Сьогодні практично в будь-якому магазині можна придбати смажене насіння, причому з різними добавками та смаками. Незважаючи на це багато людей продовжують смажити зернятка соняшника самостійно. Є різні способи приготування зерен в духовці, на сковорідці, в мікрохвильовій печі та ін. Популярністю користуються не тільки зерна соняшника, але й гарбуза.

Як у духовці посмажити насіння з сіллю?

Є досить багато прихильників саме солоних зерен. Крім солі і самого насіння, необхідно буде мати деко і воду.

Покрокова інструкція, як посмажити насіння в духовці:

  • насіння соняшникаРекомендується використовувати насіння середнє за розміром. Для початку його слід промити в проточній воді, попередньо поклавши на друшляк. Важливо видалити весь бруд;
  • Деко добре нагрійте. Можна використовувати чавунну сковороду. Викладіть насіння, додайте сіль і все перемішайте. Деко відправте в духовку. Можна збризнути все невеликою кількістю олії;
  • Налийте на деко 0,5 ст. води, щоб зерна пропарились і трохи набрякли. Готуйте приблизно 10 хв. Коли вода буде випаровуватися, насіння почнуть потріскувати;
  • Важливо постійно помішувати і коли з’явиться приємний аромат, обов’язково пробуйте, щоб вони не пересмажились. Краще трохи раніше дістати зернятка і вони самі дійдуть. Довго в листі не тримайте, оскільки вони можуть підгоріти. Якщо насіння добре приготувалися, то шкаралупа буде легко відділятися.

Є й інший рецепт приготування семок в духовці. Рекомендується попередньо покласти зерна в миску і залити їх водою. Якщо насіння гарненько просочаться у воді, то вони не пересохнуть під час смаження. У рідину рекомендується додати 0,5 склянки солі і все добре перемішати. Залишити на ніч.

насіння в духовціЩоб прискорити процес, слід поставити все на мінімальний вогонь і відварити протягом години. Після того як зіллєте воду, промокніть насіння серветками.

Тепер розберемося, при якій температурі смажити в духовці насіння. Ідеальна температура – 150 градусів. Деко вистеліть пергаментним папером і викладіть в один шар насіння. Важливо знати, скільки в духовці смажити насіння, щоб вони були смачними.

Все залежить від розміру і сорту насіння, але в середньому на цей процес йде 30-40 хв. Вони повинні стати золотисто-коричневими. Важливо періодично помішувати, щоб нічого не пригоріло.

Як смажити насіння без шкаралупи?

Багато людей вважають за краще вживати вже очищені зерна, а ще їх використовують в кулінарії для приготування різних страв. Процес обсмажування схожий на попередній варіант, за винятком деяких моментів.

Щоб приготувати за цим рецептом насіння в духовці, розділимо процес на етапи:

  • лущене насінняДля початку насіння соняшнику покладіть в друшляк і промийте їх у проточній воді, що дозволить позбавитися від дрібного сміття і бруду. Очистіть зерна;
  • Візьміть деко застеліть його пергаментним папером і розігрійте духовку до 150 градусів;
  • Зерна викладіть в один шар і краще, якщо вони не будуть торкатися один одного.

Поставте деко в духовку. Тепер розберемося, скільки готувати насіння в духовці – оптимальний час 35 хв. Періодично помішуйте, щоб все готувалося рівномірно.

Які прянощі можна використовувати для насіння?

Готувати зерна можна не тільки з сіллю, але і з іншими добавками, що надає оригінальний аромат і смак. Насіння соняшника можна не тільки їсти, але і класти їх в салати, різну випічку і т. п.

Розглянемо найбільш популярні варіанти:

  • казинакиЩоб приготувати пряне і солодкувате насіння, з’єднуйте 3 ст. ложки коричневого цукру, 1 ст. ложку чилі, 1 ч. ложку порошку кмину, по 0,5 ч. ложки кориці і кайенского перцю, щіпку меленої гвоздики, 3/4 ч. ложки солі і ще стільки ж сухого чилі. Насіння змішуйте з попередньо збитим яєчним білком, а потім, додайте спеції і все гарненько змішайте;
  • Щоб зробити зерна з ранчо, необхідно з’єднати 3 ст. ложки попередньо розтопленого вершкового масла з 1,5 ст. ложкою суміші соусу ранчо. Все добре перемішайте, а потім, обсмажте звичайним способом;
  • Можна приготувати зерна з лаймом, які ідеально підходять для перших страв, локшини і для салатів. Приготуйте маринад, для якого з’єднайте: по 2 ст. ложки соку лайма і соєвого соусу, 1 ч. ложку сиропу агави і по 0,5 ч. ложки меленого червоного і чорного перцю і стільки ж оливкової олії. Сире насіння перемішайте в маринаді і обсмажте;
  • Якщо хочеться приготувати щось солоденьке, то можна використовувати мед. Вийде ідеальний варіант перекусу. На мінімальному вогні, а краще на паровій бані розтопіть 3 ст. ложки меду. Потім, додайте 1,5 ч. ложки соняшникової олії і 0,5 ч. ложки солі. Додайте зерна, перемішайте і посмажте.
  • Можна приготувати насіння соняшнику з сіллю і оцтом. Для початку змішайте 1 ст. ложку яблучного оцту і 1 ч. ложку солі. Перемішайте і в отриману суміш занурте насіння, а потім, обсмажте;
  • Ще один солодкий варіант з використанням кориці. З’єднайте по 0,5 ч. ложки кориці, кокосового масла і штучного підсолоджувача. Знову ж занурте насіння і обсмажте.

Можна використовувати інші спеції і добавки. Дуже смачно виходять семки в шоколаді.

Як приготувати в духовці гарбузове насіння?

гарбузове насінняНасіння гарбуза, це не тільки смачне, але і дуже корисне. Для початку необхідно вийняти внутрішню частину з насінням. Відокремити м’якоть, а насіння покласти в друшляк, і добре промити його у проточній воді.

Після цього гарбузове насіння покладіть в добре підсолену воду і залиште на кілька днів. Потім дістаньте їх і промокніть паперовим рушником.

При бажанні насіння можна змішати з різними спеціями. Розкладіть його на деко в один шар і поставте в розігріту духову шафу. Процес термічної обробки становить близько 10 хв. Про готовність свідчить коричневий колір шкірки.

Тепер ви знаєте не тільки, як правильно посмажити насіння в духовці, але і як зробити їх ще більш смачними та оригінальними. Експериментуйте зі спеціями, отримуючи нові варіанти.