Як відомо, саме соус може надати будь-якій страві вишуканий аромат і неповторний смак. Досвідчені господині не бояться експериментувати і постійно дивують своїх домочадців вишуканими ласощами. Сьогодні ми навчимося готувати сметанний соус для курки. До речі, більшість рецептів можна вважати універсальними.

Розкриваємо секрети смачного соусу

Сучасна кулінарія надає господиням необмежений вибір страв. Щоб надати м’ясному або рибному філе, овочевому або злаковому гарніру додатковий смак і неповторні ароматні нотки, можна приготувати підливу. Соуси традиційно готують з продуктів кисломолочної групи. Багато домогосподинь віддають перевагу сметані або вершкам. Можна, звичайно, використовувати і кип’ячене молоко, але тільки процес приготування тоді забере більше часу.

смачний сметанний соус для куркиЯкщо ви хочете приготувати вишуканий і пікантний сметанний маринад для курки, скористайтеся наступними порадами:

  • Для приготування соусу підійде якісна і свіжа сметана із середнім процентом жирової концентрації.
  • Якщо розморожену тушку курки попередньо замочити в сметані, то в результаті приготування м’ясо стане м’якше, соковитіше і ароматніше.
  • Для додання соусу потрібної консистенції можна використовувати соняшникову рафіновану олію або просіяне борошно.
  • Додавати соняшникову олію потрібно в холодну сметану. У холодильній камері така підлива обов’язково загусне.
  • Гарячий соус змішують з просіяним борошном, доводячи його до потрібної консистенції.
  • Класичний сметанний соус готується з додаванням перцевої суміші.
  • У сметанний соус можна додати обсмажені або мариновані гриби.
  • Якщо ви хочете приготувати пікантну і незвичайну за смаком м’ясну страву, додайте сушені прованські трави:розмарин, барбарис, часникові зубчики, сир твердого сорту, паприку, базилік.
  • Сметанний соус з додаванням маринованих огірків називається тартар. Приготувати його самостійно дуже просто: додайте в сметану нарізані огірки і трохи розсолу.
  • Соус тартар підходить для заправки вже готових страв.
  • Сметанний соус можна доповнити свіжовіджатим соком лимона, подрібненим хріном, вершковим маслом, м’ясним бульйоном.
  • Насиченим вийде соус з додаванням кольорової капусти. Цей продукт не має яскраво вираженого смаку і дуже швидко готується.

Поповнюємо свою кулінарну скарбничку

Як уже говорилося, сьогодні ми вчимося готувати сметанний соус. Рецепт класичного маринаду дуже простий. Для різноманітності смаку можна додати подрібнену зелень. Вибирайте будь-які приправи і прянощі відповідно з особистими смаковими уподобаннями. Якщо ви готові, то можемо приступати до створення нового кулінарного шедевру.

соус зі сметаниСклад:

  • 150 мл сметани з середньою концентрацією жиру;
  • 0,2 л молока;
  • 3 шт. часникових зубчиків;
  • за смаком сіль перцева суміш;
  • 50 г свіжої зелені.

Приготування:

  1. В окрему скляну піалу викладаємо сметану. При відсутності такої для приготування соусу можна використовувати вершки.
  2. Зелень можна додати будь-яку. Вдалим вважається поєднання петрушки, руколи і кропу.
  3. Зелень промиваємо, просушуємо, а потім дрібно рубаємо ножем.
  4. Додаємо подрібнену зелень в піалу зі сметаною.
  5. Часникові зубчики очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес.
  6. Додаємо часникову масу в піалу зі сметаною.
  7. Все гарненько розмішуємо до утворення однорідної консистенції.
  8. Додаємо за смаком сіль і перцеву суміш.
  9. Ще раз все ретельно вимішуємо.
  10. Якщо ми подаємо сметанний соус вже до готової страви, то залишаємо його в такому вигляді.
  11. Для приготування маринаду додаємо в суміш злегка нагріте молоко.

Підкорюємо кулінарні вершини

Котлети вважаються одними з найпопулярніших повсякденних страв. Берегині домашнього вогнища готують їх з різних сортів м’яса, але змінити смак страви може тільки соус. Сьогодні ми навчимося готувати сметанний соус для котлет. Рецепт з фото допоможе вам з точністю відтворити цю страву. Такий соус можна подавати до столу, приправивши готову страву, або використовувати для маринування. Дуже смачними виходять котлети, запечені в жаровій шафі під сметанною підливою.

сметанний соус до котлетСклад:

  • 0,1 л вершків;
  • 100 мл сметани;
  • 2 ст. л. високосортнго просіяного борошна;
  • 0,3 л овочевого або м’ясного бульйону;
  • 50 г вершкового масла;
  • за смаком сіль-екстра;
  • білий перець.

Приготування:

  1. Робимо парову лазню і ставимо на неї вершки.
  2. Нагріваємо вершки в окремій жароміцній посудині до температурної позначки в 36-37°.
  3. Злегка теплий бульйон виливаємо в окрему ємність.
  4. З’єднуємо овочевий або м’ясний бульйон з теплими вершками.
  5. Вимішуємо все до утворення маси однорідної консистенції.
  6. Тепер прийшла черга додавання сметани.
  7. Вводимо цей інгредієнт в соус, а потім додаємо за смаком білий перець та сіль-екстра.
  8. Ще раз все вимішуємо до однорідності.
  9. У сотейнику або сковорідці розтоплюємо вершкове масло.
  10. Як тільки масло розтопиться, додаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо.
  11. Додаємо в піалу з соусом розтоплене вершкове масло і ще раз все добре перемішуємо.
  12. Щоб соус загус, його можна злегка підігріти.
  13. Додайте в приготований соус подрібнену зелень, мариновані гриби або огірки. Також його можна з’єднати зі свіжим томатним пюре або пастою.

Сметанний соус вважається класичною кулінарною заправкою. Такий соус чудово поєднується з м’ясними, овочевими, злаковими та рибними стравами. Ви можете в соус додавати будь-які інгредієнти на свій смак. Звичайно, простіше придбати майонезний або інший соус в кулінарному відділі магазину, але набагато смачніше і корисніше буде приготованний самосійно. М’ясо під сметанним соусом набуває пікантний аромат і м’який вершковий смак. Приємного апетиту!