Батьківщиною овочу, який має дивну форму і незвичайний, навіть трохи фантастичний, колір, вважається Індія, там його почали вирощувати ще 1500 років тому. Європейці, коли вперше зіштовхнулися з ним, називали його «яблуком безумства» і були впевнені, що той, хто спробує його – обов’язково зійде з розуму. Не дивуйтеся, але мова зараз іде про добре відомі всім баклажани.

До наших країв баклажан потрапив у кінці 17 століття, але тільки через десятиліття його чудові смакові якості були оцінені відповідно. З тих пір «дем’янка», «пакистан», «бадаржан», «баглажан» і, нарешті, «синенькі», стали досить популярним овочами, що знайшли своє застосування в багатьох кухнях світу.

Їх фарширують, запікають, використовують у приготуванні супів, салатів і, звичайно, з них готують різноманітні холодні закуски. Деякі найцікавіші рецепти холодних закусок з баклажанів, ми вам сьогодні хочемо запропонувати.

Рулетики: закуска з баклажанів

Рулетики: закуска з баклажанівСклад:

  • великі баклажани – 3 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • кінза – пучок;
  • 3 часникові зубчики;
  • нечищені волоські горіхи – 150 г;
  • олія;
  • сіль і перець.

Два баклажани ріжемо смужками, обсмажуємо їх з обох сторін, а третій – нарізаємо кубиками. Окремо обсмажуємо натерту моркву, додаємо в неї баклажанові кубики, накриваємо і тушкуємо протягом 20 хвилин, при цьому не забуваємо помішувати. Як тільки овочі стали м’якими, зніміть їх з вогню.

Подрібніть кінзу і горіхи, розчавіть часник і все разом змішайте з тушкованими овочами. Отриману начинку викладіть на обсмажені смужки і скрутіть у рулетики.

Закуска з баклажанів з кабачками

Склад:

  • 2 баклажани;
  • 2 цукіні;
  • 3 ріпчасті цибулини;
  • 2 морквини:
  • 4 болгарських (солодких) перці різних кольорів;
  • 5 зубків часнику;
  • кип’яченої води і оцту – по півсклянки;
  • 100 г цукрового піску;
  • пучок кропу і пучок петрушки;
  • сіль, перець.

Крупно порізані кружечки баклажанів і кабачків повинні полежати приблизно півгодини, щоб з них пішла вся гіркота, потім їх необхідно трохи обсмажити з двох сторін на рослинній олії і розкласти на паперовий рушник.

Далі готуємо заправку: ріжемо цибулю – півкільцями, перець – шматочками, моркву – натираємо. Обсмажені і охолоджені овочі солимо, перчимо і вичавлюємо часник, додаємо подрібнену зелень.

При змішуванні оцту і цукру з водою отримуємо маринад.

У каструлю викладаються рядами: кабачки з баклажанами, заправка овочева, зелень, знову кабачки і баклажани і тощо. Заливаємо шари маринадом і залишаємо на 6 годин у холодильнику.

Холодна закуска з баклажанів «по-турецьки»

Холодна закуска з баклажанів «по-турецьки»Складники:

  • баклажани (середні) – 3 шт.;
  • перець болгарський – 3 шт.;
  • 3 зубчики часнику;
  • оливкова олія – 5 ст. л.;
  • оцет виноградний – 2 ч. л.;
  • червона цибуля (солодка) – 1 шт.;
  • кріп, петрушка, зелена цибуля;
  • сіль, перець, коріандр (додаємо за смаком).

Болгарський перець і баклажани запечіть цілими в духовці, і коли вони стануть м’якими, охолодіть. Перчик акуратно розділіть, почистіть від насіння і поріжте тоненькою соломкою. Наріжте кубиками баклажани, попередньо очистивши їх від шкірки, а зелену і червону цибулю дрібно нашаткуйте.

Готуємо заправку: часник змішуємо з сіллю, меленим коріандром і перцем, добре розтираємо, вливаємо туди оцет і олію. Всі овочі перемішуємо, заливаємо салатною заправкою і ставимо на півгодини в холодильник.

Закуску по-турецьки посипаємо рештою зелені і подаємо до столу.

Закуска з баклажанів до шашлику

Досить оригінальна в своєму приготуванні, але дивна на смак холодна закуска, яка ідеально підійде до шашлику в ролі гарніру.

Складники:

  • баклажани;
  • сік лимона;
  • часник;
  • олію, краще оливкову;
  • зелень (будь-яка);
  • сіль.

Кількість складників може бути будь-якою, на ваш розсуд, а ось готувати закуску треба безпосередньо в той час, коли смажите шашлик.

Неочищені баклажани покладіть у багаття, але так, щоб їх легко було дістати. Коли овочі зверху трохи обвугляться, дістаньте їх і опустіть у холодну підсолену воду.

Як охолонуть, зніміть з них шкірку, поріжте і перекладіть в окрему тарілку. Дрібно поріжте часник, зелень і посипте ними готові баклажани. Полийте лимонним соком, додайте на свій смак олії та солі.

Ось так легко може бути приготована смачна закуска з баклажанів до шашлику.

Зимові закуски з баклажанів

З баклажанів можна також приготувати і чудові заготівлі на зиму.

  1. Баклажани з овочами

Склад:

  • 2 кг баклажанів, помідорів і болгарського перцю;
  • 1 кілограм цибулі;
  • склянка олії будь-якої рафінованої;
  • півсклянки оцту;
  • цукор, сіль по 100 г

Овочі гарненько помити і нарізати:

  • кільцями цибулю;
  • кружечками баклажани;
  • шматочками перець;
  • помідори прокрутити в м’ясорубці.

Усі продукти викладіть у каструлю, додайте сіль, цукор, оцет і олію. Ретельно перемішайте і поставте на невеликому вогні кип’ятитися хвилин 40-45. Потім перекладіть у підготовлені банки і закатайте.

  1. Баклажани з рисом

Баклажани з рисомСклад:

  • баклажани – 1,5 кг;
  • томати – 1 кг;
  • цибуля – півкілограма;
  • рис відварений – 250 г;
  • олія рослинна – 1,5 склянки;
  • по 3 ст. л. солі і цукру.

Баклажани добре помийте, «хвостики» видаліть. Обдайте окропом, зніміть шкірку, наріжте кільцями, посипте сіллю і залиште їх полежати на 15 хвилин. Потім, кільця вичавте, щоб зійшла вся гіркота, і обсмажте на соняшниковій олії.

Цибулю треба дрібно нашаткувати, а моркву краще натерти і все злегка посмажити до отримання золотистого кольору.

Обсмажені овочі викладіть у товстостінну каструлю, додайте нарізані шматочками (або кружечками) помідори, залишки олії, сіль і цукор.

Доведіть до кипіння, зробіть маленький вогонь і продовжуйте тушкувати 30 хв. У майже готові овочі висипте варений рис і тушкуйте ще 15 хвилин. Розлийте по банках і закатайте.

Всі запропоновані рецепти холодних закусок з баклажанів готуються дуже швидко, виглядають вони красиво, а на смак – просто незабутні! Спробуйте їх приготувати і вам обов’язково сподобається. Приємного апетиту!