Для хорошої господині немає нічого жахливішого, ніж одного разу виявити, що в дбайливо заготовлених крупах на кухні завелися нові «господарі» – огидні маленькі жучки. Видовище це, звичайно ж, не з приємних, а про вживання в їжу таких продуктів мова взагалі йти не може! Особливо прикро, коли запасів продовольства багато.
Звідки ж у крупі беруться жучки? І що робити з нею – невже доведеться викинути або зварити кашу «з м’ясом» для собаки?
Ви відмінно ведете господарство, щодня робите вологе прибирання, із завидною регулярністю чистите і миєте всі шафки, на яких зберігається провізія, так звідки ж тоді на кухні беруться ці шкідники, чому вони з’являються?
Не варто звинувачувати себе і сумніватися у власній хазяйновитості та охайності. Як правило, комахи у крупах заводяться в результаті недотримання санітарного контролю на фабриці: недобросовісні виробники частенько не роблять необхідної термічної обробки продукції, а також неправильно її зберігають.
Та навіть якщо ви купуєте сипучі продукти виключно у вакуумних пакетах, гарантії, що в них немає живності, ніякої немає.
Жучки в крупі можуть завестися також з-за неправильного сусідства – вони можуть просто переселитися з куплених на вагу і відразу не оброблених від можливих шкідників сухофруктів, макаронних виробів, борошна, чаю, кави або навіть гострих спецій.
Часто в сухих крупах поселяються малі хрущаки, руді борошноїди і хлібні точильники.
Малі борошняні хрущаки – це невеликі, розміром всього 3-3,5 мм жуки червонувато-коричневого кольору з короткими вусиками, заокругленими боками і маленькими крильцями (втім, літати вони не можуть).
На кухню ці комахи потрапляють з принесених пакетів з крохмалем або борошном, звідки розповзаються по всій території, заповзаючи в щілини, засувки, нещільно прикриті ємності з сухими продуктами. Особливо «поважають» ці тварюки борошно, рис, гречку, манку, крупу «Артек», пшоно і сухофрукти.
При сприятливих умовах борошняні хрущаки відмінно розмножуються, щороку приносячи до чотирьох поколінь.
Пошкоджені хрущаком продукти стають грудкуватими і, звичайно ж, непридатними в їжу. Їх вживання загрожує появою алергічних реакцій, розладом шлунка або навіть отруєнням.
Руді борошноїди, як правило, мешкають на промислових підприємствах – млинах, хлібопекарнях, комбікормових заводах. Це дрібні (в довжину 1,5-2,5 мм) жорсткокрилі комахи іржаво-жовтого кольору, вкриті невеликими шовковистими волосками з довгими, широко розставленими вусиками.
Смакові переваги цих жучків досить обмежені – борошноїди не пошкоджують продукти, вологість яких менше 15-17%, в основному вони задовольняються гниючими крупами, борошном та сухими кормами для тварин. Збираючись групами у продуктах, борошноїди підвищують їх вологість, забруднюють екскрементами і панцирами від личинок.
Характерною ознакою присутності борошноїда є прогризене їм сито для борошна.
Хлібні точильники – найбільш живучі, плодовиті, ненажерливі і невибагливі шкідники. Для того щоб їх вивести, доведеться докласти чимало зусиль. Це невеликі жуки (довжиною 1,8-3,7 мм) циліндричної форми від світло-коричневого до червоно-бурого кольору, вкриті короткими шовковистим волосинками.
Часто в оселі, де завелися точильники, на підвіконнях можна помітити живих або загиблих комах. Люблять поласувати вони сухими продуктами тваринного і рослинного походження: різними крупами, зерном, чаєм, кавою, борошняними виробами, сухариками, кормами для тварин, печивом, сухофруктами, горіхами, сухими лікарськими рослинами (навіть отруйними!) і тютюном.
Сліди перебування точильників також можна зустріти в плетіннях книг, гербариях, де вони залишають безліч ходів, відкладаючи в них продукти своєї життєдіяльності.
Особлива підступність хлібних точильників полягає в тому, що при незначному зараженні їх перебування в харчовому субстраті відбувається приховано – вони не показуються назовні. А ось при високій щільності населення, шкідників можна зустріти на вікнах, стінах і на підлозі в приміщенні.
Вживання продуктів, в яких завелися хлібні точильники, особливо без термічної обробки, шкідливо для здоров’я!
Якщо ступінь зараження комахами невелика, можна крупу просіяти через сито і прогріти в духовій шафі при температурі 100-110°С, а перед приготуванням витримати в солоній воді і ретельно промити.
А ось якщо завелися жучки в крупі у великих кількостях, врятувати її не вийде, краще не ризикувати і викинути продукт.
Але позбувшись від продовольства, потрібно подбати про те, щоб паразити не розповзлися по всій території будинку, не мали шансів вижити і не вражали вцілілі і нові запаси.
Для цього необхідно здійснити наступні заходи:
Існує ряд нескладних правил, виконання яких дозволить попередити появу цих неприємних комах:
Ці прості заходи профілактики допоможуть не тільки зберегти запаси продовольства, але і заощадити час і гроші, а найголовніше – зберегти ваші нерви.