Прихильникам дієтичного харчування та вегетаріанства добре знайомий такий продукт, як соєве м’ясо. Користь і шкода м’яса з сої детально вивчені, і, як у будь-якого рослинного продукту, у нього є свої переваги і недоліки. Але чого ж все-таки більше? Давайте спробуємо детальніше розібратися в цьому питанні.
Соєве м’ясо, або, як ще його називають, соєвий текстурат – це продукт, отриманий шляхом переробки соєвих бобів. Основна сировина, яка використовується для його виготовлення, – це соєве борошно, питна вода і соєвий шрот (високопротеїновий кормовий продукт). У процесі виробництва ці інгредієнти ретельно спресовуються і просушуються, а отриманий матеріал являє собою волокнисту речовину.
Незважаючи на простоту складу, м’ясо з сої містить дуже велику кількість мінералів, вітамінів і поліненасичених жирних кислот. У числі елементів, якими багатий соєвий текстурат, виділяють вітаміни групи В, Е, РР, тіамін, холін, бета-каротин, лецитин і безліч інших не замінних для організму сполук.
Поживна цінність продукту зумовлена вмістом у ньому наступних компонентів:
Збалансований вітамінно-мінеральний склад, високий вміст протеїнів і низька жирність – ось за що в дієтології цінується соєве м’ясо. Калорійність 100 г цього поживного продукту складає всього 102 ккал, а вміст холестерину в ньому і зовсім дорівнює нулю.
Походження соєвого м’яса веде до того, що його користь і шкода багато в чому схожі з характеристиками більшості бобових культур. Однак головне, за що цінується подібний замінник, – це велика кількість білка, багатого амінокислотами. Саме ці сполуки беруть участь в утворенні особливих ферментів, необхідних для регенерації органів і тканин на клітинному рівні.
Вважається, що речовини, що входять до складу соєвих бобів, володіють такими корисними властивостями:
Завдяки високому вмісту протеїнів і низькій жирності соєве м’ясо просто незамінне в раціоні людей, які страждають від надмірної ваги, і професійних спортсменів.
Незважаючи на те, що м’ясо з соєвих бобів є натуральним продуктом і володіє безліччю корисних характеристик, існує і зворотна сторона медалі.
Текстурат відрізняється високим вмістом фітоестрогенів, тому його потрібно вживати з обережністю в наступних випадках:
Крім того, у складі сої присутні оксалати, які при зловживанні продуктом можуть призвести до порушень в роботі нирок і утворення в них піску. В індивідуальних випадках м’ясо може спровокувати розлад травлення і алергічну реакцію.
«Чемпіон» за змістом білка, доступний і корисний продукт натурального походження – ось що ми знаємо про соєве м’ясо. Відгуки людей, які постійно використовують текстурат у своєму раціоні в основному зводяться до наступних коментарів:
Безумовно, є і негативні відгуки про цей своєрідний продукт. Однак більшість з них стосується зовсім не шкоди для здоров’я, а незвичних чи не дуже гарних, на думку деяких людей, смакових якостей.
Щоб отримувати смачні і апетитні страви, необхідно вміло поводитися з волокнистим соєвим м’ясом. Рецепти приготування цього продукту можуть бути самими різними: його можна варити, тушкувати, запікати і навіть додавати в різні салати. Але незалежно від обраного способу початковий етап завжди один: заготівку з соєвих бобів потрібно попередньо вимочувати.
Для цього рекомендується використовувати самі різні рідини:
Після такої процедури текстурат розбухає, стає м’яким і набуває потрібних смакових якостей. Після нетривалого вимочування (15-20 хвилин) м’ясо з сої можна використовувати так само, як і звичайне:
Для того щоб соєвий фарш вийшов соковитим і ніжним, в нього додають цибулю, яйце і улюблені прянощі. Готується текстурат дуже швидко – не більше 20-25 хвилин.
Соєве м’ясо – поживний, багатий мікроелементами і універсальний в приготуванні натуральний продукт. Завдяки невисокій ціні і здатності вбирати потрібні смаки з його допомогою можна непогано урізноманітнити щоденний раціон. Однак щоб м’ясо із сої приносило користь організму, а страви з нього швидко не набридли, як і будь-яким іншим продуктом, їм все ж не варто зловживати.