Батьківщиною овочу, який має дивну форму і незвичайний, навіть трохи фантастичний, колір, вважається Індія, там його почали вирощувати ще 1500 років тому. Європейці, коли вперше зіштовхнулися з ним, називали його «яблуком безумства» і були впевнені, що той, хто спробує його – обов’язково зійде з розуму. Не дивуйтеся, але мова зараз іде про добре відомі всім баклажани.
До наших країв баклажан потрапив у кінці 17 століття, але тільки через десятиліття його чудові смакові якості були оцінені відповідно. З тих пір «дем’янка», «пакистан», «бадаржан», «баглажан» і, нарешті, «синенькі», стали досить популярним овочами, що знайшли своє застосування в багатьох кухнях світу.
Їх фарширують, запікають, використовують у приготуванні супів, салатів і, звичайно, з них готують різноманітні холодні закуски. Деякі найцікавіші рецепти холодних закусок з баклажанів, ми вам сьогодні хочемо запропонувати.
Склад:
Два баклажани ріжемо смужками, обсмажуємо їх з обох сторін, а третій – нарізаємо кубиками. Окремо обсмажуємо натерту моркву, додаємо в неї баклажанові кубики, накриваємо і тушкуємо протягом 20 хвилин, при цьому не забуваємо помішувати. Як тільки овочі стали м’якими, зніміть їх з вогню.
Подрібніть кінзу і горіхи, розчавіть часник і все разом змішайте з тушкованими овочами. Отриману начинку викладіть на обсмажені смужки і скрутіть у рулетики.
Склад:
Крупно порізані кружечки баклажанів і кабачків повинні полежати приблизно півгодини, щоб з них пішла вся гіркота, потім їх необхідно трохи обсмажити з двох сторін на рослинній олії і розкласти на паперовий рушник.
Далі готуємо заправку: ріжемо цибулю – півкільцями, перець – шматочками, моркву – натираємо. Обсмажені і охолоджені овочі солимо, перчимо і вичавлюємо часник, додаємо подрібнену зелень.
При змішуванні оцту і цукру з водою отримуємо маринад.
У каструлю викладаються рядами: кабачки з баклажанами, заправка овочева, зелень, знову кабачки і баклажани і тощо. Заливаємо шари маринадом і залишаємо на 6 годин у холодильнику.
Складники:
Болгарський перець і баклажани запечіть цілими в духовці, і коли вони стануть м’якими, охолодіть. Перчик акуратно розділіть, почистіть від насіння і поріжте тоненькою соломкою. Наріжте кубиками баклажани, попередньо очистивши їх від шкірки, а зелену і червону цибулю дрібно нашаткуйте.
Готуємо заправку: часник змішуємо з сіллю, меленим коріандром і перцем, добре розтираємо, вливаємо туди оцет і олію. Всі овочі перемішуємо, заливаємо салатною заправкою і ставимо на півгодини в холодильник.
Закуску по-турецьки посипаємо рештою зелені і подаємо до столу.
Досить оригінальна в своєму приготуванні, але дивна на смак холодна закуска, яка ідеально підійде до шашлику в ролі гарніру.
Складники:
Кількість складників може бути будь-якою, на ваш розсуд, а ось готувати закуску треба безпосередньо в той час, коли смажите шашлик.
Неочищені баклажани покладіть у багаття, але так, щоб їх легко було дістати. Коли овочі зверху трохи обвугляться, дістаньте їх і опустіть у холодну підсолену воду.
Як охолонуть, зніміть з них шкірку, поріжте і перекладіть в окрему тарілку. Дрібно поріжте часник, зелень і посипте ними готові баклажани. Полийте лимонним соком, додайте на свій смак олії та солі.
Ось так легко може бути приготована смачна закуска з баклажанів до шашлику.
З баклажанів можна також приготувати і чудові заготівлі на зиму.
Склад:
Овочі гарненько помити і нарізати:
Усі продукти викладіть у каструлю, додайте сіль, цукор, оцет і олію. Ретельно перемішайте і поставте на невеликому вогні кип’ятитися хвилин 40-45. Потім перекладіть у підготовлені банки і закатайте.
Склад:
Баклажани добре помийте, «хвостики» видаліть. Обдайте окропом, зніміть шкірку, наріжте кільцями, посипте сіллю і залиште їх полежати на 15 хвилин. Потім, кільця вичавте, щоб зійшла вся гіркота, і обсмажте на соняшниковій олії.
Цибулю треба дрібно нашаткувати, а моркву краще натерти і все злегка посмажити до отримання золотистого кольору.
Обсмажені овочі викладіть у товстостінну каструлю, додайте нарізані шматочками (або кружечками) помідори, залишки олії, сіль і цукор.
Доведіть до кипіння, зробіть маленький вогонь і продовжуйте тушкувати 30 хв. У майже готові овочі висипте варений рис і тушкуйте ще 15 хвилин. Розлийте по банках і закатайте.
Всі запропоновані рецепти холодних закусок з баклажанів готуються дуже швидко, виглядають вони красиво, а на смак – просто незабутні! Спробуйте їх приготувати і вам обов’язково сподобається. Приємного апетиту!