копченостей, але всі ми добре знаємо, що виготовляються вони в кращому випадку з сої і великого списку ароматизаторів. А нам так часто хочеться здивувати гостей і домочадців чим-небудь смачненьким, приготованим своїми руками.
Напередодні свят виникає питання – чи можна приготувати ковбасу самостійно? Скептики напевно розведуть руками й скажуть, що це можливо лише в сільській місцевості, де тільки підріс «потрібний» кабанчик і є всі «технології» для такого заняття. Запевняємо вас – міським жителям це також під силу.
Головне – знайти на ринку потрібні продукти, і придбати деякі незвичні речі для виготовлення смачної страви. Ми вирішили докладно розповісти вам, як зробити домашню ковбасу своїми руками.
Як правильно підготувати кишки?
Для приготування смачної м’ясного ласощі вам будуть потрібні кишки, які можна придбати в селі, або на сільському ринку. У магазинах такі товари, безумовно, не реалізуються. Якщо вам вдалося знайти цей нестандартний продукт, доведеться трохи попрацювати над його очищенням і підготовкою. Він, у свою чергу, послужить вам добру послугу в наданні форми майбутнього яства.
Отже, якщо ви купили необроблені кишки, їх необхідно ретельно промити і очистити.
Це вимагає деякого часу і зусиль:
Промиваємо кишки, куплені на ринку, кілька разів поспіль у солоній воді;
Очищаємо їх від внутрішньої оболонки, яка має жовтуватий відтінок і неприємний специфічний запах. Це можна робити за допомогою ножа, але дуже акуратно, щоб не пошкодити оболонку. Якщо дозволяє час – чистіть вручну;
Як тільки процедура очищення буде завершена, натріть кишки харчовою содою з обох сторін, і збризніть оцтом (3-7%). Цей етап необхідний для того, щоб остаточно усунути всі їдкі запахи з кишок, і зробити їх оболонку світлою;
Через деякий час в останній раз моєму кишки звичайною проточною водою і висушуємо. Тепер виріб повністю готовий до конкретного застосування.
Не так давно в спеціалізованих магазинах, де реалізується м’ясна продукція, в продажу з’явилися вже оброблені кишки для виготовлення домашньої ковбаси. Їх потрібно всього лише промити і використовувати за призначенням, без попередніх маніпуляцій по очищенню. Але знайти їх вдається далеко не завжди через низький попит.
Якщо у вас не вийшло знайти цей продукт, не турбуйтеся. Ви цілком можете замінити його фольгою, пакетом або «рукавом». Досить загорнути в них фарш і надати потрібну форму, щоб вони стали повністю готовими до запікання або варіння.
Деякі правила, які допоможуть вам зробити якісну варену ковбасу:
Не використовуйте кілька кг фаршу відразу і не робіть форми занадто довгими. Поки ви не набралися досвіду в цій справі, починайте з малого. Пам’ятайте, що будь-яку ковбасу необхідно варити, і щоб вона вийшла їстівною, важливо зробити це за правилами. Надмірна довжина згортка здатна перешкодити вам в цьому;
Не набивайте форму занадто туго, інакше кишки будуть лопатися в процесі термічної обробки;
Не опускайте заготовки в сильно вируючу воду. Коли вона закипить, зробіть вогонь більш слабким, щоб рідина не бризкала фонтаном;
Не запечатуйте краї кишок, наповнених фаршем, слабкою або старою ниткою. Вам потрібен досить міцний фіксатор, щоб всі старання виправдалися, а страва не виявилася зіпсованою;
Не залишайте кишку цілісною перед варінням – її потрібно проколоти зубочисткою у кількох місцях, щоб вона не луснула, а її вміст не вилився в ємність;
Не думайте, що для приготування такої страви підійдуть низькоякісні або прострочені продукти. М’ясо і сало повинні бути свіжими, мати приємний запах і ніжну структуру;
Не зупиняйтеся на класичній рецептурі. Включайте фантазію і зробіть традиційні рецепти своїми улюбленими інгредієнтами. Наприклад, половину свинячого фаршу з традиційного блюда можна замінити перемеленою курячою грудкою. До складу страви рекомендується додати сало і різноманітні спеції на ваш особистий розсуд.
Перевіряти готовність продукту при варінні слід шляхом проколу. Якщо з отвору сочиться свіжа кров’яниста субстанція, слід варити далі. Якщо ж з нього виливається жовтуватий бульйон – ваше блюдо вже готове до подачі або подальшої додаткової обробки.
Готуємо соковиту свинячу ковбасу
Як правильно зробити варену ковбасу дома, не відступаючи від традиційних технологій? Ми готові поділитися з вами самим простим рецептом, придатним навіть для новачка у нелегкій справі виготовлення домашніх копченостей.
Вам знадобиться:
Свинина (переважно філе) – 1 кг;
Сало – 250-300 г;
Часник – кілька зубчиків (за смаком);
Пперець запашний мелений – за смаком;
Сіль – за смаком.
Інструкція:
Підготуйте м’ясо і сало – очистіть і промийте продукти. Наріжте невеликими кубиками приблизно 1х1 см. Можете пропустити через м’ясорубку. Ви також можете приготувати ніжну перетерту ковбасу на дрібно нарізаному салі. Варіюйте консистенцію фаршу як завгодно;
В отриманий фарш додайте 2-3 зубчики часнику, роздавлених через прес. Посоліть суміш і додайте до неї чорний мелений перець;
Залийте подрібнене м’ясо 150-200 мл кип’яченої води кімнатної температури, поставте суміш у холодильник на 2-3 години. За цей час рідина вбереться в м’ясо, що зробить вашу майбутню закуску ще більш ніжною, повітряною і соковитою;
Дістаньте фарш з холодильної камери і приступайте до його впровадження в заздалегідь підготовлені кишки. Найбільш зручно робити це через спеціальну насадку для м’ясорубки. На неї надівається один кінець кишки, а протилежний відразу фіксується жорсткої ниткою;
Наповніть кишку фаршем, але не занадто щільно, щоб вона не луснула при варінні або смаженні в духовці;
Після того як «посудина» буде наповнена, перев’яжіть другий кінчик ниткою;
Виберіть велику ємність. Врахуйте, що при варінні кишки можуть вести себе непередбачувано, тому заздалегідь подбайте про додатковий простір для них. Не варто утрамбувати їх впритул;
Налийте в каструлю води і посоліть її. Як тільки вона дійде до кипіння, зменшіть вогонь і помістіть в ємність заготовки;
Варіть до готовності. Після цього викладіть продукт з ємності і трохи остудіть. За бажанням можна додатково запекти ковбасу в духовці, але захоплюватися цим не варто – занадто великий ризик «пересушити» домашні ласощі.
Процес приготування практично стандартний для всіх видів наїдки. Тепер ви знаєте, як зробити смачну ковбасу без особливих зусиль. Експериментуйте з інгредієнтами, і ви знайдете свій особистий сімейний рецепт, який полюбиться дорослим, і дітям!
Ліверна ковбаса до сніданку
Якщо ви любите печінку, субпродукти, такий рецепт домашнього делікатесу стане для вас ідеальним. Як зробити домашню ліверну ковбасу?
Вам знадобиться:
Печінка (свиняча, теляча або куряча) – 2,5 кг;
Внутрішній жир – 2,5 кг;
Мускатний горіх – за смаком;
Сіль і перець – за смаком.
Інструкція:
Печінку промити, звільнити від надлишків жиру та жовчних протоків, обсушити сухою серветкою і нарізати невеликими шматками;
Обсмажити в невеликій кількості рослинного масла до стану напівготовності. Зняти з плити і остудити;
Змішати отриману масу з внутрішнім жиром і двічі пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою;
Фарш посолити і поперчити, додти в нього трохи тертого мускатного горіха. Відбити руками;
Начинити товсті кишки отриманою сумішшю, зафіксувати заготовки і відправити варитися на 30-40 хвилин. Ліверну ковбасу не рекомендується додатково обробляти в духовій шафі.
Смачна ковбаса може бути корисною, і тепер ви знаєте про це напевно. Обов’язково спробуйте приготувати м’ясний делікатес за нашими рецептами, і домочадці обов’язково оцінять ваші труди по достоїнству. Приємного апетиту!
Із задоволенням спробую ваш рецеп. На жаль, на приготування треба виділяти багато часу, тому не завжди виходить зробити її самій, я частіше купую вже готову. Але аби-яку теж не беру, тільки “Забіяку”, серед місцевих вони мені найбільше подобаються.
Із задоволенням спробую ваш рецеп. На жаль, на приготування треба виділяти багато часу, тому не завжди виходить зробити її самій, я частіше купую вже готову. Але аби-яку теж не беру, тільки “Забіяку”, серед місцевих вони мені найбільше подобаються.