Брюссельська капуста – це овоч з родини капустяних. Він був виведений штучно бельгійськими овочівниками, а саме Карлом Ліннеєм, в честь якого придбав назву «бельгійський карлик». Овоч дуже стрімко поширився по Європі, сьогодні його вирощують в США, Канаді та Західній Європі.
Стебло капусти досягає у висоту до одного метра, на ньому виростають близько 40 плодів. Стиглими їх можна вважати лише тоді, коли діаметр становить три сантиметри.
Це головний показник зрілості. За зовнішнім виглядом і смаком вони дуже схожі на білокачанну капусту.
Зберігати свіжий бельгійський карлик потрібно в пакеті з вентиляційними отворами, у відсіку холодильника для овочів протягом трьох днів. В мороженому вигляді він може зберігати свої властивості дуже довго, як і будь-яка зелень.
Сік з овочів рекомендують вживати в якості протизапального, загальнозміцнюючого, ранозагоювального, імуностимулюючого, антиінфекційного засобу.
Він має сечогінну, відхаркувальну, жовчогінну, послаблюючу дію на органи людини. Також це хороші профілактичні ліки проти онкозахворювань.
Брюссельська капуста сприятливо впливає на організм при багатьох хворобах.
До них можна віднести:
Калорійність брюссельської капусти становить 43 калорій на 100 грам продукту. Це показник дієтичного продукту. Тому плід радять вживати людям із зайвою вагою.
У кожній їжі є як хороша сторона, так і погана. Тому бельгійський карлик протипоказаний у період загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, при підвищеній кислотності, після інфаркту і перенесених операцій.
Овоч часто застосовують у кулінарії як окремо, так і в поєднанні з іншими видами капусти. Качанчики брюссельської капусти, тушкують, смажать, варять або просто вживають в свіжому вигляді. Це і смачний інгредієнт салатів, супів, рагу, гарнір м’ясних або рибних страв, і красива прикраса святкових страв.
Свіжий стиглий овоч, придатний для приготування, повинен бути твердий, його листочки – щільні, без пошкоджень, колір – зелений з яскравим відблиском.
Більш молодий карлик має м’яку текстуру, а на смак трохи солодкуватий. Щоб ваше блюдо було рівномірно готове, потрібно вибирати плоди одного розміру.
Якщо зверху злегка листочки зів’яли – видаліть їх. Кінці качанчиків обріжте, вони не їстівні. До речі, одна проблема всіх овочів – це можливі черв’ячки всередині. Тому їх треба звідти вигнати, для цього замочуємо плоди на 15 хвилин у воді з лимонною кислотою або оцтом.
Готувати капусту можна на такому кухонному інвентарі:
Гарячий, приготований «карлик» можна перед подачею до столу посипати смаженим мигдалем або горіхами.
Найапетитніші і прості страви, де застосовується брюссельська капуста, – це салати, супи, гарніри, смажені в клярі, і консервування. Розглянемо детальніше декілька способів приготування.
Склад:
Соус:
Спочатку готуємо соус, щоб він настоявся. Для цього підготовлені інгредієнти в мисочці змішуємо, солимо, перчимо. Ставимо подалі, в бік.
Качанчики моємо, дрібно нарізаємо. З яблука видаляємо серединку, миємо, ріжемо кубиками. У великій мисці змішуємо капусту з яблуками, морквою і селерою, заправляємо нашим соусом. Перемішуємо. Через 10 хвилин посипаємо кінзою, фініками і вживаємо всією дружною родиною.
Овочі ретельно миємо, маленькі плоди шаткуємо, помідори і огірки нарізаємо кубиками, перець – соломкою. Збризкуємо соком, відправляємо в холодильник.
Цибулю і зелень подрібнюємо. Через годину в салатниці перемішуємо інгредієнти, поливаємо майонезом, солимо, перчимо за смаком. Посипаємо зверху зеленню.
Бельгійський карлик кладемо в киплячу воду на дві хвилин, відкидаємо на друшляк. Цибулю і капусту шаткуємо, потім трохи підсмажуємо на олії. Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо скибочками.
У каструлю наливаємо воду (кількість визначаєте самі). Ставимо на вогонь. Як закипіло, кладемо туди овочі, варимо до готовності.
Зелень подрібнюємо. Готовий суп розливаємо по тарілочках, кладемо вершки, посипаємо рубаною зеленню.
Варимо плоди до готовності у воді, це займе близько 15 хвилин. Відкидаємо на друшляк. Розрізаємо качанчики навпіл уздовж, кладемо на рушник, щоб обсохнули.
Для кляру змішуємо борошно, молоко, сир, спеції, сіль. Ретельно розмішуємо, щоб не було грудок. Консистенція повинна бути схожа на рідку сметану.
Гріємо олію в глибокій сковорідці, якщо у вас є фритюрниця – це ще краще. Вмочуємо шматочок плода в кляр, зайве тісто зтряхуємо, відправляємо в масло. Обсмажуємо з різних сторін, перевертаючи шумівкою. Багато не накладаємо, а то все злипнеться.
Готові плоди виймаємо на паперовий рушник або в друшляк. Як тільки зайва олія вібралася, перекладаємо на тарілочку.
Щоб заготовити на зиму хрусткі плоди, спочатку їх промиваємо, відварюємо на слабкому вогні 8 хвилин, відкидаємо на сито або друшляк. Після того як вода стекла, перекладаємо в прогріті банки.
Варимо маринад: кип’ятимо воду, насипаємо сіль, цукор, перець, кладемо гвоздику, хрін і смородину, в кінці наливаємо оцет.
Заливаємо плоди маринадом, закатуємо прокип’яченими кришками. Після охолодження, переносимо в льох.
Перед тим як заморозити плоди, ми очищаємо їх від верхніх листочків, промиваємо. Потім заливаємо водою в каструльці, щоб покрила, солимо, варимо хвилин 7. Гарячу воду зливаємо, на хвилинку заливаємо холодною. Сушимо на рушнику.
На обробну дошку розкладаємо овочі, відправляємо на заморозку. Потім перекладаємо в герметичні пакети та відправляємо на зберігання на зиму в морозильну камеру.
Брюссельська капуста дуже корисний і смачний овоч. Готуйте з ним апетитні і здорові страви!