Таке традиційне японське блюдо як роли, завдяки своєму смаку, корисності і малокалорийності легко увійшло в меню сучасної людини. Роли підходять як для швидких перекусів і обідів в офісі, так і для фуршетів, вечірок або романтичних вечерь вдома.

Для того щоб приготувати це цікаве блюдо в домашніх умовах не потрібно багато грошей і часу. Достатньо лише набратися трохи терпіння і все у вас вийде.

Як приготувати роли вдома?

Для приготування цієї японської страви нам знадобиться:

  • Як приготувати роли вдома?Рисоварка – ємність для приготування відмінного рису не тільки для суші, але і для інших страв, її легко можна замінити звичайною каструлею;
  • Сямоджи – плоска дерев’яна лопатка, яка використовується при розмішуванні і охолодженні рису;
  • Обробна дерев’яна дошка;
  • Набір гострих ножів;
  • Щипчики для видалення кісточок з риби;
  • Хангири – дерев’яна традиційна японська посуд, яка використовується при змішуванні рису з оцтовою сумішшю. Якщо її у вас немає, тоді в нагоді будь-яка широка посуд, але тільки неметалеві;
  • Макісу (бамбукова рогожа) яка допомагає загортати роли в акуратний рулет;
  • Палички для їжі.

Стандартний набір продуктів необхідний для приготування:

  • Рис для суші – сьогодні не проблема знайти такий рис, який продається практично в будь-якому великому магазині або супермаркеті, у відділі для суші або ролів;
  • Рисовий оцет: яким зазвичай змащують лист норії, або додають в сам рис;
  • Маринований імбир, норії, соєвий соус і васабі: краще всього придбати у відповідному відділі для суші;
  • З риби і морепродуктів краще всього підходить: слабосоленої лосось або форель.

Всі інші інгредієнти вважаються додатковими і вже залежать від конкретного рецепту.

Рецепти ролів

Рецепт приготування ролів по-домашньому

Інгредієнти:

  • рис – приблизно 200 грам;
  • лист водорості норії;
  • гірчиця – чайна ложечка;
  • свіжий огірок – один середній;
  • авокадо – один;
  • креветки (або крабові палички) – 200 грам;
  • рисовий оцет – три ложки.

Приготування

Варимо рис як зазначено в інструкції на звороті упаковки. Зливаємо, злегка охолоджуємо і додаємо рисовий оцет, добре перемішуємо, накриваємо каструлю з рисом кришкою і даємо настоятися близько 15 хвилин. Поки він остигає, моєму в гарячій воді огірок і авокадо, витираємо і нарізаємо тонкими смужками.

Крабові палички (або креветки) теж нарізаємо, як і огірок, авокадо. Кладемо лист норі на макісу, зверху рівномірно розподіляємо рис, намазуємо гірчицею, кладемо порізані авокадо, огірок і крабове м’ясо (креветки). Звертаємо в рулет і даємо трохи полежати в холодильнику. Подаємо разом з комплексом для суші: васабі, імбиром і соєвим соусом.

Як приготувати роли з вугром?

Нам знадобиться :

  • рис для суші – 300 грам;
  • огірочок – один;
  • вугор – 250 грам;
  • норі;
  • рисовий оцет – 4 ложки;
  • вода – 250 грам.

Приготування

Рис для ролів приготувати, як було описано в рецепті вище. Огірочок Помити в теплій проточній воді, витерти і нарізати смужками. Вугор очистити і нарізати тонкими скибочками по півсантиметра.

Далі, все як описано в попередньому рецепті: на норі покласти рис і рівномірно розподілити, додати начинку і акуратно загорнути. Залишити в прохолодному місці на кілька хвилин, після нарізати на вісім шматочків і поставити на стіл разом з набором для суші.

Рецепт ролів з тигровими креветками

Інгредієнти:

  • тигрові (або королівські) креветки – півкілограма;
  • рис – півкілограма;
  • авокадо – один;
  • огірок – один великий;
  • оцет;
  • норі;
  • рисовий оцет;
  • сир Філадельфія – 300 грам.

Приготування

Рецепт ролів з тигровими креветкамиУ каструльку налити холодну воду (у два рази більше, ніж рису), підсолити за смаком, накрити кришкою і поставити на сильний вогонь. Поки закипає вода, добре промити рис і обережно опустити в киплячу воду.

Дочекатися, поки все закипить, зменшити вогонь до самого слабкого, накрити кришкою і варити до повного вбирання води – приблизно півгодини. Потім вимкнути вогонь і залишити під кришкою в каструльці на десять хвилин.

Поки настоюється крупа, підготувати всі інші продукти. Очистити авокадо нарізати поздовжніми смужками. Огірок вимити, очистити від шкірки і нарізати брусками.

Як приготувати королівські креветки для ролів? Очистити від панцира і злегка обсмажити на сковорідці, або кинути і відварити в киплячій воді.

Потім змішати гарненько все інгредієнти: креветки, огірок, авокадо і сир. Додати в рис оцет і перемішати.

Викласти тонким шаром на половину аркуша норії, в центр покласти приготовлену начинку. Акуратно загорнути рулетом і закріпити край. Розрізати трубочку на вісім (десять) частин. Ось і все, страва готова! Подати в холодному вигляді разом з імбиром і васабі!

Як приготувати гарячі роли?

Пропонуємо рецепт гарячих домашніх суші з лососем і огірком:

  • Рівномірно розподілити зварений спеціальний рис на половинці аркуша норії;
  • накрити Другою половинкою розкладену крупу;
  • Зверху розмістити начинку;
  • Скласти бамбуковий килимок і сформувати рол;
  • Розвести кляр, використовуючи холодну воду з борошном темпура;
  • Перед смаженням обмокнуть в суху борошно, а потім вже в кляр;
  • Обсмажити до золотистого кольору;
  • Періодично перевертати під час смаження;
  • Вмочити обсмажену трубочку серветкою, щоб прибрати зайве масло;
  • Розрізати на порційні шматочки і подати з імбиром, васабі і соєвим соусом.

Приготування ролів «Філадельфія»

Основні інгредієнти (на порцію):

  1. рис – 120 грам;
  2. сир «Філадельфія» – 50 грам;
  3. лосось – 60 грам;
  4. норі – лист;
  5. огірок;
  6. авокадо;
  7. імбир;
  8. хрін васабі;
  9. соєвий соус.

Приготування

Промиваємо рис у великій кількості холодної води. Кладемо його в каструлю і заливаємо водою. Води має бути на 1/5 більше, ніж використовуваної крупи. Після того як рис дійде до кипіння, варимо його на слабкому вогні протягом 15 хвилин, поки вся вода не вбереться. Після цього знімаємо каструлю з вогню і даємо постояти кілька хвилин.

Приготування ролів «Філадельфія»Кладемо готовий продукт в глибоку дерев’яну ємність і поливаємо оцтової сумішшю. Покриваємо рогожу або бамбуковий килимок харчовою плівкою, на яку розкладаємо норі блискучою стороною вниз.

Мокрими руками формуємо з вареного рису грудочку і розкладаємо його рівномірним шаром на водоростях. Потім акуратно згинаємо рогожу і перевертаємо її, в результаті цієї маніпуляції крупа виявляється знизу, а зверху – водорості.

Сир викладаємо «доріжкою» по центру норі. Поряд з сиром розкладаємо огірок і авокадо, нарізаємо тонкими смужками. Тепер звертаємо рогожу і формуємо акуратний рол. Зверху покриваємо його шматочками лосося.

Щоб нарізати акуратні порційні шматочки, потрібно попередньо змочити ніж в холодній воді. Подаємо з соєвим соусом, імбиром і васабі.

Тепер ви вже знаєте, як приготувати це екзотичне блюдо в домашніх умовах! Приємного апетиту!