Багато людей знають про користь меду для організму, тому намагаються додавати цей цінний продукт в щоденний раціон себе і своїх діток. При цьому важливо розуміти, що тільки натуральний і якісний мед має корисні властивості. Тому необхідно знати, як визначити його якість, на які характеристики звернути увагу під час купівлі, і які тести можна провести в домашніх умовах.
Існує помилкова думка, що кристалізація меду – це погано, але насправді, саме зацукрований мед є якісним і повністю натуральним. Розглядаючи рідкий мед, можна сильно помилитися в його користі, оскільки він може бути не справжнім або нещодавно нагрітим.
Водяна баня – єдиний спосіб повернути назад процес кристалізації, однак це потрібно робити правильно з дотриманням технології, інакше він може втратити корисні властивості .
Всі ці та багато інших нюансів та особливості треба знати, вибираючи мед у продавців. З’ясувавши всі тонкощі процесу, вийде купити по-справжньому хороший і якісний продукт.
Важливим критерієм натурального меду є його в’язкість і відсоток вологості. Експерти вважають, що оптимальна вологість продукту не повинна перевищувати 21%, а щоб досягти такого результату, потрібно вичекати певний період дозрівання його всередині вулика. На жаль, досить часто бджолярі поспішають і дістають його раніше, а значить, він не має потрібної в’язкості.
Зрозуміти це просто, спостерігаючи, як мед стікає з ложки. Занадто рідкий продукт бджільництва не володіє всіма необхідними властивостями і користю, а згодом швидко зіпсується. Саме ложка є інструментом, з допомогою якого можна перевірити якість меду.
Робиться це так:
Колір практично не дає ніякої інформації про те, наскільки продукт натуральний і якісний. Він може бути будь-якого відтінку від світло-жовтого до темно-коричневого. Залежить все це від того, де бджоли збирали пилок, і в який період весни-літа це сталося.
А от аромат меду може багато що сказати про натуральність та якісь продукту – справжній мед ароматний і віддає рослинами, з яких був отриманий пилок.
З першого разу не варто купувати велику кількість меду, навіть якщо продавець запевняє, що його товар якісний, і за всіма зовнішніми параметрами це відповідає дійсності. Краще спробувати невелику порцію, а в наступний раз домовитися з цим самим продавцем і придбати бажаний об’єм.
Купивши продукт бджільництва, незайвим буде вдома провести ще кілька простих тестів, щоб переконатися в його якості і натуральності. Тим більше, що таких способів існує безліч.
Найчастіше проводять такі експерименти в домашніх умовах:
Таким чином, в домашніх умовах можна провести безліч дослідів, що дозволяють переконатися в якості придбаного товару. І якщо спочатку була куплена невеличка баночка продукту, який сподобався і відповідає всім вимогам, у подальшому можна придбати його у того ж продавця.
Вибравши корисний продукт, важливо зуміти зберегти його якість, щоб вживання було корисним до останньої ложки. Секретів правильного зберігання меду не так багато,у будинку цілком можна дотриматись всіх необхідних умови для цього.
Серед них найбільш значущими можна назвати:
Таким чином, дотримання правил зберігання і створення сприятливих умов допоможе довше зберегти корисні властивості продукту та його смакові якості. Тим більше, що ці вимоги не настільки важкі, щоб їх неможливо було виконати в домашніх умовах.
Вибір меду, визначення його якості і натуральності – процес нескладний, хоча варто знати всі нюанси і особливості. Витративши трохи часу та зусиль на підготовку, а потім уважно придивившись до купованого товару, можна знайти дійсно корисний і хороший продукт бджільництва.