Багато людей знають про користь меду для організму, тому намагаються додавати цей цінний продукт в щоденний раціон себе і своїх діток. При цьому важливо розуміти, що тільки натуральний і якісний мед має корисні властивості. Тому необхідно знати, як визначити його якість, на які характеристики звернути увагу під час купівлі, і які тести можна провести в домашніх умовах.

Існує помилкова думка, що кристалізація меду – це погано, але насправді, саме зацукрований мед є якісним і повністю натуральним. Розглядаючи рідкий мед, можна сильно помилитися в його користі, оскільки він може бути не справжнім або нещодавно нагрітим.

якісний мед

Водяна баня – єдиний спосіб повернути назад процес кристалізації, однак це потрібно робити правильно з дотриманням технології, інакше він може втратити корисні властивості .

Всі ці та багато інших нюансів та особливості треба знати, вибираючи мед у продавців. З’ясувавши всі тонкощі процесу, вийде купити по-справжньому хороший і якісний продукт.

На що звертати увагу

Важливим критерієм натурального меду є його в’язкість і відсоток вологості. Експерти вважають, що оптимальна вологість продукту не повинна перевищувати 21%, а щоб досягти такого результату, потрібно вичекати певний період дозрівання його всередині вулика. На жаль, досить часто бджолярі поспішають і дістають його раніше, а значить, він не має потрібної в’язкості.

Зрозуміти це просто, спостерігаючи, як мед стікає з ложки. Занадто рідкий продукт бджільництва не володіє всіма необхідними властивостями і користю, а згодом швидко зіпсується. Саме ложка є інструментом, з допомогою якого можна перевірити якість меду.

вибір меду

Робиться це так:

  1. Зацукрований мед свідчить про якість продукту, але якщо він почав ділитися на дві частини – кристаллизованну і рідку, це говорить про те, що продукт спочатку був зібраний незрілим.
  2. Зачерпнути в ложку меду і підняти над ємністю. Струмінь повинен бути рівним і безперервним, а внизу на деякий час повинна затримуватися невелика гірка, яка поступово вирівнюється з загальним продуктом.
  3. В ложку набрати трохи меду, підняти її і почати обертати навколо. Мед повинен повільно стікати з ложки, але при цьому розпливатися по її поверхні, а не тільки падати вниз.

Колір практично не дає ніякої інформації про те, наскільки продукт натуральний і якісний. Він може бути будь-якого відтінку від світло-жовтого до темно-коричневого. Залежить все це від того, де бджоли збирали пилок, і в який період весни-літа це сталося.

А от аромат меду може багато що сказати про натуральність та якісь продукту – справжній мед ароматний і віддає рослинами, з яких був отриманий пилок.

З першого разу не варто купувати велику кількість меду, навіть якщо продавець запевняє, що його товар якісний, і за всіма зовнішніми параметрами це відповідає дійсності. Краще спробувати невелику порцію, а в наступний раз домовитися з цим самим продавцем і придбати бажаний об’єм.

Домашні методи визначення якості

Купивши продукт бджільництва, незайвим буде вдома провести ще кілька простих тестів, щоб переконатися в його якості і натуральності. Тим більше, що таких способів існує безліч.

визначення якості меду

Найчастіше проводять такі експерименти в домашніх умовах:

  1. Щоб визначити, чи є в меді непотрібний осад, потрібно одну ложечку розмішати в теплій воді. Температура води в склянці повинні бути 35-40 градусів, не тепліше. Цього достатньо, щоб мед розчинився, а на дні утворився осад. Якщо осаду немає, значить, продукт якісний, без домішок. Взагалі розчин повинен стати практично прозорим, не міняючи відтінку рідини.
  2. Невеликий шматочок хліба може стати відмінним показником якості меду. Для такої перевірки «рідке золото» потрібно налити в невелику піалу, а всередину покласти шматочок хліба. Через 1-1,5 години перевірити результат: якщо хліб повністю намок і ввібрав мед, він не дуже хороший. Якщо на хлібі з’явилася скориночка, а повного вбирання не сталося, то можна зробити висновок про правильну покупку.
  3. Щоб переконатися в правильній консистенції меду, можна невелику крапельку втерти в шкіру руки. Якщо він береться грудочками або стирається в цукрові крупинки, стане зрозуміло, що продукт ненатуральний. Хороший мед поступово вбереться в шкіру і не залишить сліду.
  4. Іноді для збільшення ваги продукту в нього додають крохмаль або борошно. Перевірити їх наявність просто. Для цього потрібно змішати продукт бджільництва з дистильованою водою і капнути в ємність йод. При наявності добавок, рідина поміняє колір і стане синюватою.
  5. Ще один спосіб перевірки якості продукту – капнути мед на папір і підпалити його з одного боку. Якщо «рідке золото» натуральне і не містить домішок, на ньому вогонь зупиниться, обгорить тільки папір. Пригар меду, потемніння, обвуглювання по краях свідчить про його низьку якість.

Таким чином, в домашніх умовах можна провести безліч дослідів, що дозволяють переконатися в якості придбаного товару. І якщо спочатку була куплена невеличка баночка продукту, який сподобався і відповідає всім вимогам, у подальшому можна придбати його у того ж продавця.

Як зберегти корисні властивості меду

Вибравши корисний продукт, важливо зуміти зберегти його якість, щоб вживання було корисним до останньої ложки. Секретів правильного зберігання меду не так багато,у будинку цілком можна дотриматись всіх необхідних умови для цього.

корисні властивості меду

Серед них найбільш значущими можна назвати:

  1. Термін зберігання – один рік, хоча при дотриманні всіх вимог цей час може бути продовжено, і продукт не втратить всіх корисних властивостей.
  2. Оптимальна температура зберігання – близько 10 градусів, хоча навіть при підвищенні цього значення в два рази продукт смачний і корисний.
  3. Місцем зберігання повинно бути темне приміщення, комора або підвал. Кухонні шафчики, столи або полиці підходять для тимчасового утримання невеликої ємності з медом, наприклад, піали.
  4. Що стосується тари для зберігання, то це може практично будь-яка ємність – скляна, пластикова, глиняний горщик. Важливо, щоб її можна було щільно закрити, адже попадання повітря і зміна вологості буде негативно позначатися на якості меду.
  5. Багато хто сумнівається, чи можна зберігати мед у холодильнику, але умови в прохолодній камері наближаються до ідеальних для збереження усіх якостей і властивостей. Єдине, до чого треба бути готовим, що мед застигає і охолоджується, тому щоб дістати його ложкою або намазати на хліб, доведеться трішки докласти зусиль.

Таким чином, дотримання правил зберігання і створення сприятливих умов допоможе довше зберегти корисні властивості продукту та його смакові якості. Тим більше, що ці вимоги не настільки важкі, щоб їх неможливо було виконати в домашніх умовах.

Вибір меду, визначення його якості і натуральності – процес нескладний, хоча варто знати всі нюанси і особливості. Витративши трохи часу та зусиль на підготовку, а потім уважно придивившись до купованого товару, можна знайти дійсно корисний і хороший продукт бджільництва.